Mazda CX-5

Ste si že kdaj zaželeli zavrteti čas nazaj? Za leto, mesec ali pa le 1 dan? Bil je namreč mesec ljubezni, ko smo po naših cestah vijugali z osveženo ledeno kraljico. Za kakšno ironijo gre, ko se ob izteku poletja spominjamo dni, ko je po vročih dneh šele dišalo? Včasih smo preveč obremenjeni s preteklostjo in zato pozabimo na sedanjost. Mazda CX-5 (zaenkrat) še ne zna zavrteti časa nazaj, vseeno pa lahko z njo uživaš trenutke, ki so tukaj in zdaj.

DSC_9861

Marsikdo razlike med staro in prenovljeno ne bi niti opazil, nam pa je bilo takoj jasno, da gre za izpopolnitev njene podobe proti tekmecom. Z novimi LED žarometi je pod našo taktirko kradla poglede na vsakem kilometru. Za tisti pravi žarek bi najbrž poskrbela s športnimi platišči, ki so serijska pri opremi Revolution. Bela Mazda se namreč skriva pod opremo Attraction, ki ima že tako ali tako ogromno opreme.

DSC_9863

Pri večini Mazdinih modelih je paket opreme Attraction prava bomba, kjer sta glavna aduta zagotovo LED žarometi in gretje prednjih sedežev. Ko se enkrat razvadiš na ksenonske ali LED žaromete, je izbira avtomobila brez tega res težka odločitev. Razvoj tehnologije te resnično razvadi. To bi mogoče lahko primerjali kar s pametno telefonijo, ki je spremenila naša življenja. S pomočjo sodobnih avtomobilov smo tako povezani tudi med vožnjo.

DSC_9869

Notranjost je doživela tiste nujne kozmetične spremembe. Multimedijski zaslon na sredini armaturne plošče se je tako znebil odvečnih gumbov. S tem so pridobili na velikosti zaslona in čistem videzu. Drugače so zasnovani tudi elementi avtomatske klimatske naprave in gretja sedežev. Z drugačno razporeditvijo so privarčevali na prostoru in tako kabina ni več nagnetena z odvečnimi gumbi. Znebili so se tudi standardne ročne zavore in jo nadomestili z elektronsko. Bojim se, da bo navadnih ročnih zavor vedno manj, sicer pa je to spet stvar okusa in navade.

DSC_9876

Za spremembo od prejšnje (že dolgo je tega) ta ni imela štirikolesnega pogona, poganja pa jo (že) standarni 2.2 literski dizelski motor, ki razvije 150 konjskih moči. Za svojo velikost in težo je vseeno presneto poskončna, pohvale vredna pa je tudi poraba. Ta se je v povprečju gibala pri 5,7 l/100km. Najbrž mi ne verjamete, kajne? Ker CX-petka ne skriva športnega duha, ji ne gre zameriti kakšne hitre vožnje po ovinkasti cesti, vse točke pa prejme na področju udobja, kjer luknjaste ceste požira kot za šalo. Visok sedalni položaj je fantastičen za daljša potovanja, po katerih avto kliče kar sam.

DSC_9873

Udobje, oprema, vrhunski motorji in cena so aduti Mazde, ki lahko pošteno jezijo kakšne bolj prestižne znamke. Kljub temu, da ne gre za tesno rivalstvo, lahko za ceno “nemca”  kupite (vsaj) dve polno opremljeni Mazdi z enako opremo. Doma se večkrat pošalimo, da ima vse, kar imajo veliki. Konec koncev tudi sama spada med tiste “velike”. Meja med prestižem je že nekaj časa zabrisana, saj tudi mali ponujajo vedno več za manjšo ceno.

DSC_9880

Raziskovalni duh je Mazdi pisan na kožo. To, da je čas zlato drži kot pribito. Mazda s svojimi modeli razveseljuje kupce in preseneča na še tako majhnih korakih. Glede na lepo zgodovino se lahko še kako veselimo prihodnosti, zato pri Mazdi ne potrebujemo časovnega stroja.

DSC_9868

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

 

Comments

comments