FORD_2020_MACH-E_NORWAY_05

Naelektrena vozna izkušnja s Fordom Mustangom Mach-E

Fordova inženirska ekipa si je pri razvoju povsem električnega Mustanga Mach‑E prizadevala, da uporabnikom po vsem svetu zagotovi pravo Mustangovo vozno izkušnjo, saj ga je testirala tako na zaledenelih jezerih kot v žgočih puščavah in z uporabo najsodobnejših simulatorjev vožnje.

In glede poznavanja, kaj natančno požene evropskim voznikom kri po žilah in jim pospeši srčni utrip ali pa jim pomaga do sprostitve, bi težko našli koga, ki uporabnike v regiji pozna bolje od ekipe na Fordovem testnem poligonu v Lommelu v Belgiji.

Tam so pri razvoju Mustanga Mach-E, ki bo ustrezal pričakovanjem evropskih voznikov glede Fordovega prvega namensko izdelanega povsem električnega vozila, poskrbeli za kombinacijo značilnosti edinstvenega vzmetenja, krmiljenja, pogonskega sklopa in celo tehnologij za pomoč vozniku.

“Z današnjo tehnologijo lahko v virtualnem svetu po meri prilagodimo vozilo, da že naši zgodnji prototipi odražajo pravi značaj – a kritičnih zadnjih 10odstotkov je možno določiti samo na cesti,” je povedal Geert Van Noyen, vodja področja dinamike vozil pri Fordu Evropa. “Uravnotežena in odzivna povsem električna platforma Mustanga Mach-E nam je omogočila prilagajanje izkušnje zabavne vožnje tako na ovinkasti norveški gorski cesti Trollstigen kot na hitri nemški avtocesti ali ‘poskočni’ britanski podeželski cesti.”

Ključno vlogo pri naravnem športnem značaju Mustanga Mach-E imajo odzivni elektromotorji, ki poganjajo kolesa, in centralno vgrajena baterija, za nizko težišče nameščena pod dnom vozila.

Z uporabo poligona v Lommelu s 100 km testnih prog – te poustvarjajo cestne površine od širokih belgijskih asfaltiranih cest do francoskega tlaka in zagotavljajo kopije površin cest v različnih državah, vključno z Veliko Britanijo, Nemčijo in Španijo – so Fordovi inženirji zagotovili prepoznaven evropski občutek.

Za Evropo značilne ožje in bolj ovinkaste ceste z večjimi omejitvami hitrosti kot v drugih regijah zahtevajo edinstveno odzivnost povezanega in samozavestnega krmiljenja Mustanga Mach-E, ki ga dopolnjujejo posebej izbrane nastavitve blažilnikov, vzmeti in prečnih vodil koles za sistem vzmetenja.

Posebej so izbrali celo pnevmatike, ki zagotavljajo idealno ravnovesje med oprijemom in voznim udobjem v pestri paleti cestnih površin in vremenskih pogojev te regije.

Uglajena in stabilna vožnja Mustanga Mach-E je še pomembnejša pri visokih hitrostih, značilnih za evropske avtoceste. Ocena značilnosti hitrega ‘križarjenja’ – vključno s prefinjenim občutkom v notranjosti – je potekala na nemških ‘avtobanih’ in na 4,2 km dolgem dirkaškem ovalu v Lommelu, kjer hitrosti na nagnjenem cestišču dosegajo 220 km/h.

“Uporaba povsem električnega pogona pomeni, da je v notranjosti Mustanga Mach-E zelo tiho, zato je še toliko pomembneje, da preprečimo vdor neželenega hrupa in tresljajev,” je povedal van Noyen.

Tehnologije za pomoč vozniku, med katerimi je tudi aktivni tempomat s funkcijo Stop & Go, prepoznavanjem znakov z omejitvijo hitrosti in usmerjanjem v sredino voznega pasu1, ‘poznajo’ prometne znake in oznake na cestišču po vsej celini ter vozniku zagotavljajo intuitivno vozno izkušnjo brez stresa ne glede na to, kje živi, dela ali počitnikuje.

Obenem takojšnji prenos električne moči poskrbi za športno odzivnost, ki jo imajo evropski vozniki še posebej radi. Za izboljšano pospeševanje in vodenje štirikolesni pogon Mustanga Mach-E navor neodvisno porazdeli med sprednji in zadnji kolesi. Fordovi inženirji so temeljito preverili sistem, da res zagotavlja tipičen Mustangov občutek pogona na zadnji kolesi vse od skandinavskega snega do španskega poletja.

Možnost prilagajanja vozne izkušnje z Mustangom Mach-E pa ni le v rokah Fordovih inženirjev. Vozniki lahko izberejo vozne načine Whisper (šepet), Active (aktivno) in Untamed (neobrzdano). Vsak način zagotovi unikatne nastavitve krmiljenja in odzivnost stopalke za pospeševanje in upočasnjevanje, ambientno osvetlitev in celo zvoke vozila, da izkušnjo uskladi z voznikovim razpoloženjem.

Ford je z Mustangom Mach-E pred kratkim dokončal turnejo po Norveški – enem od najbolj naprednih trgov za električna vozila v Evropi – in tako pomagal zagotoviti vpogled v vsakodnevno uporabo vozila z obstoječo infrastrukturo za polnjenje.

V dejanskih pogojih je model z baterijo s podaljšanim dosegom in štirikolesnim pogonom s predvidenim dosegom vožnje 540 km po WLTP presegel pričakovanja glede učinkovitosti in je brez postankov prevozil 484 km od Osla do Trondheima, na cilju pa je kapaciteta baterije še vedno kazala 14 odstotkov.

Mustang Mach-E z baterijo s podaljšanim dosegom in zadnjim pogonom bo zagotovil do 610 km povsem električne vožnje po WLTP.2 Zadnja testiranja so pokazala, da se je čas polnjenja od prvih ocen izboljšal za skoraj 30 odstotkov, tako da samo 10 minut hitrega polnjenja s polnilnico IONITY modelu z baterijo s podaljšanim dosegom in zadnjim pogonom v povprečju zagotovi 119 km dodatnega dosega.3

“Če izpostavim eno samo stvar, ki smo jo želeli z Mustangom Mach-E doseči po vsem svetu, je bil to cilj, da izdelamo električno vozilo, ki ga upravičeno krasi Mustangov konjiček,” je povedal Van Noyen.

# # #

1Asistenčne funkcije so namenjene le za pomoč vozniku in ne nadomeščajo njegove pozornosti, presoje ter odgovornosti za upravljanje in nadzor vozila.

2Uradno homologirani podatki o porabi energije bodo objavljeni pred začetkom prodaje. Dejanski doseg vozila je odvisen od različnih pogojev, kot so zunanji vremenski pogoji, način vožnje, vzdrževanje vozila in starost litij-ionske baterije. Navedena poraba goriva/energije, izpusti CO2 in doseg z električnim pogonom so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropskih uredb (EC) 715/2007 in (EU) 2017/1151. S svetovno usklajenim preskusnim postopkom za lahka vozila (World Harmonised Light Vehicle Test Procedure – WLTP) homologirana vozila bodo imela podatek o porabi goriva/energije in izpustih CO2tako za novi evropski vozni cikel (New European Drive Cycle – NEDC) kot za WLTP. WLTP bo najpozneje do konca leta 2020 povsem nadomestil NEDC. Uporabljeni standardni preskusni postopki omogočajo primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. V času opuščanja NEDC je vzpostavljena primerjava med podatki o porabi goriva in izpustih CO2 pri ciklu WLTP in pri ciklu NEDC. Ker je prišlo do spremembe nekaterih elementov preskusov, lahko pride do odstopanj v primerjavi s prejšnjimi podatki o porabi in izpustih, kar pomeni, da bo lahko imel isti model vozila drugačno porabo in izpuste CO2.

3Ciljni doseg temelji na testnih vrednostih proizvajalca in na izračunu v skladu z voznim ciklom WLTP. Predvidena dodatna razdalja velja za prvih 10 minut polnjenja, ko se začne polnjenje baterije vozila.

Comments

comments