Najmočnejši Porsche Cayenne prihaja kot priključni hibrid

Najzmogljivejši SUV s 680 KM prevozi do 40 kilometrov izključno na elektriko

Stuttgart (Nemčija). Porsche še naprej sistematično stavi na električno mobilnost in bo po Panameri tudi modelsko serijo Cayenne okronal s priključnim hibridom kot novim najzmogljivejšim modelom. Cayenne Turbo S E-Hybrid in Cayenne Turbo S E Hybrid Coupé črpata sistemsko moč 500 kW (680 KM) iz inteligentne kombinacije štirilitrskega motorja V8 (404 kW/550 KM) in elektromotorja (100 kW/136 KM), ki je integriran v 8 stopenjski menjalnik Tiptronic S. Že takoj, ko je število vrtljajev višje kot v prostem teku, je na voljo maksimalni sistemski navor 900 Nm. Oba modela pospešita iz mirovanja do 100 km/h v 3,8 sekunde in dosežeta končno hitrost 295 km/h. Tej izjemni zmogljivosti stoji ob boku tudi visoka učinkovitost: modela Cayenne Turbo S E-Hybrid in Turbo S E-Hybrid Coupé lahko do 40 kilometrov prevozita brez lokalnih emisij. Povprečna poraba po kriterijih NEVC znaša 3,9–3,7 l goriva na 100 km ter 19,6–18,7 kWh elektrike na 100 km.
P19_0607
Poleg obeh vrhunskih modelov bo Porschejevo paleto hibridnih izpeljank dopolnil tudi novi Cayenne E-Hybrid Coupé s sistemsko močjo 340 kW (462 KM), 700 Nm navora in električnim dosegom do 43 kilometrov. Znova je mogoče naročiti tudi model Cayenne E-Hybrid, ki je zdaj opremljen s filtrom za trdne delce za bencinske motorje.

P19_0606
S pogonom izključno na elektriko doseže hitrost do 135 km/h
Kot vsi Porschejevi priključni hibridi se tudi novi vrhunski model iz družine Cayenne uvršča med najbolj športne avtomobile v prestižnem segmentu – a ne kljub hibrid-nemu pogonu, temveč zaradi njega. Pri modelih Cayenne Turbo S E-Hybrid je elektromotor vgrajen med motorjem V8 in 8-stopenjskim menjalnikom Tiptronic S. Motorja med seboj povezuje prekinitvena sklopka, ki je integrirana v hibridni modul in se imenuje Electric Clutch Actuator (ECA) oz. električni izvajalnik sklopke. Elektro-motor v voznem načinu “E-Power” do hitrosti največ 135 km/h samostojno poganja vozilo, v ostalih režimih, ki jih je mogoče izbrati s serijskim paketom Sport Chrono (“Hybrid Auto”, “Sport” in “Sport Plus”), pa zagotavlja dodatno pogonsko moč. To strategijo kratkotrajnega povečanja moči (boost) je Porsche povzel po super-športnem modelu 918 Spyder.

P19_0604
Litij-ionska baterija je nameščena pod dnom prtljažnika in ima kapaciteto 14,1 kWh. Visokonapetostna baterija se s serijskim 7,3-kilovatnim on-board AC-polnilnikom prek 400-voltne električne vtičnice s 16-ampersko varovalko v celoti napolni v 2,4 ure. Na običajni gospodinjski vtičnici z 230 volti in 10 amperi traja postopek polnjenja šest ur. Polnjenje je s sistemom Porsche Communication Management (PCM) ali aplikacijo Porsche Connect (za pametni telefon in pametno uro Apple Watch) mogoče tudi časovno programirati.

P19_0600
Prečno stabiliziranje, zračno vzmetenje in keramične zavore serijsko
Modela Cayenne Turbo S E-Hybrid in Cayenne Turbo S E-Hybrid Coupé sta že serijsko bogato opremljena: serijska oprema med drugim vključuje električni sistem prečnega stabiliziranja Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC), prečno zaporo diferenciala na zadnji premi Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), visoko-zmogljiv zavorni sistem Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB), 21-palčna aluminijasta platišča z aero-dizajnom, vklj. z razširitvami kolesnih ohišij v barvi vozila, servokrmiljenje Plus in paket Sport Chrono. Prilagodljivo 3-prekatno zračno vzmeten-je, vklj. s sistemom Porsche Active Suspension Management (PASM), omogoča širok spekter voznih lastnosti, od vozne dinamike, značilne za Porsche, do prijetnega potovalnega udobja. Opcijsko so na voljo aluminijasta platišča s premerom do 22 palcev in krmiljenje zadnje preme.

P19_0599

Serijska popolna povezljivost in klimatiziranje mirujočega vozila
Vsi modeli Cayenne so serijsko v celoti povezani z internetom. To omogoča online navigacijo s prometnimi informacijami v realnem času, inteligentno online glasovno upravljanje in številne storitve Porsche Connect – med drugim iskanje javnih polnil-nic. Kot dodatne opcije so od začetka novega modelskega leta za vse izpeljanke Cayenna na voljo brezžični Apple CarPlay®, novi USB-priključki tipa C in predal za pametni telefon s funkcijsko indukcijskega polnjenja. Vsi Porschejevi hibridni modeli imajo serijsko klimatiziranje mirujočega vozila, ki ga je mogoče upravljati neposredno prek PCM in na daljavo prek aplikacije Porsche Connect in ki omogoča ogrevanje in hlajenje vozila tudi, kadar je kontakt izključen.

P19_0649
Vsi modeli Cayenne so serijsko opremljeni z glavnimi LED-žarometi, s tempostatom, ki ima funkcijo omejevalnika hitrosti, s sistemom za zaščito pešcev, vezanim na kamero, ter s parkirno asistenco spredaj in zadaj – pri Cayennu Coupé vključno s kamero za vzvratno vožnjo. Ponudba dodatne opreme med drugim zajema matrične LED-žaromete, projicirni sistem zaslona, asistenco za nočni vid s toplotno kamero in digitalni sistem Co-Pilot Porsche InnoDrive z avtomatskim uravnavanjem hitrosti in razdalje, asistenco za ohranjanje smeri, prepoznavanjem prometnih znakov, aktivnim vodenjem po voznem pasu, asistenco za križišča in funkcijo zadrževanja vozila.

P19_0605
Dvojna premiera: Cayenne Coupé kot V6 in V8 Hybrid
Cayenne Coupé je še bolj športna različica Cayenna, s katero je Porsche nedavno razširil uspešno serijo SUV-vozil. Med poglavitne posebnosti Coupéja med drugim spadajo še bolj izpiljen dizajn s svojstveno obliko strehe in zadka, prilagodljiv zadnji usmernik zraka, individualna zadnja sedeža in dve različni zasnovi strehe – serijska streha s fiksnim panoramskim steklenim strešnim oknom in opcijska karbonska streha. SUV v izvedbi Coupé je – kot tudi običajni SUV – na voljo v dveh različnih hibridnih izvedbah: v kombinaciji s štirilitrskim motorjem V8-Biturbo in v kombinaciji s triltrskim motorjem V6-Turbo. Novi Cayenne E-Hybrid Coupé doseže sistemsko moč 340 kW (462 KM) in sistemski navor 700 Nm. Za pospešek od 0 do 100 km/h s serijskim paketom Sport Chrono potrebuje 5,1 sekunde (s paketom aluminijastih športnih elementov: 5,0 sekunde), končna hitrost pa znaša 253 km/h. Povprečna poraba po kriterijih Novega evropskega voznega cikla (NEVC) znaša 3,2–3,1 l goriva na 100 km in 18,7–17,7 kWh elektrike na 100 km. Doseg z izključno električnim pogonom znaša do 43 kilometrov.

P19_0650
Cene
Cene se v Sloveniji začnejo pri 103.753 evrov za Cayenne E-Hybrid in 108.563 evrov za Cayenne E-Hybrid Coupé (vklj. z DDV in specifično deželno opremo).

Comments

comments