DSC_9389

Opel Corsa

DSC_9395

Kratko spoznavanje smo z novo Corso opravili že decembra, ko se je tudi prvič zapeljala po naših cestah. Za naš test smo preskočili vse motorje in se ustavili pri najmočnejšem 1.4 turbo bencinskem. No ja, namočnejša je sicer tista z oznako OPC, za nas navadne smrtnike pa je 150 konjskih moči pri Corsi že vrh glave.

DSC_9397

Testna malčica nosi opremo Color Edition, ki je s črno barvno kombinacijo prava paša za oči. Ta paket opreme se je odlično obnesel že pri prejšnji in zato je popolnoma razumljivo, da se ta zgodba nadaljuje. To pa je tudi vse, kar je nova Corsa podedovala od “tastare”. Sivo-črna je brez OPC paketa popolnoma navadna Corsa in v prometu ne grozi ostalim jeklenim konjičkom. Pošastna so le 17 colska platišča, ki hitro razbijejo monotonost. Kogarkoli povprašam o njeni moči, so ob spoznanju 150 KM vidno presenečeni.

DSC_9337

Seveda to ni njen edini adut, ampak jih Corsa skriva še nekaj. Sprednji del je v primerjavi s prejšnjo še za odtenek bolj agresiven, kar pa težko rečemo pri zadnjem. To vlogo so najbrž prepustili najmočnejši, ki nas bo z dvojinim zaključkom izpušne cevi strašila in preganjala še v spanju. Vsem so najbolj zanimivi prednji žarometi, ki s črno obrobo delujejo precej jezno. Le ti so ob kombinaciji s ksenonskimi in LED dnevnimi žarometi res fantastični.

DSC_9378

Osvežena je tudi notranjost, ki je ne le privlačna ampak tudi funkcionalna. Največji napredek je opazen ravno na področju, ki naredi uporabo vozniku toliko bolj enostavno. Kljub temu, da testna Corsa ni opremljena z Oplovim multimedijskim sistemom InteliLink, ima vse kar potrebuješ za vsakdanjo vožnjo.

DSC_9379

Enostavna povezava z vašim mobilnikom, priključek za USB, nastavitev tempomata in že se lahko podate novemu doživetju naproti. No ja, ali pa v službo. Vsekakor je primerna za univerzalno uporabo. Glede na paket Color Edition, so temu primerni tudi sedeži. Poskrbijo za bočni oprijem, ki najbolj koristi pri malce bolj dinamični vožnji skozi vaše najljubše ovinke.

DSC_9384

Na multifunkcijskem volanskem obroču so uporabili odlične materiale, ki preprečujejo kakršnokoli drsenje. Vseeno pa ima mogoče dvorezno vlogo. Zaradi svojega mehkega vrtenja in odzivnosti je odličen v mestnem labirintu, minus pa si zasluži pri hitrejši vožnji čez neravno cestišče. Tam deluje precej nemirno in ni več pristnega občutka športnosti. Corsa ima še dodatno City možnost, ki še poveča odzivnost in lažje vrtenje volana. To funkcijo bi z naše strani zamenjali za športni način vožnje, ki bi volan naredil za odtenek “trši”.

DSC_9383

Kljub temu, da testna Corsa nima polne opreme, je povsem zadovoljila naše potrebe. Priznam, da sem pristaš avtomatske klime in sem potreboval kar nekaj časa, da sem našel tisto pravo ozračje. Dovolj prostora je tudi na zadnji klopi, kjer ni občutka utesnjenosti. No, če so zadaj trije, je to že druga zgodba. Škoda je le, da pri tem modelu ne verjamejo v električni pomik zadnjih stekel. Sicer pa je to le ena skrb manj, da se kaj pokvari.

DSC_9366

Zaradi povsem novega podvozja je vožnja z novo Corso res fantastična. Z ne povsem trdim podvozjem in 17 colskimi platišči je res strupenjača. Za povrh vsega te po cestah podi 150 živahnih konjev, ki so že v nizkih obratih precej nemirni. Umirjeno speljevanje na križiščih je s Corso že prava umetnost. Je v neprestanem nizkem štartu in konjiči le čakajo, da se poženejo čez drn in strn. Vse to te na žalost mine, ko zapelješ čez kakšno luknjo. Takrat te v srcu zaboli in si zaželiš manjših platišč in seveda boljših cest. Z umirjeno nogo lahko poskrbiš za čudovito nizko porabo s 5,5 l/100km, ko pa pride do kombinacije z mestno vožnjo, se ta giblje pri šestih litrih. Za surovo moč so to precej lepe številke.

DSC_9334

Pri Sawalu so tudi tokrat poskrbeli za pravo doživetje. Nova Corsa se nam je vtisnila v lep spomin, še bolj pa smo bili navdušeni nad njeno ceno, ki je pod 13.000 €. Ja, prav ste slišali. Tolikšna moč in oprema skače v zelje tudi drugim znamkam.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografija: Andraž Martinšek

 

 

 

Comments

comments