Močnejši, hitrejši, živahnejši: novi Macan Turbo s 324 kW (440 KM)

Biturbo motor in visokozmogljive zavore za vrhunski SUV-model

Stuttgart (Nemčija). Novi Macan Turbo je prevzel prvo mesto v Porschejevi modelski seriji kompaktnih SUV-jev. Novi 2,9-litrski šestvaljni biturbo motor obsežno prenovljenega vrhunskega modela s 324 kW (440 KM) v primerjavi s predhodnikom omogoča deset odstotkov večjo moč pri 20 odstotkov manjši gibni prostornini. Z opcijskim paketom Sport Chrono za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 4,3 sekunde in je tako tri desetinke hitrejši kot doslej. Njegova najvišja hitrost znaša 270 km/h (plus dodatne štiri km/h). Izboljšano je bilo tudi njegovo zaviranje: novi Macan Turbo je serijsko opremljen z zmogljivimi zavorami Porsche Surface Coated Brake (PSCB), ki so del optimiziranega podvozja. Na zunaj Macan Turbo zaznamujejo oblikovni elementi prenovljene modelske generacije. Novi vrhunski model se poleg tega od drugih modelov razlikuje po svojstvenih poudarkih, kot je na primer za modele Turbo značilen sprednji del in fiksni usmernik zraka nad zadnjim steklom v dizajnu z dvema zakrilcema. Voznik in potniki bodo uživali v izpopolnjeni notranjosti Macana, med drugim v prilagodljivih 18-smerno nastavljivih športnih sedežih in avdiosistemu BOSE® Surround Sound.

P19_0728

Zmogljiv biturbo motorjem s sredinskim položajem turbopolnilnikov
2,9-litrski motor novega Macana Turbo, ki ga Porsche uporablja že v modelih Cayenne in Panamera, je pogonski agregat najnovejše generacije s t. i. zasnovo Central Turbo Layout. Oba turbopolnilnika sta pri tem nameščena znotraj obeh vrst valjev, ki skupaj tvorita obliko črke V. Hlajeni izpušni zbiralnik je integriran v glavo motorja, kar omogoča visokoučinkovito zgorevanje. Kratke poti izpušnih plinov med zgorevalnimi prostori in turbopolnilnikoma omogočajo hitro vzpostavitev moči in še posebno spontano odzivnost. Pogonski agregat proizvede 29 kW (40 KM) več kot 3,6-litrski šestvaljni turbomotor v predhodnem modelu, največji navor 550 Nm pa doseže v območju 1.800–5.600/min. Za prenos moči skrbita sedemstopenjski menjalnik z dvojno sklopko PDK in štirikolesni pogon Porsche Traction Management (PTM). Poraba po kriterijih NEVC znaša 9,8 l/100 km.

P19_0731

Izboljšano podvozje z zavorami Porsche Surface Coated Brake
Za prilagoditev na izjemno vozno dinamiko je novi Macan Turbo serijsko opremljen z zavorami Porsche Surface Coated Brake (PSCB). Ekskluzivne Porschejeve inovativne, visokozmogljive zavore imajo na zavornih kolutih plast volframovega karbida in tako omogočajo hitrejšo odzivnost, manjšo obrabo in do 90 odstotkov manjšo količino zavornih obruskov v primerjavi s klasičnimi zavorami iz sive litine. Značilnost zavor PSCB, ki jih je opcijsko mogoče naročiti tudi za vse ostale modele Macana, so visokosijajni zavorni koluti in belo lakirane zavorne čeljusti. Za še večjo dinamiko so opcijsko na voljo po višini nastavljivo zračno vzmetenje z optimiziranimi vodilnimi bati in novimi hidravličnimi blažilniki, sistem Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus) ter zavore Porsche Ceramic Composite Brake (PCCB). Tovarniško so nameščene 20-palčne pnevmatike Macan Turbo.

P19_0729

Edinstven Turbo dizajn z značilnim sprednjim delom in dvema zakrilcema na zadku
Vrhunski položaj novega Macana Turbo se kaže v ekskluzivnem sprednjem delu s tremi velikimi odprtinami za zajem zraka in visokimi sprednjimi lučmi ter serijskimi LED-glavnimi žarometi s sistemom Porsche Dynamic Light System (PDLS). Ob pogledu od strani vrhunski model zaznamujejo 20-palčna platišča Macan Turbo ter stranska pragova in zunanji ogledali v barvi vozila v izvedbi Sport Design. Kot je značilno za modele Turbo, je posebej razviti fiksni usmernik zraka nad zadnjim steklom zasnovan v dizajnu z dvema zakrilcema. Serijski športni izpušni sistem je mogoče prepoznati po srebrnih dvojnih izpušnih ceveh s specifičnim dizajnom.

P19_0730

18-smerno nastavljivi športni sedeži in avdiosistem za prostorski zvok serijsko
Kot novo posebnost modelske serije Macan Turbo nudi izjemno kakovostno opremo. Prilagodljivi športni sedeži s prevlekami iz gladkega usnja in električnim 18-smernim nastavljanjem ter komfortnim pomnilniškim paketom so del serijske opreme. Kakovostno notranjost dopolnjuje še stropna obloga iz alkantare in paket notranje opreme z elementi iz krtačenega aluminija. Opcijsko je za športno naravnane voznike na voljo ogrevan športni volan GT, znan iz modela 911.

Sistem Porsche Communication Management (PCM) z 10,9-palca velikim zaslonom na dotik s polno HD-ločljivostjo je serijsko popolnoma povezan in je priključen na avdiosistem BOSE® Surround Sound System s 14 zvočniki in skupno močjo 665 W. Vključuje spletno navigacijo s prometnimi informacijami v realnem času in inteligentno glasovno upravljanje. Serijsko je na voljo tudi Porsche Connect Plus, ki vključuje telefonski modul LTE z integrirano SIM-kartico in režo za zunanjo SIM-kartico, dostopno točko za WLAN in številne storitve Porsche Connect.

Na seznamu dodatne opreme je sedaj za vse modele Macan mogoče najti predal za pametni telefon s funkcijo indukcijskega polnjenja po Qi-standardu. Poleg tega je mogoče izbrati ogrevano vetrobransko steklo, ionizator za izboljšanje kakovosti zraka v notranjosti in novo asistenco za zastoje s tempostatom za uravnavanje razdalje. Slednja lahko v hitrostnem območju do 60 km/h delno avtomatizirano pospešuje in zavira, poleg tega pa vozniku v zastojih ali počasnih kolonah pomaga tudi pri obračanju volana.

Comments

comments