Mazda CX-5 AWD Revolution Top

Najbrž je že vsak kdaj doživel, da v dnevu ni šlo vse po načrtu. Najbolj znana varianta je, ko se ob koncu službe znajdeš na obvoznici, kjer se vse premika po polžje. Ko se rešiš ene gneče, naletiš na drugo, ki pa je bila nenavadna še za moje oči. Na regionalni cesti se je pred mano znašlo pet nemških traktoristov s počitniško prikolico. Na prvi pogled smešna situacija, ob koloni 20 avtomobilov pa nič kaj več. Kaj vse ima to z novo Mazdo CX-5?

DSC_8920

Na ta dan smo si z Mazdo zaželeli izlet nekam bližje neba, nekam kjer lahko rečemo: to je čudovita realnost! Kljub vsem izzivom smo se po službi zapeljali na palačinke z najlepšim razgledom v Sloveniji. Brez skrbi in z možgani na off smo se prepustili Mazdi in se zapeljali na Mangartsko sedlo. Na višino, kjer vsakdanje probleme preprosto odpihne.

DSC_8682

Če smo se kdaj vprašali, kako lahko pri Mazdi sploh še izboljšajo izgled in funkcionalnost svojih avtomobilov, so nam z novo CX-5 čudovito odgovorili. Pri sprednjem delu so uporabili še bolj drzne linije, se temeljito dotaknili prednjih žarometov ter sprednji maski dodali dušo. Zaščitna rdeča barva vse te odlike le še poudari.

DSC_8782-Edit

Na zadnjem delu CX-petke najdemo manj črne plastike kot pri njeni predhodnici. Tega trenda se je oprijela tudi Mazda3 in najbrž se bo to preneslo še na ostale modele. Pri športnem terencu so prenovili tudi zadnje luči, ki so sicer delno obdržale prvotno obliko. Pridobila je tudi novo obutev, ki je v primerjavi s staro videti manjša, čeprav velikost (19 col) ostaja ista.

DSC_8732-Edit

Kot vsak pravi izletnik tudi mi ne moremo brez hrane, zato smo si na dobrih 2000 m v Mangartski koči privoščili palačinke z ovčjim sirom. Pravi planinci bi si najbrž privoščili kaj bolj energijskega, za naše lene želodčke pa je bilo kulinarično doživetje palačnik povsem dovolj. Koča se nahaja kakšnih 100 metrov nižje od Mangartskega sedla, do katerega pripelje najvišja cesta v Sloveniji.

DSC_8664

Mangartsko sedlo je pri nas že nekaj časa na seznamu želja, ki smo jo lahko z novo CX-5 uresničili. Avto nima tipične terenske robustnosti, zato športne linije ob mogočnem gorovju pridejo do lepšega izraza. Prihod na sedlo ob večernih urah, ko se bliža čas sončnega zahoda je zagotovo nekaj najlepšega, za pravi čar pa poskrbi pogled na spodaj ležeča Belopeška jezera in okoliške doline.

DSC_8786

Notranjost je doživela estetsko prenovo, kjer so zamenjali in izboljšali kar nekaj elementov. Najbolj opazen je zagotovo volanski obroč, ki smo ga videli že v poletni MX-5. Podobno linijo so izbrali tudi za zračnike, ki imajo obliko puščice. Centralni multimedijski zaslon so dvignili na samo armaturno ploščo, ki pa od prejšnje ni ravno večji.

DSC_8924

Prenovili so tudi head-up zaslon, ki se po novem projecira v vetrobransko steklo in tako ni več na posamezni prosojni ploščici. Izbira belega usnja se rdeči Mazdi poda čudovito. Sprednje in zadnje gretje sedežev je z najboljšo opremo serijsko, grajo pa si zaslužijo gumbi za vklop gretja zadnjih sedežev, ki so nameščeni v zadnjem sredinskem rokonaslonu. Neža si je tako do Mangartskega sedla in nazaj nehote vsaj 10x vklopila gretje, ki ga ob zunanjih 30°C res ni potrebovala.

DSC_8931

 CX-5 ponuja tudi številne tehnološko dovršene bonbončke. Meni osebno najboljši je zagotovo radarski tempomat, ki je v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom nepogrešljiv. Vožnja po avtocesti in ob mestnih konicah še nikoli ni bila bolj odpočita. Brez odvečnega prestavljanja in pritiskanja sklopke. Radarski tempomat poskrbi za uravnavanje razdalje, avtomatski menjalnik za vse ostalo.

DSC_8929

Naslednji na tem seznamu so zagotovo avtomatizirani LED žarometi, ki imajo poteze matričnega delovanja. Zasenčene luči svetijo povsem običajno, pri dolgih lučeh pa smo priča različni intenziteti svetlobe. Žarometi oddajo močnejši snop svetlobe v smer premikanja vozila. Pri vožnji naravnost z manjšo intenziteto osvetli stranice vozila, skozi ovinek pa le tega osvetli močneje kot drugo stran. To je doživetje, ki ga enostavno morate preizkusiti. Nočna vožnja tako postane bolj zabavna in hkrati tudi varna.

DSC_8686-Edit-Edit

Avtomatski menjalnik poskrbi za gladko prestavljanje, sama moč motorja pa ni več tako sunkovita kot pri stari. Avto res lepo enakomerno pospešuje, kar je v kombinaciji z udobnim podvozjem štirikolesno gnane Mazde odličen recept za daljša potovanja. Pričakoval sem, da se bo avto na ovinkastih cestah bolj nagibal, a me je nova CX-5 pozitivno presenetila.

DSC_8691

Glede na pretekla doživetja se z Mazdo očitno najbolje počutimo v objemu gora. Z novo CX-5 smo obkljukali še eno lokacijo, kjer smo doživeli čudovito realnost. Za vsakim dežjem res posije sonce, ob družbi prijateljev pa se vsak siv dan prelevi v mavrico.

DSC_8796

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments