Naše skakalce vozijo Fordi

Najboljši ambasadorji Slovenije so zagotovo naši športniki, ki vsako leto v našo deželo prinesejo številne nagrade, medalje ali pokale. Najbolj atraktivna je zagotovo zimska sezona, ko naše smučarje, skakalce in ostale spremljamo preko televizijskih zaslonov, enkrat letno pa vikend žur prinesejo tudi v športni raj pod Poncami. Takrat se prebudi Slovenija in zasliši se glasno vzklikanje, petje ter spodbujanje naših skakalcev.

DSC_0616

Pred kratkim smo namreč spoznali prenovljeno Fordovo gospodarsko vozilo, ki so ga tudi letos prejeli pri Smučarski zvezi. S Ford Slovenija uspešno sodelujejo že od leta 2012 in tako so ekipe smučarskih skokov ter kombinacije z 19 vozili tudi v letošnji sezoni prepotovali impresivnih 760.000 km. Glede na število kilometrov, ki jih naredijo, so tako tekmovalci najbolj izkušeni na področju potovanja in njihovih želja v Fordovih vozilih. Z Andražem sva se tako podala na odkrivanje zakulisja smučarskih skokov. No ja, bolj zakulisje tega potovalnega dela.

DSC_0608

Naši športniki nimajo tipičnega dopusta in se že pridno pripravljajo na izzive nove sezone. Kljub njihovem natrpanem urniku so si vzeli čas za naju ter odgovorili na nekaj vprašanj, ki jih običajno ne slišimo na televiziji. V splošnem delu imajo Peter in Domen Prevc ter Ema Klinec precej podobne izkušnje, pri individualnih željah pa se med seboj kar razlikujejo.

DSC_0624

Ob srečanju so hitro opazili, da je najin testni Custom krajši od njihovega, v katerega lahko brez problemov shranijo večje število smuči. Custom omogoča številne postavitve sedežov in tako se izkaže kot izjemno praktičen in vsestranski dostavnik. Posodobljeni Tourneo Custom je največjo posodobitev doživel v notranjosti. Uporabili so boljše in kvalitetne materiale, ki zagotavljajo dolgoletno vzdržljivost. “Kokpit” je občutno pomlajen, ker so določene elemente uporabili iz navihane Fieste.

DSC_0632

Skakalcem je najbolj pomembno, da se na dolgih vožnjah ne utrudijo in se na cilj pripeljejo odpočiti. Včasih so gospodarska vozila bila res gospodarska. Vožnja je bila neudobna, trda in kar je ključno, ni bilo pravega občutka pri vožnji. Pri Fordu so občutek vožnje osebnega vozila brez problema prenesli v dostavno vozilo, kar je s Fiestinimi elementi še toliko bolje. Kvalitetnejši materiali in udobni sedeži podobo Customa izpopolnijo do te mere, da ga sam niti ne bi uvrstil več med gospodarska vozila.

DSC_0628

Kljub temu, da brata Prevc in Ema Klinec večino časa preživijo kot sovozniki, tudi oni radi sedejo za volan njihovih avtomobilov. Ljudje se hitro razvadimo in si vožnje brez določenih pomagal ali druge tehnike ne predstavljamo več. Najbrž se marsikdo najde v tem, da v digitalni dobi res ne moremo brez prostoročnega telefoniranja. Omogoča namreč lažjo komunikacijo med vožnjo in vsaj delno pripomore k večji varnosti in pozornosti.

DSC_4199

Radarski tempomat je zagotovo nepogrešljiv na avtocestah, kjer se v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom izkaže za pravi priboljšek. Velika večina novejših avtomobilov je opremljenih z elektronsko parkirno zavoro, ki nas razdeli na dva pola. Sam imam namreč še vedno boljši občutek s tisto navadno ročno zavoro. Glede parkirnih senzorjev pa menim, da sploh ni potrebne debate. Gre za piskanje, ki v nabitih nakupovalnih središčih prihrani morebiten obisk pri kleparju.

DSC_0618

Pri številnih kilometrih, ki jih opravijo, se jim pripetijo tudi kakšne dogodivščine. Zgodilo se jim je, da so na izvozu iz avtoceste ostali brez goriva in tako so imeli izredni trening potiskanja vozila do najbližje bencinske črpalke. Tudi najboljšim se lahko zgodi kaj takega. Ob drugi priložnosti pa se v Kanderstegu zaradi močnega sneženja niso uspeli pripeljati do skakalnice. Zagotovo so še številni pripetljaji, o katerih bi lahko napisali kakšno krajšo knjigo ali posneli kakšen video zapis.

DSC_3845

Zanimiva je njihova izbira avtomobilov iz Fordove pisane palete. Peter in Domen bi za vsakodnevne opravke izbrala kar najmanjšega predstavnika Ka+, ki sicer v živo prijetno preseneti s prostornostjo, Ema pa bi smuči najraje naložila v Mondea karavan. Ob ideji za vikend užitke je naju zagotovo najbolj presenetila ravno Ema Klinec, ki bi za sprostitev posegla po športnem Focusu RS. Njeno odločitev z veseljem podpreva tudi midva. Peter bi za dušo poskrbel s slavnim Mustangom, Domen pa rad zaide na brezpotja, kjer bi si privoščil športnega Edga. Zaupal nama je tudi, da je njegova skrita želja Rimac Concept Two, ki s 1.914 KM poskrbi za pospešek do 100 km/h v 1,85 sekunde. Mislim, da sva našla adrenalinskega zmagovalca.

dsc_2405-edit

Vesela sva, da ima Slovenija tako uspešne športnike in športnice, ki zastopajo naše barve. Gre za povsem običajne fante in dekleta, ki s svojo željo in zavzetostjo sledijo svojim ciljem. Vsak opravi približno 750 trening skokov, kar si res težko predstavljam. Še naprej vam želiva uspešne skoke in seveda varne kilometre, ki vam jih očitno nikoli ne zmanjka.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments