Opel Corsa GS-Line

Zadnji Oplovi modeli so naju počasi že privadili na to, kaj lahko od te znamke pričakujeva v naslednjih letih. S predstavitvijo Corse so na nek način zarisali nove smernice, ki so najbrž bolj voda na mlin sorodni znamki. Dejstvo pa je, da je bila nova podoba Corse res potrebna. Oplova zlata sredina je tako zadihala malce bolj sveže z novo oblikovno linijo.

DSC_8200

Oba se strinjava, da je največja sprememba opazna na zunanjosti. Iz vseh zornih kotov je bolj drzna od svoje predhodnice. V opremi GS-Line je s športnimi zaključki vse še bolj dovršeno in Corsa končno izgleda bolj mlada. Na sprednjem delu v oči najbolj padejo polni LED žarometi, ki imajo po novem tudi matrično funkcijo. Ja, tisto, kar so že leta nazaj najprej predstavili pri Astri. Led linija dnevnih luči se lepo nadaljuje po kromirani letvici do logotipa.

DSC_8209

Dvobarvna kombinacija pri Corsi sicer ni nekaj novega, je pa zdaj vse bolj dovršeno zaradi občutka lebdeče strehe. Če bi imela ta Corsa barve ravno obratno, bi izgledala še malce bolj divje. Kljub temu sva z Andražem kar zadela dobitno kombinacijo. Paket opreme GS-Line je nama še najbolj pisan na kožo. Ostala dva, Edition in Elegance sta za naju malce preveč zadržana.

DSC_8212

Ko pogledamo v notranjost, opazimo neko mešanico različnih modelov. Nova Corsa ima nekaj potez svoje predhodnice, kar opazimo na volanu, Adama najdem v različnih barvnih kombinacijah in potem je tukaj še sorodni Peugeot 208, od katerega so si sposodili ročico avtomatskega menjalnika. Pa bi se najprej ustavil kar pri različnih barvnih kombinacijah. Glede na to, da je avto črno-bele barve, bi take odtenke pričakoval tudi v notranjosti, ampak temu ni tako. V notranjost se je prikradla rdeča barva. Ta bi sicer čudovito zapolnila Corso v rdeče-črni barvni kombinaciji, kajne?

DSC_8227

Multimedijski sistem je enak kot pri zadnjih modelih, ki so prišli iz združenega koncerna. Še vedno mi je ljubši tisti stari, ki je precej bolj enostaven od tega. No, morda potrebujem pa le več časa in kilometrov z novim. Vse te novosti je včasih kar težko “požreti”.

DSC_8228

Všeč so mi športni sedeži, ki odlično poskrbijo za bočni in ledveni oprijem. Glede na povsem novo zasnovo so celo 10 kg lažji od prejšnjih. Odvečnih kilogramov so se znebili tudi na račun boljših in drugačnih materialov. S pomočjo aluminija so težo vozila zmanjšali za približno 10% in tako prišli pod 1 tono! Vse te številke pripomorejo tudi pri porabi.

DSC_8225

Vse pohvale si zasluži tudi 8-stopenjski avtomatski menjalnik, ki ni le oblikovno dovršen, ampak blesti tudi na tehničnem področju. Zanimiva prestavna ročica je v koraku z današnjim časom. Primerjava s prejšnjim tukaj sploh ne pride v poštev, saj ga novi 8-stopenjski avtomatski menjalnik pošteno zasenči. Menjalnik svoje delo opravlja presneto dobro in včasih niti ne veš, kdaj zamenja v višjo prestavo. Najboljši opis je kar po domače: “dela kot putrček”.

DSC_8224

Novi so tudi pogonski agregati. Štirivaljne bencinske motorje so nadomestili trivaljni s 75, 100 ali 130 KM. Testna Corsa ima močnejšega, ki je v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom nekaj najboljšega. Na relacijski vožnji je lahko poraba brez večjih problemov pod petimi litri, med 5 in 6 litri pa se giblje, ko v igro pride mestna in avtocestna vožnja. Trivaljnik je res poskočen in mu nikoli ne zmanjka zagona. Za tiste bolj zahtevne, ki dnevno naredijo več kilometrov, je na voljo tudi 1.5 litrski dizelski motor s 102 KM in šeststopenjskim ročnim menjalnikom. Zgolj iz radovednosti me pošteno zanima, kako bi se pri Corsi obnesel dizel.

DSC_8214

Kljukico lahko naredimo tudi pri vozni dinamiki. Ta je povsem zadovoljiva za raznovrstne opravke, ker dobro požira cestne luknje, vseeno pa se ne bo upirala tudi kakšnemu bolj dinamično odpeljanemu ovinku. Ne razumite me narobe. Še vedno je svetlobna leta od prejšnje Corse OPC, za katero še vedno trdim, da je bil najboljši mali športni avto v tistem cenovnem razredu. Pridih športnosti v novi Corsi dodajo le različni vozni profili, kjer v športnem pedalka za plin postane bolj odzivna, zvočniki pa poskrbijo za malce bolj gruleči zvok motorja.

DSC_8216

Nova Corsa je pričakovano bolj tehnološko napredna in ponuja številne opcije, ki smo jih pogrešali pri prejšnji. Glavni adut pa se zagotovo skriva v elektrifikaciji. Z Andražem res res komaj čakava, da na test dobiva povsem električno Corso. To bo tista prava zabava.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments