Novi Ford EcoSport je še bolj samozavesten in udoben

Ford je danes predstavil novega kompaktnega športnega terenca (SUV) Ford EcoSport, ki bo proti koncu leta z izboljšano vsestranskostjo in zmogljivostjo, prefinjenim oblikovanjem in dovršenimi tehnologijami navduševal uporabnike v Evropi.

 

Novi Ford EcoSport je prvič na voljo s Fordovim inteligentnim štirikolesnim pogonom za boljši oprijem na asfaltu in terenu, dopolnjuje pa ga napredni novi 1,5-litrski dizelski motor EcoBlue s 125 KM in optimalnejšimi izpusti CO2.*

FORD_2017_EcoSport_09

Prav tako prvič je na voljo športno oblikovana različica EcoSport ST‑Line s potezami oddelka Ford Performance, novi Ford EcoSport pa prinaša tudi tehnologije za pomoč vozniku, vključno s sistemom za povezave SYNC 3, tempomatom z nastavljivim omejevalnikom hitrosti in kamero za prikaz območja za vozilom.

 

Novi model z izboljšano dinamiko ter robato in obenem prefinjeno oblikovano zunanjostjo je na voljo v 12 smelih barvah in nudi še več možnosti za osebni pečat – vključno s kontrastno barvo strehe, ki zajema tudi stebričke oken, zgornji del okvirja vrat, strešni spojler in zunanji ogledali. Na uporabnika osredotočena prestižnejša nova notranjost zagotavlja vrhunsko izkušnjo tako za voznika kot za sopotnike in pritegne z lebdečim sredinskim 8-palčnim zaslonom na dotik, ogrevanim volanom in dovršenimi rešitvami za shranjevanje, kot je nastavljivo dno prtljažnika.

 

“Ford je od leta 2014, ko smo model uvedli v tej regiji, v Evropi prodal 150.000 kompaktnih športnih terencev EcoSport, lani pa se je prodaja povečala za 40 odstotkov,” je povedal Steven Armstrong, podpredsednik skupine in predsednik družbe Ford Motor Company za Evropo, Bližnji vzhod in Afriko. “Novi Ford EcoSport nudi uporabnikom še več sloga, udobja, zmogljivosti in izbire – funkcionalnost robatega SUV-ja uspešno združuje s praktičnostjo mestnega avta.”

 

Novega Forda EcoSporta za Evropo bodo izdelovali v Fordovem proizvodnem obratu v Craiovi v Romuniji, v katerega so pri Fordu vložili 200 milijonov evrov. EcoSport bo naprodaj proti koncu leta in se bo v paleti Fordovih športnih terencev za Evropo pridružil modeloma Ford Edge in Kuga. Naslednje leto se jim bo pridružil še novi ‘crossover’ – Fiesta Active s potezami SUV-ja.

 

V Evropi je največja rast prav v segmentu športnih terencev. Število registracij SUV-jev se je v primerjavi z enakim obdobjem v prejšnjem letu povečalo za več kot 21 odstotkov, v letu 2016 pa so SUV-ji predstavljali že več kot četrtino vseh novih avtomobilov. Lani se je Fordova prodaja SUV-jev v Evropi povečala za več kot 30 odstotkov.

FORD_2017_EcoSport_10

Zmogljiv in obenem varčen

Novi Ford EcoSport bo za optimalno vozno izkušnjo poskrbel tudi s Fordovim inteligentnim štirikolesnim pogonom. Ta tehnologija bo na voljo v kombinaciji s povsem novim 1,5-litrskim dizelskim motorjem Ford EcoBlue s 125 KM in 300 Nm navora ter šeststopenjskim ročnim menjalnikom; poraba tako opremljenega vozila znaša 4,5 l/100 km, izpusti CO2 pa 119 g/km.*

 

Inteligentni štirikolesni pogon stalno meri oprijem pnevmatik na cestišču in lahko v manj kot 20 milisekundah – dvajsetkrat hitreje od enega samega pomežika z očmi – navor med sprednjimi in zadnjimi kolesi porazdeli v razmerju do 50:50. Sistem zagotavlja brezhiben prenos navora vsem štirim kolesom, da tako omogoči optimalno vodenje in oprijem še posebej na spolzkih cestiščih.

 

Fordov povsem novi 1,5-litrski dizelski motor EcoBlue je zasnovan za razvoj večje moči, ki omogoča večjo zmogljivost ob zmanjšanju izpustov CO2. Prefinjeni štirivaljni motor deluje z inovativnimi tehnologijami, med katerimi so tudi:

  • nizkotlačni povratni tok izpušnih plinov v kombinaciji z vodnim/zračnim hlajenjem polnjenja za učinkovitejše zgorevanje in zmanjšanje izpustov;
  • integriran polnilni kolektor za optimalno prezračevanje motorja;
  • turbopolnilnik z manjšo vztrajnostjo za hitrejši in bolj nadzorovan odziv polnilnika, izdelan iz materialov za raketne motorje, ki so zasnovani za uporabo pri visokih temperaturah;
  • visokotlačni sistem vbrizgavanja goriva, ki zagotavlja večjo odzivnost, tišje delovanje in natančnejšo oskrbo z gorivom.

FORD_2017_EcoSport_15

Model z 1,5-litrskim dizelskim motorjem EcoBlue s 125 KM, sprednjim pogonom in povsem novim šeststopenjskim ročnim menjalnikom z manjšim trenjem, ki bo na voljo od sredine leta 2018, bo še varčnejši in z manjšimi izpusti CO2. Že ob začetku prodaje bo na voljo tudi Fordov 1,5-litrski dizelski motor TDCi s 100 KM v kombinaciji s sprednjim pogonom in povsem novim šeststopenjskim ročnim menjalnikom.

 

Kupci bodo lahko izbrali tudi Fordov večkrat nagrajeni 1,0-litrski bencinski motor EcoBoost v izvedbah s 140 KM, 125 KM in – od sredine leta 2018 – 100 KM s šeststopenjskim ročnim menjalnikom ter s 125 KM s šeststopenjskim samodejnim menjalnikom in obvolanskima ročicama za priročno prestavljanje.

 

Vodenje in vozne lastnosti bodo z optimalno nastavitvijo vzmeti, blažilnikov, pomožnih vzmetnih elementov, krmilnega gonila, vzvojnega prečnika in elektronskega programa za stabilnost ter profilov servovolana tudi pri novem EcoSportu posebej prilagojene za evropske uporabnike.

 

Robato in obenem prefinjeno oblikovanje

Za novega EcoSporta je značilno drzno in dinamično oblikovanje Fordovih športnih terencev, ki odraža poteze srednje velike Kuge in velikega Edgea.

 

Izklesan pokrov motornega prostora z ‘izboklino’ v sredini poudari izrazitejši sprednji del. Pod zgornjim robom pokrova se skrivajo ogrevane šobe za pranje vetrobranskega stekla. Pogled s sprednje strani takoj pritegnejo nova velika trapezoidna maska pred motorjem in značilni oglati žarometi, ki so zdaj na voljo tudi v ksenonski izvedbi in vključujejo elegantne dnevne luči LED. Oglati ohišji meglenk dopolnjujeta sprednji profil, ki odraža pustolovski značaj, saj so bile navdih zanj naramnice nahrbtnika.

FORD_2017_EcoSport_16

Za čistejši in bolj izklesan videz je spremenjena tudi oblika zadnjega odbijača in zadnjih luči. Kupci lahko izbirajo med 12 smelimi barvami karoserije, vključno z Lightning modro, Ruby rdečo in živahnim oranžnim odtenkom Tiger Eye; (p)oseben pečat lahko svojemu SUV-ju vtisnejo s kontrastno barvo ‘razširjenega’ območja strehe.

 

Nova 17- in 18-pačna platišča iz zlitine dopolnjujejo robati športni značaj in so na voljo v različnih izvedbah, med katerimi so tudi Magnetic z manjšim sijajem, Shadow srebrna, Flash siva in sijajna črna. Tudi pri novem EcoSportu lahko kupci izberejo značilno na prtljažna vrata nameščeno rezervno kolo.

 

EcoSport prinaša novo raven prefinjene notranjosti s preprosteje uporabnimi stikali in drugimi kontrolnimi elementi, na otip mehkimi materiali in novo sredinsko konzolo, ki je ergonomsko zasnovana za preprosto upravljanje in ima manj tipk. Novi sedeži so optimalno prilagojeni za udobje potnikov v sprednjem in zadnjem delu vozila, za prestižnejši občutek pa so na voljo tudi z delno usnjenim oblazinjenjem. Z izbiro ene od sedmih barv nastavljive osvetlitve lahko potniki vzdušje prilagodijo svojemu razpoloženju.

 

V notranjosti je veliko dovršenih rešitev za shranjevanje, kot je novo nastavljivo dno prtljažnika, ki v zgornjem položaju nudi skrit predal, v spodnjem položaju pa se prostornina prtljažnika poveča na 334 litrov. V novo sredinsko konzolo je vgrajen preklopni in vzdolžno nastavljiv naslon za roke s predalom, v katerega je možno spraviti tablični računalnik ali prigrizke.

 

Med različicami novega EcoSporta bo prvič tudi športni EcoSport ST-Line, ki se bo z drznim oblikovanjem in športnimi nastavitvami vozne dinamike ter zmogljivim in učinkovitim bencinskim EcoBoostom ali dizelskim motorjem TDCi pridružil modelom Edge ST-Line, Fiesta ST-Line, Focus ST-Line, Kuga ST-Line, Mondeo ST-Line in S-MAX ST-Line.

 

EcoSporta ST-Line odlikujejo edinstveni odbijači in bočne obrobe po navdihu športnih modelov oddelka Ford Performance, črna strešna vodila in okrovi žarometov, 17-palčna platišča iz zlitine Dark Tarnish, oznake ST-Line ter kontrastna barva razširjene strehe in zunanjih ogledal – vse v sklopu serijske opreme. Notranjost krasi edinstven spodaj raven volan z usnjenim oblazinjenjem ST-Line, delno usnjeno oblazinjenje sedežev z vstavki Miko®-Dinamica – to je ekološki semiš, izdelan iz recikliranega poliestra – in rdečimi šivi, usnjeno oblazinjenje ročice ročne zavore in prestavne ročice, oznake ST-Line na pragih in stopalke iz nerjavečega jekla.

 

Dovršene tehnologije za pomoč vozniku

Novi Ford EcoSport zagotavlja za športne terence značilno visok sedežni položaj z dobrim pregledom in odlično Fordovo vozno dinamiko, ki ju za izkušnjo lahkotne vožnje z obilo užitka dopolnjujejo napredne tehnologije.

 

Fordov dovršeni sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC 3 je združljiv s programoma Apple CarPlay in Android Auto™. SYNC 3 podpira EcoSportov lebdeči 8-palčni barvni zaslon na dotik, ki omogoča tudi upravljanje s kretnjami, kot sta ‘ščipanje’ in ‘poteg’. S sistemom SYNC 3 je na voljo tudi lebdeči 6,5-palčni barvni zaslon na dotik. 4,2-palčni barvni zaslon je na voljo v kombinaciji s povezavo Bluetooth in dvema priključkoma USB.

 

Novi zvočni sistem B&O PLAY nudi vrhunsko zvočno izkušnjo. Sistem je posebej umerjen za uporabo v EcoSportu in vključuje deset zvočnikov, med katerimi sta tudi basovski zvočnik (subwoofer) v prtljažniku in srednjetonski zvočnik v sredini armaturne plošče, deluje pa z najnovejšim ojačevalnikom z digitalnim procesiranjem zvoka za natančno in uravnoteženo zvočno sliko, na voljo pa je tudi prostorski zvok (Surround Sound).

 

EcoSport je prvič na voljo s tempomatom z nastavljivim omejevalnikom hitrosti, ki vozniku olajša upoštevanje hitrostnih omejitev, in vzvratno kamero za preprostejše in varnejše parkiranje.

 

Tudi možnost samodejnega vklopa žarometov in brisalcev s tipalom dežja odpravi del stresa pri vožnji in uporabnikom omogoča, da so bolj osredotočeni na promet, ogrevan volanski obroč in samodejna elektronska klimatska naprava pa poskrbita za še večje udobje. Novi 4,2-palčni digitalni zaslon med instrumenti zagotavlja večjo priročnost s preprostejšim dostopom do ključnih informacij, električno preklopni zunanji ogledali pa sta ogrevani, da se lahko kljub ledenemu mrazu zjutraj kar se da hitro odpravite na pot.

 

Med tehnologijami za pomoč vozniku sta tudi Fordov sistem informacij o mrtvih kotih, ki voznika opozori na bližanje vozil, ter serijski nadzor nagibanja in stabilnosti, ki vozniku pomaga ohraniti nadzor s prilagoditvijo navora motorja in zaviranjem.

 

Izboljšana zaščita zdaj vključuje sprednji varnosti blazini za voznika in sovoznika, voznikovo kolensko varnostno blazino, nove stranske varnostne blazine za dodatno zaščito prsnega koša, ki potnika usmerijo stran od udarca, in nove varnostne zavese za maksimalno zaščito v primeru bočnega trčenja. EcoSport je varnejši tudi zaradi serijske vsestranske alarmne naprave.

 

“Z izboljšavami kakovosti, tehnologij in vsestranskosti novega Forda EcoSporta smo zagotovili večjo samozavest in nadzor, ki ju želijo vozniki športnih terencev,” je povedal Gary Boes, globalni direktor linije vozil v segmentu B pri Ford Motor Company. “Voznike čaka več udobja in brezskrbnosti kot kadarkoli doslej.”

FORD_2017_EcoSport_Barcelona_04

Comments

comments