Novi Ford Focus

Focus ima pri nama posebno mesto. Malokdo ve, da sva pri Fordu začela ravno s tem modelom. Januarja 2015 so predstavili posodobljeno različico Focusa tretje generacije, včeraj pa so nas osupnili že s četrto generacijo. Gre za model, pri katerem lahko govorimo o presežeku, vendar ne le znotraj znamke Ford, temveč tudi med konkurenco.

DSC_4145

Pri novem modelu ne najdemo več skupnih potez s staro generacijo. Povsem so spremenili linijo zadnjih luči, ki so v živo precej bolj dinamične. K temu zagotovo veliko pripomore tudi izbrani paket opreme, ki je bil pri vseh predstavitvenih modelih ravno ST-Line. Zadnji del krasi še športni difuzor odbijača in dvojni zaključek izpušne cevi. Na drugi strani je nakazan tudi prostor za dodatne cevi pri močnejših izvedenkah. Pri Fordu so nas zaenkrat še pustili tavati v temi, vendar sem prepričan da lahko pričakujemo pošastnega STja in/ali RSa.

DSC_4147

Focus je sicer v osnovi opremljen s halogenskimi žarometi, vendar toplo priporočava izbiro novih polnih LED žarometov, ki poskrbijo za varno vožnjo in spočite oči. Korak višje so le še dinamični LED žarometi z aktivnim prilagajanjem svetlobnega snopa. Pri Fordu ponujajo širok izbor dodatne opreme, ki jo lahko dodate h kar osmim različicam novega Focusa. Začetni model je že kar nekaj časa Trend, ki so ga nadgradili z Edition in Edition Business, ter ST-Line in Titanium nadgrajena s paketom Business. Najvišje je rangirana različica Vignale, ki zadosti najbolj zahtevnim željam in prestižu.

DSC_4132

Izbira pogonskih agregatov je povsem razumljiva in ne predstavlja nobenih nezaželenih presenečenj. Na voljo je litrski EcoBoost s 100 ali 125 KM ter 1.5 EcoBoost ki zmore 150/182KM. Pri dizelskih motorjih najdemo nove 1.5 in 2 litrske EcoBlue motorje. Najmočnejši dvolitrski poskrbi za 150 konjskih moči, 1.5 litrski pa premore 95 ali 120 KM. Vsi pogonski agregati so opremljeni s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, nekateri pa so na voljo celo z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom. Mislim, da bo vsak našel nekaj po svojem okusu. V najslabšem primeru lahko počakamo na tiste bolj začinjene različice.

DSC_4166

Tehnološko najbolj dovršen Focus z novimi sistemi poskbi za najvišjo stopnjo varnosti voznika in ostalih udeležencev cestnega prometa. Največ zanimanja zagotovo pritegne sistem za preprečevanja naleta in samodejno zaviranje v primeru trčenja. V slednjem primeru voznik izgubi kontrolo nad vozilom, zato novi Focus po trčenju samodejno zavira, da ne pride do ponovnega trčenja.

DSC_4141

Pomoč za preprečevanje trkov z zaznavanjem pešcev, kolesarjev in avtomobilov deluje tudi v slabši vidljivosti ter voznika opozori na njihovo prisotnost. Če se voznik ne odzove, sistem samodejno zavira in deluje pri hitrosti do 80 km/h. Pri višjih hitrostih deluje tudi radarski tempomat, ki preverja cesto pred vozilom. Če radar zazna verjetnost trčenja, opozori voznika in v primeru neodzivnosti pomaga upočasniti vozilo. Ta sistem složno deluje skupaj z Active City Stop, ki lahko do hitrosti 50 km/h samodejno zaustavi vozilo.

DSC_4133

Novost Focusa je tudi vzvratna parkirna kamera, ki omogoča širokokotni pogled dogajanja za vozilom. To je izredno uporabno pri zapuščanju parkirnega prostora. V teh situacijah so zagotovo najbolj kritični kolesarji, ki zajamejo manjšo površino, njihova hitrost pa je relativno hitra v primerjavi z avtomobilom, ki zapušča parkirno mesto. V kombinaciji z 8-stopenjskim samodejnim menjalnikom je na voljo tudi najnovejša generacija aktivne pomoči pri parkiranju. V tem primeru Focus samodejno upravlja z vsemi elementi, vi mu le izberete stran parkiranja (paralelno ali pravokotno). Voznik ne upravlja s stopalko za plin/zavoro in volanom. Vse to je po novem Focusova naloga.

DSC_4164

Focus je tokrat že serijsko opremljen z voznimi profili, kjer lahko izbirate med načini Normal, Eco in Sport. Ti se “poigrajo” s prilagoditvijo pospeševanja, zavijanja in celo prestavljanja. Za zvočno kuliso pa bomo morali počakati še kakšno leto? Focus ima še številne druge razvade, ki razbremenijo voznika. Head Up Display (HUD) omogoča, da s pogledom ves čas spremljate dogajanje v prometu. Na daljših potovanjih ali pa preprosti pri vožnji v službo si lahko z Bang & Olufsen ozvočenjem pripravite čisto pravi žur. Na voljo je tudi SYNC3 z maksimalno 8″ barvnim zaslonom na dotik, ki nam je že dobro znan iz Fieste.

DSC_4163

Pridobil je še na večji prostornosti v potniškem in prtljažnem prostoru. Zadnja vrata in stebriček sta oblikovana po receptu za boljše počutje potnikov na zadnji klopi. Pri tem se ne počutijo utesnjeno ampak njihov pogled seže v zunanji svet. Karavanska različica bo imela prilagodljivo dno prtljažnika in prostoročno odpiranje prtljažnih vrat.

DSC_4155

Pri novem Focusu so resnično poskrbeli za vse vidike vožnje in same vozniške izkušnje. Že po prvem srečanju lahko brez težav trdim, da bo z lahkoto prepričal stare uporabnike Focusa in na svojo stran pritegnil tudi konkurenčne uporabnike. Focus predstavlja oblikovno svežino, dinamičnost in tehnološko dovršenost. Je avto, pri katerem zavzdihneš in si rečeš: to je to!

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments