Opel Cascada Turbo

Tokrat je sledila v jesenskem mesecu prava poletna osvežitev. Kljub temu, da sem zamudil tisto pravo poletje, so mi pri Sawalu zaupali Cascado. La Cascada v španščini pomeni slap in najbrž imata nekaj skupnega, ker oba delujeta pomirjajoče. Oplova Cascada je lahko ob sončnem zahodu s pravo družbo magična kombinacija.
Opel_Cascada001
Pravijo, da imajo pravi kabrioleti platneno streho in to lahko trdimo tudi za Cascado. Mislim, da mi ni potrebno omeniti, kako vpadljiva in zanimiva je bila za vse mimoidoče. Črno-bela kombinacja in 20 colska grafitna platišča so res divja, prav tako tudi turbinski bencinski 1.6 litrski motor. Pri Oplovem kabrioletu nihče ni pričakoval 200 konjskih moči. Ja, prav ste slišali!
Opel_Cascada000
Za Cascado bi lahko celo rekli, da je poletna izdaja Insignie, saj si delita nekatere zunanje linije. Malce pa je podobna tudi Astri. Križanec za prave užitke in razvajanje. Opremljena je bila s paketom Cosmo, kjer sta glavna atributa zagotovo navigacija in ksenonski žarometi. Za polno opremljenost pa lahko dokupite le še usnjene sedeže z vključenim gretjem in hlajenjem zadnjice.
Opel_Cascada017
Oplov kabriolet že s črno streho ni ravno diskreten, ko pa se streha zloži in začutiš veter v laseh, je pravo doživetje. Sprednji del krasijo ksenonski žarometi, ki svetijo tudi v ovinek, poleg tega pa so tu še tradicionalne Oplove LED luči v obliki puščice. Pri pogledu na Cascadin bok že težko spregledaš ogromna 20 colska platišča, ki se prav lepo podajo na čisto belo barvo. Poleg boka je zanimiva tudi ritka, ki jo krasita zaključka izpušne cevi, na levi in desni strani. Niti nista tako pošastna, ker ne gre za dirkaško zverino, ampak zgolj za uživanje. Seveda zunanjost boljše “opišejo” fotografije.
Opel_Cascada003
Notranjost je kar tipična za Opla, razen pomika platnene strehe. To je trenutno značilno le za Cascado. Armaturna plošča je oblikovana še po principu Astre in prejšnje Insignie in se moraš na število gumbov malce privaditi. Vseeno pa se bodo s časom vsi modeli zatekli k Adamovi notranjosti, kjer je radijsko/navigacijski sistem poenoten v barvni zaslon na dotik. Tako od vrtečih in ostalih gumbov ostane le še upravljanje klimatske naprave. Po Adamovem principu bo tako izšla že nova Corsa.
Opel_Cascada006
Na volanskem obroču so tipične funkcije tempomata, radia in prostoročnega telefoniranja. Cascada je bila opremljena še z avtomatskim uravnavanjem dolgih in zasenečnih žarometov ter senzorjem za dež. Ksenonski žarometi imajo resnično izjemno svetilnost. Včasih so nasproti vozeči vozniki mislili, da imam dolge žaromete, vendar temu ni bilo tako. Avtomatika izbire žarometov odlično deluje na bolj odprith cestah in malce slabše na ovinkastih odsekih. Ravno zaradi tega sem raje sam preklapljal in tako ni bilo večjih problemov.
Opel_Cascada027
Prostorsko je Casada precej razkošna, malce manj le v višino na zadnjih dveh sedežih. Tam je za kakšnega košarkaša malce utesnjeno. Pogled skozi vzvratno ogledalo z zaprto streho je malce omejen, vendar le v primeru, če vozilo za vami ne drži varnostne razdalje, kar je v Sloveniji že prava bolezen. Po lastnem okusu bi pri Cascadi spremenil le barvo svetlobe osrednjih elementov na armaturni plošči in bi namesto rdeče/oranžne uporabil belo, kot so obarvani števci, ambientalno osvetlitev pa bi pustil rdečo. Presenetili so me tudi sprednji podajalniki varnostnih pasov, ki so zame novost. Ob prvem kontaktu se pomaknejo za slabih 10 cm in ti tako olajšajo pripenjanje varnostnega pasu. Pametno.
Opel_Cascada023
Vožnja s Cascado seveda predstavlja užitek, o tem res ni dvoma. Glede na velikost vpadljivih platišč sem pričakoval tršo vožnjo, a me je vse skupaj pozitivno presenetilo. Človek bi mislil, da gre za pametno tehnologijo prilagajnja trdote vozila, vendar temu ni tako. Vožnja ni ne trda in ne mehka. Resnično zanimiv kompromis. Oplov kabriolet je vseeno lahko športnik, vendar le na krajše razdalje, preostanek je namreč namenjen uživanju in vožnji po promenadi. Poraba 200 konjev je na pašniku precej razumljiva in se pri kombinirani porabi giblje okrog 8 l/100 km, na avtocesti pa se je povzpela na 9,5 l/ 100 km. Konec koncev gre še vedno za bencinarja. Velja pa opozoriti, da se lahko poraba pri “dirkaški” vožnji precej dvigne. Potovalni računalnik poskrbi tudi za tiste najbolj varčne, kjer ti predlaga stisk pedalke za plin oziroma v katerem območju je priporočljiva vožnja za pravo ekološko vožnjo. Pri tem pride start&stop mehanizem še kako prav.
Opel_Cascada019
Ob koncu vikenda mi je Cascada pošteno prirasla k srcu, zato je bila predaja ključev precej težka. Na drugi strani pa so ostali prijetni spomini, zabavna družba in 700 prevoženih kilometrov (od tega 200 z vetrom v laseh). Kdo pravi, da je
kabrio le za poletne dni?
Besedilo: Primož Makuc
Fotografija: Andraž Martinšek in Nejc Lampret

Comments

comments