Opel Zafira OPC Line

Odkrivanje čezmejne lepote je vedno nepozabno doživetje. Že večkrat se je zgodilo, da je obisk krajev izven turistične sezone precej bolj zabaven. In ker na Krku še nikoli nisem bil, je bil čas, da to spremenim. Družinski avto je bil kot nalašč za enodnevni izlet na najsevernejši otok Hrvaške. In smo šli, takrat ko še ni bilo snega in temperatur pod lediščem.

DSC_8071

Zafira je avto, ki je pri Oplu v zadnjem času najbolj zapostavljen. Tudi z marketinšega vidika so na najprostornejši Oplov model kar pozabili. Družinski avto je lansko leto prejel val svežine in pomladil predvsem sprednji del. Doživel je spremembe, ki so bile z estetskega vidika potrebne in tako na sprednji fronti pridobil agresivnejšo podobo. Linija, ki je vidna pri maski, se lepo nadaljuje v polne LED žaromete. Škoda je le, da nimajo matričnih sposobnosti kot elegantna Insignia ali Astra.

DSC_8072

Pri zadnjem delu spremembe “očitno” niso bile potrebne, ker ni nobene. Kljub temu, to Zafiro izpopolni OPC Line paket, kjer pridobi športne pragove in sprednje ter zadnje podaljške odbijačev. Za pravi športni izgled poskrbijo 19 palčna platišča, ki so zagotovo prva stvar, ki jo opazite na Zafiri. To je izgled, ki ga enostavno moraš imeti.

DSC_8151

Športni izgled se enostavno sklada z motorjem, ki poganja ta družinski paket. Dvolitrski dizelski agregat premore poskočnih 170 konjev. Moram priznati, da nisem pričakoval take prožnosti motorja pri tako velikem avtomobilu. V računico sem dodal velikosti in težo ter se še pred srečanjem sprijaznil, da ne bo kakšne pretirane živahnosti. No, Zafira mi je dokazala nasprotno in to hitro.

DSC_8154

V notranjosti so se na multimedijskem področju znebili odvečnih gumbov ter tako precej poenostavili upravljanje z zaslonom na dotik. Na tem sistemu se zagotovo znajdejo tudi starejše generacije, ki se trmasto upirajo njihovi uporabi. Z Andražem sva zaman pričakovala digitalne števce oziroma personalizacijo pri merilnikih hitrosti in obratov. Menim, da bi si Zafira zaslužila boljše posodobitve notranjosti, ki je v veliki meri ostala ista.

DSC_8134

Številne pohvale pa si zasluži na njeni prostornosti, kjer različnih predalov za odlaganje drobnarij ali skrivanje sladkarij otrokom res ne manjka. Proti doplačilu se lahko odločite tudi za dodatna 2 sedeža, ki mesto dobita v prtljažnem prostoru. Pomemben faktor pri nakupu takšnega avtomobila je zagotovo samostojna postavitev treh otroških sedežev v drugi vrsti (preverjeno).

DSC_8124

Njen skriti adut je bogata dodatna oprema, ki pripomore k brezskrbni vožnji. Ogrevani sedeži in volan so pri testnih avtomobilih podjetja Sawal že standardna oprema, katere se v hladnih dneh vedno razveselimo. Navigacijski sistem  in enostavna povezljivost s pametnim telefonom sta poskrbela, da se na poti na Krk nismo zgubili oziroma bolj za to, da smo lahko ob naših postankih vedeli za čas prihoda. Poskrbeljeno je tudi za tiste, ki obožujete ambientalno LED osvetlitev.

DSC_8128

Visok sedalni položaj Andražu iz neznanega razloga že dlje časa ustreza. Pravijo, da je to zaradi staranja, vendar sam ne bi vedel. Zafira ponuja udobje, ki ga pri družinskem življenju nujno potrebuješ. Pričakoval sem, da bodo 19 palčna platišča pokvarila ta vtis, vendar temu ni bilo tako. Ergonomski sedeži z električno nastavljivim podaljškom sedišča in ledveno oporo zagotavljajo sprostitev, kar je bilo do Krka doseženo.

DSC_8136

Zafira je avto, ki je bil preveč časa zapostavljen. Ponuja bogato opremo, športen videz in brezmejno prostornost. S ceno okrog 26.000 € (testna) prekaša številne nasprotnike v svojem razredu. Če prej niste pomislili na Zafiro, je zdaj skrajni čas. Aja, pri Sawalu vam ugodna ponudba ne uide.

DSC_8158

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments