DSC_3347

Mazda CX-3 AWD

Mazda je s svojim novim oblikovanjem že pred leti zadela jackpot, zato večjih sprememb sploh ni potrebovala. Prav ista zgodba je s prenovljeno CX-3, ki je hkrati tudi Mazdin najmanjši SUV. Doživela je le manjše kozmetične popravke zunanjosti, poleg tega pa so predstavili še povsem nov pogonski agregat. Sam potrebe po večjih spremembah skoraj ne vidim več.

DSC_3289

Pri sprednjem delu so spremenili izgled okrasne mreže in je tako na cesti malce manj vpadljiva. Kljub temu, da je značilni svetloben podpis prisoten že kar nekaj let, me še vedno presune čudovita linija led žarometov. Z najboljšim paketom opreme Revolution Top so polni led žarometi tudi dinamično prilagodljivi. To pomeni, da avtomatika preklaplja med dolgimi in zasenečnimi. Snop svetlobe je tudi razdeljen v tri sektorje (levo, desno in sredina), ki jih ugaša in prižiga glede na nasproti vozeča vozila. Delovanje dinamično prilagodljivih žarometov bi lahko primerjal z matričnimi, vendar na bolj začetni ravni.

DSC_3294

Pri odprtih zadnjih lučeh opazimo novo led linijo, samo ohišje pa so za lepši izlged še malce potemnili. Na stranskem profilu opazimo nova 18 palčna platišča, ki CX-trojko res čudovito dopolnijo. Doživela je res minimalne popravke, zato neukemu očesu spremembe ne bodo vidne. Sam jo najlažje razlikujem po zadnjih temnejših lučeh.

DSC_3325

V notranjosti so ohranili bolj premium občutek. Del armaturne plošče in vratne obloge so oblečene v alkantaro, med voznikovim in sovoznikovim sedežem pa po novem najdemo sredinski naslon za roko. To je eden glavnih elementov, ki smo ga pogrešali pri začetni verziji CX-3. Ročno parkirno zavoro so nadomestili z električno in tako je na sredinskem grebenu več prostora. Multimedijski zaslon ni doživel sprememb, so pa nadgradili programsko opremo, ki zdaj omogoča povezljivost s pametnim telefonom preko CarPlay aplikacije. Če ob nakupu Mazde niste izbrali navigacije, lahko preko te aplikacije brez težav uporabljate Googlove zemljevide.

DSC_3313

Testna CX-3 res spada v vrh Mazdine palete. Poleg najvišjega paketa opreme je opremljena še s štirikolesnim pogonom (AWD) in avtomatskim menjalnikom. Po Andraževem mnenju je to zagotovo ena boljših kombinacij pri nakupu avtomobila. Štirikolesni pogon se vklopi po potrebi oziroma ko sprednji par koles izgublja na oprijemu. Preizkusila sva ga na ravni zaledeneli površini, kjer se v počasnem posnetku lepo opazi pogon zadnjega para koles. Kot nalašč je na večer zadnjega dne zasnežilo ceste in tako je bil test pogona na klancu obvezen. Andraž v Mazdi na zasneženem in neposutem klancu ni imel večejih težav, medtem ko sem jaz z avtomobilom na sprednji pogon obtičal na sredini klanca. To je bil za oba prvi pravi test štirikolesnega pogona.

DSC_3345

Nadvse zanimiv je nov pogonski dizelski agregat, kjer so povečali prostornina iz 1.5 na 1.8 litra. V svetu downsizinga je to res nenavadno, kar pa je značilno za Mazdo. S tem so zadostili novim emisijskim standardom in se hkrati izognili sistemu aditiva AdBlue. Zmanjšali so stroške proizvodnje in povečali moč motorja na 115 KM. Gre za odličen motor, ki je v kombinaciji z avtomatskim menjalnikom zagotovo nekaj najboljšega. Povprečna poraba se je gibala pri 5,5 l/100km.

DSC_3315

Najvišji paket opreme zadosti vsem tehnološkim standardom današnjega časa. Povsem razumljivo je, da ima sistem za preprečitev naleta in samodejno zaviranje. S pomočjo parkirne kamere in senzorjev se izogneš poškodbam na parkirišču, head up zaslon pa omogoča stalno pozornost na cestišču. Gretje sedežev in volana predstavljajo brezskrbna zimska jutra. Mogoče razvada, vendar ko se s to funkcijo srečaš, ni več poti nazaj. CX-3 res ponuja ogromno, čeprav ima malce manjši prtljažni prostor. Konec koncev bazira na Mazdi2, ki je najmanjša članica te družine.

DSC_3319

Mazda je še enkrat dokazala, da ne potrebuje večjih sprememb. Popolna notranjost je zagotovo eden izmed glavnih razlogov, ki bo prepričala kupce. Menim, da bomo v prihodnjih letih iskali premium občutek notranjosti za ugodno ceno. Plastične notranjosti smo vsi naveličani, zato je Mazda z alkantaro in usnjem na dobri poti.

DSC_3316

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments