Porsche 911 Speedster

Čistokrvni Porsche: odprti dvosedežnik za prvinski užitek v vožnji

Stuttgart (Nemčija). 911 Speedster* je vzbudil pozornost že kot konceptni avto. Zdaj gre Porschejev odprti dvosedežnik v serijsko proizvodnjo. 911 Speedster v sebi združuje ambicije purističnega, na voznika osredotočenega avtomobila za prvinski užitek v vožnji ter tehnologijo iz sveta avtomotošporta, prilagojeno za vsakodnevno rabo. Tej zasnovi sta botrovala modela 911 R (2016) in 911 GT3. Izrazito emocionalen zvok v vozniški kabini zagotavlja visokoturažni štirivaljni atmosferski bokser motor s 375 kW (510 KM). Voznik prestavlja ročno s šeststopenjskim GT-menjalnikom. Vizualno se novi Speedster navezuje na Porschejevo preteklost, na prednika vseh Porschejevih športnih avtomobilov – model 356 “Nr. 1” Roadster iz leta 1948. Nanj spominja tudi omejena serija novega 911 Speedsterja: proizvodnja se bo v matični tovarni v Zuffenhausnu pričela sredi leta 2019, izdelali pa bodo natančno
1.948 primerkov.

P19_0368

Kot konceptno vozilo je bil 911 Speedster svetovni javnosti premierno predstavljen leta 2018 v okviru uradnega praznovanja ob 70. obletnici športnih avtomobilov znamke Porsche v Zuffenhausnu. Ogledati si ga je bilo mogoče tudi na prireditvah Goodwood Festival of Speed in Rennsport Reunion VI na kalifornijskem dirkališču Laguna Seca (ZDA), v mesecu oktobru pa na pariškem avtomobilskem salonu. Konceptni avto so zaznamovali številni specifični elementi izvedbe Speedster, ki zdaj v enaki ali podobni obliki dajejo svojstven pečat tudi serijskemu modelu.

59694097_1079213848935696_1406741659344961536_o

Med posebnostmi serijskega modela še zlasti pritegne pozornost dovršeno oblikovan pokrov predala za zložljivo streho z dvema podolgovatima aerodinamičnima izboklinama, ki sta postali prepoznavni znak te karoserijske različice športnih avtomobilov z modelom 911 Speedster iz leta 1988. To je največja in najbolj kompleksna komponenta, kar jih je Porsche do danes – za cestni model – v enem kosu izdelal iz plastične mase, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP). Okrasna zaključka izbočenih delov se po potrebi umakneta varnostnima ščitoma sistema za zaščito ob prevračanju, ki je tako kot pri modelu 911 Carrera Cabriolet tudi pri dvosedežniku del serijske opreme.

P19_0428

Za razliko od konceptnega vozila serijski avtomobil ne bo imel enostavnega prekrivala, pač pa lahko strešno konstrukcijo. Platnena zložljiva streha je kljub puristični oblikovni zasnovi avtomobila prilagojena za vsakodnevno rabo. Skupaj s skrajšanim okvirom vetrobranskega stekla, spuščenim sprednjim pokrovom in ustrezno zmanjšanima stranskima stekloma pri modelu 911 Speedster ustvarja izrazito športen profil. Vznemirljivo nizka strešna linija je poskrbela za svojstven pečat že pri vzornikih iz preteklosti, kot je Porsche 356 Speedster iz leta 1954.

59923607_1079213942269020_8982945565830545408_o

Upravljanje zložljive strehe je povsem enostavno: ob pritisku na tipko se zaklep sredinskega varnostnega kavlja na okviru vetrobranskega stekla ter zaklepa obeh stranskih delov platnene zložljive strehe sprostijo električno. Velik zadnji pokrov iz lahkih ogljikovih vlaken se po električnem odklepanju pomakne nekoliko nazaj, nato pa ga je treba dvigniti ročno, da se vanj lahko v obliki črke Z zloži streha. Ko je streha zložena, je pokrov zlahka mogoče znova zapreti. Pri zapiranju postopek poteka v obratnem vrstnem redu, le oba stranska dela strehe levo in desno ob izbočenih delih je treba z roko potisniti v zaklepa, da se občutno zaskočita.

Zadnji usmernik zraka in spodnji podaljšek zadnjega odbijača kot pri modelu
911 GT3 Touring
Lahka gradnja je značilna tudi za druge komponente modela Speedster. Sprednji pokrov iz CFRP je za dva kilograma lažji kot pri 911 GT3 in je tako kot blatnika iz CFRP enak kot pri modelu 911 R. Pri spodnjem podaljšku sprednjega odbijača je za zgled služil GT3, sprednji usmernik zraka pa ima povsem novo zasnovo. Medtem ko je bila študija opremljena z zunanjima ogledaloma v obliki Talbot, bo serijska različica Speedsterja imela električno nastavljivi in ogrevani zunanji ogledali iz paketa Sport Design. Pomični, aerodinamično prilagojeni zadnji usmernik zraka in spodnji podaljšek zadnjega odbijača sta pri modelu Speedster enaka kot pri modelu 911 GT3 Touring.

P19_0439

Posebnost notranjosti je črno usnje na stranicah in vzglavnikih školjkastih sedežev iz CFRP, na naslonih za roke v vratnih oblogah in na skrajšani prestavni ročici. Sredinski deli sedežev so oblečeni v perforirano usnje. Lahke vratne obloge zmanjšujejo maso, njihova zasnova pa izstopa s črnimi zankami za odpiranje in mrežastimi žepi.

Vzglavnika, vstopni letvi iz karbona in osrednji merilnik števila vrtljajev krasi napis Speedster. Merilnik števila vrtljajev ima tako kot drugi instrumenti črno ozadje, bel kazalec ter zelene številke in merilno skalo – kot poklon slavnemu predniku, modelu Porsche 356 Speedster. Posebna plaketa na prečni strukturi za sprednjima sedežema bo oštevilčena z ustrezno zaporedno številko 911 Speedsterja, ki bo izdelan v omejeni seriji s 1.948 primerki.

P19_0348

Porsche je za novi 911 Speedster pripravil tudi opcijski paket opreme Heritage Design, za katerega bo v Nemčiji treba odšteti 21.634,20 EUR (vključno z DDV). Zasnovali so ga oblikovalci iz oddelka Style Porsche in predstavlja novo interpretacijo klasičnih elementov iz 50. in 60. let. Izdelovali ga bodo v manufakturni delavnici Porsche Exclusive. Zanj sta značilni notranjost v črni/konjakovi barvi v kombinaciji z detajli v zlati barvi ter posebna barvna zasnova sprednjega dela vozila, pri kateri je čez osnovni lak v kovinski GT-srebrni barvi na sprednji maski in sprednjih blatnikih nanesen lak v beli barvi. Paket zaokrožajo grafike iz sveta avtomotošporta v značilnem slogu paketa Heritage Design – te krasijo vrata in sprednji pokrov. Na fotografijah prikazano, največ dvomestno startno številko lahko kupec izbere po svojih željah. Zgodovinski Porschejev grb in napisi v zlati barvi so enaki kot pri vzornikih iz 50. in 60. let.

Visokoturažni motor s 375 kW (510 KM)
Motor novega Speedsterja temelji na zasnovi pogonskega agregata za 911 GT3. Šestvaljni atmosferski bokser motor s štirilitrsko gibno prostornino je prvinski
GT-motor: največjo moč 375 kW (510 KM) razvije pri 8.400 vrt./min, največji navor
470 Nm pa pri 6.250 vrt./min; maksimalno število vrtljajev znaša 9.000 vrt/min. Novi 911 Speedster od 0 do 100 km/h pospeši v 4,0 sekunde in doseže najvišjo hitrost
310 km/h.

P19_0356_a5_rgb

V primerjavi z dosedanjim Porschejem 911 GT3 ima pogonski agregat v Speedsterju dva filtra za trdne delce za bencinske motorje in izpolnjuje zahteve emisijskega standarda Euro 6d TEMP-EVAP-ISC (EU6 DG). Kljub temu štiriventilski motor navdušuje z dodatnimi 10 KM. To so omogočile izpopolnjene detajlne rešitve, kot so visokotlačni vbrizgalni ventili z izboljšano razpršitvijo goriva ter spremenjen sesalni sistem s posamičnimi dušilnimi loputami, ki zagotavljajo še bolj spontano odzivanje na dodajanje plina. Novi, lahki športni izpušni sistem iz legiranega jekla je za
10 kilogramov lažji – vključno z obema filtroma za trdne delce.

Ker je 911 Speedster v največji možni meri osredotočen na voznika, je na voljo izključno z ročnim šeststopenjskim športnim menjalnikom. Ta je opremljen s funkcijo avtomatskega dodajanja vmesnega plina, ki pri prestavljanju v nižje prestave z vmesnim plinom programirano in samodejno izravnava razlike v številu vrtljajev med prestavami. Funkcijo je mogoče vključiti kadarkoli, torej tudi neodvisno od izbrane nastavitve za prilagodljivi sistem blaženja PASM (Porsche Active Suspension Management). Športni prenos moči zaokroža mehanska prečna zapora na zadnji premi z asimetričnim zapornim učinkom.

GT-filozofija, ki ji sledi novi Speedster, se zrcali tudi pri podvozju. Zanj velja, da s športno zasnovanim krmiljenjem zadnje preme in z dinamičnim vpetjem motorja gradi na tehničnih rešitvah modelov 911 GT3 in 911 R. Regulacijski sistemi, kot so Porsche Torque Vectoring (PTV), Porsche Stability Management (PSM) in PASM s športno karakteristiko in za 25 milimetrov spuščenim podvozjem, so bili natančno prilagojeni novim zahtevam. Odprti dvosedežnik je opremljen z 20-palčnimi, kovanimi aluminijastimi platišči Speedster s centralnim vijakom. Zavorni sistem PCCB (Porsche Ceramic Composite Brake) z naluknjanimi in notranje hlajenimi keramičnimi zavornimi koluti je že del serijske opreme.

P19_0432

Prava paša za oči sta tudi kronografa, ki so ju zasnovali v podjetju Porsche Design Timepieces in ki bosta prav tako na voljo v omejeni seriji s 1.948 primerki: “Chronograph 911 Speedster” in “Chronograph 911 Speedster Heritage Design”. Od maja 2019 naprej ju bodo v Porschejevih centrih širom po svetu lahko naročili izključno bodoči lastniki novega modela Speedster.

Comments

comments