Ranger Raptor in Focus ST

Gre za dva Fordova modela, ki sva jih z Andražem letošnje leto res nestrpno pričakovala. Mogoče malce nenavadno, vendar brez težav, govorimo o popolnem družinskem paketu, ki so jih “spedenali” pri Ford Performance oddelku. To počnejo že kar nekaj časa in rezultati so vedno presenetljivi. Da malce osvežimo spomin: se še spomnite Focusa RS, ki je postavil trende pri pokanju iz izpušne cevi in s svojimi sposobnostmi navdušil tudi Jurija Tepeša? Ali pa v drugo skrajnost: tisti, ki malce bolj poznate ameriško kulturo, lahko F-150 Raptorja povežete z zabavo na neurejenih poteh. Da o Fordu GT sploh ne govorimo. Vse to je delo tega oddelka.

0P6A1342

V tem paketu začnimo z najmanjšim. To je novi Focus ST, ki v primerjavi z njegovim predhodnikom nima prav veliko vzporednic. Lažje ga primerjamo s Focusom RS, ker po novem ST pod pokrovom skriva 2.3 litrski EcoBoost motor. Ta razvije 280 KM, gnan pa je le na sprednji par koles. Za to potezo se lahko Fordu z veseljem zahvalimo, ker so s tem omogočili vstop v svet športnosti tudi manj zahtevnim voznikom. Novi član družine Ford Performance te preseneti tudi z zvočno kuliso. Ob tem me je poneslo nazaj v čas, ko sva z Andražem preganjala Focusa RS, najini nasmeški pa so takrat povedali vse.

0P6A1362

Dodatna aduta tega modela sta še prvi Fordov diferencial z elektronsko omejenim zdrsom pri prednjem pogonu in šeststopenjski ročni menjalnik s kratkimi hodi, pri katerem je na voljo uskladitev vrtljajev (rev matching). Focus ST ni le športnik po zunanjosti ampak tudi po duši.

0P6A1371

Na voljo je v petvratni in karavanski različici, prav tako pa lahko posežete tudi po dizelski različici. Slednji ima dvolitrsko prostornino motorjo in 190 KM, ki razvije vrtoglavih 400 Nm navora. To je le 20 Nm manj kot bencinska verzija tega modela. Dizelska verzija te preseneti tudi s športnim zvokom motorja v kabini, ki je sicer umetna, vendar presenetljivo popestri samo vožnjo tega modela. Če boste zaradi otrok izbrali dizelsko karavansko verzijo tega modela, boste prav tako prišli na svoj račun.

0P6A1357

Novi Focus ST ima prav tako kot RS različne vozne profile, ki delujejo složno z elektronskim uravnavanjem blaženja, športni Recaro sedeži pa le poskrbijo za dober oprijem telesa pri dinamični vožnji skozi ovinke. Focus ST je po mojem mnenju baby RS in to smo čakali že dolgo časa. Konkurenca pri športnikih, gnanih preko sprednjega para koles je dobila resnega tekmeca.

0P6A1359

Na povsem drugem polu je novi Ranger Raptor. Sicer prav tako razvit na Ford Performance oddelku, vendar s povsem drugačno vizijo. Gre za športnika, ki se najbolje počuti na neurejenih terenih. Od navadnega Rangerja je daljši, širši in višji. Razlikuje se po bolj robustnih odbijačih, posebej prilagojenimi pnevmatikami BF Goodrich za slabše terene in barvo kombinacijo rezervirano prav za Raptorja. Naročite ga lahko v modri ali sivi barvi. Odločitev ni ravno lahka.

0P6A1349

Poganja ga Fordov 2,0-litrski Bi-turbo dizelski motor, ki razvije 213 KM in 500 Nm navora. Dopolnjuje ga novi 10-stopenjski samodejni menjalnik. No, pa da se vrnem malce nazaj. Ste spregledali 500 Nm navora?! Pri Fordu mislijo resno in zmogljivosti tega pick-upa so na papirjih res neverjetne. Da se Raptor lažje prilagodi terenskim pogojem, so prav za njega razvili kar 6 izbirnih načinov prilagajanja vožnje podlagi. To so Normal, Sport, Grass/Gravel/Snow, Mud/Sand, Rock ali Baja. V Sloveniji sicer nimamo puščav, zato tega najbrž ne bomo mogli preizkusiti.

0P6A1339

Raptor vključuje tehniko še enega slavnega proizvajalca. Gre za podjetje Fox (Racing Shox), ki z vrhunskimi blažilniki poskrbijo za boljše “požiranje” vseh sunkov in udarcev. Dodatno je motor in pokrov diferenciala zaščiten še z udarno ploščo in 2,3 cm jekla. Da pa ni Raptor le za skalante terene, se lahko pohvali še z brodenjem čez 85 cm globoko vodo. Za boljši občutek, to je toliko kot so visoke njegove pnevmatike (83,8 cm).

0P6A1347

Pohvale vredna je tudi notranjost, kjer najdemo prav posebne športne Raptor sedeže, na sredini volanskega obroča pa tisto rdečo črtico, ki smo jo bolj navajeni iz kakšnih dirkalnih avtomobilov. Poleg tega ponuja tudi vse novodobne tehnikalije od navigacije, prostročnega telefoniranja in drugih posladkov, ki jih vključuje multimedijski SYNC 3 sistem. Gre za pravega terenca z vso sodobno tehnologijo. Pika na i je najbrž 10-stopenjski samodejni menjalnik. Na tega bi skoraj pozabil. In ja, pri taki zverini kaj drugega sploh ne pride v poštev.

0P6A1340

Ford je tudi na evropskih tleh dokazal, da se odlično znajdejo na dirkališčih in neurejenih cestah, ali bolje rečeno stezah. Pri Ford Performance oddelku bo zdaj vsak našel nekaj za svoj okus, bodisi avto gnan na zadnji par koles, sprednji ali pa kar na vse štiri. Mene najbrž vleče kar k Raptorju, ki je tudi najbližje sanjskemu F-150 Raptor. Neke cilje si pač moramo zastaviti, kajne.

0P6A1346

Fotografije in besedilo: Primož Makuc

Comments

comments