Macan postavlja nova merila: Porschejev prvi popolnoma električni SUV

Macan se svetu prvič predstavlja v izvedbah Macan 4 in Macan TurboPogoni PSM z močjo do 470 kW (639 KM) in navorom 1.130 NmBaterija z močjo 100 kWh za doseg do 613 kilometrovDriver Experience z novim operacijskim sistemom in tehnologijo obogatene resničnostiDobra prilagojenost za vsakodnevno uporabo in priklopna obremenitev do 2.000 kilogramov
Porsche predstavlja svoj drugi popolnoma električni model: novi Macan z močjo do 470 kW (639 KM) nudi odlično električno zmogljivost na vsakem terenu in dobro prilagojenost za vsakodnevno uporabo. Model združuje vozne zmogljivosti na ravni športnih avtomobilov ter visokozmogljivo hitro polnjenje z močjo do 270 kW in doseg do 613 kilometrov (WLTP).

Stuttgart (Nemčija)/Singapur. Deset let po predstavitvi prvega Macana bo Porsche na trg pripeljal drugo, popolnoma električno generacijo. Novi Macan 4 in novi Macan Turbo bosta z naprednim, brezčasnim dizajnom, voznimi lastnostmi, značilnimi za znamko, dosegom za dolge relacije in dobro prilagojenostjo za vsakodnevno uporabo v celoti izpolnila pričakovanja, ki jih imajo Porschejevi kupci do SUV-jev. “Macan smo povzdignili na povsem nov nivo – z izjemno električno zmogljivostjo, novim konceptom Driver Experience in ekspresivnim dizajnom,” je v sklopu svetovne premiere v Singapurju povedal Oliver Blume, predsednik uprave družbe Porsche AG.


“Naše ambicije so, da bi s popolnoma električnim Macanom ponudili najbolj športni model v tem segmentu,” je dejal Jörg Kerner, vodja modelske serije Macan. Porsche na sprednji in zadnji premi uporablja izključno elektromotorje PSM (sinhronske motorje s permanentnimi magneti) najnovejše generacije. Ti dosegajo visoko učinkovitost in omogočajo optimalno ponovljivost razpoložljive moči. Že številke dokazujejo, da je električna zmogljivost Macana na najvišji ravni: Macan 4 v kombinaciji s programom Launch Control pri funkciji overboost doseže moč do 300 kW (408 KM), Macan Turbo pa do 470 kW (639 KM). Največji navor znaša 650 oziroma 1.130 Nm. To omogoča športne vozne lastnosti: Macan 4 od 0 do 100 km/h pospeši v 5,1 sekunde, Macan Turbo v 3,3 sekunde. Končno hitrost dosežeta pri 220 oziroma 260 km/h.
Nova platforma za prestižna električna vozila (angl. Premium Platform Electric, PPE) z 800-voltno arhitekturo
Elektromotorja energijo črpata iz litij-ionske baterije v dnu vozila, pri kateri je mogoče od bruto kapacitete 100 kWh aktivno izkoristiti do 95 kWh. Visokonapetostna baterija je osrednja komponenta na novo razvite platforme za prestižna električna vozila (angl. Premium Platform Electric, PPE) z 800-voltno arhitekturo, na kateri temelji novi Macan kot prvi Porschejev model. Moč polnjenja z enosmernim tokom (DC) znaša do 270 kW. Baterija se lahko na ustreznem stebričku za hitro polnjenje od 10 do 80 odstotkov napolni v približno 21 minutah. Na 400-voltnih polnilnih postajah se pri t. i. vzporednem deljenem polnjenju 800-voltna baterija z visokonapetostnim stikalom v akumulatorju razdeli v dve bateriji z nazivno napetostjo po 400 voltov. To omogoča še posebno učinkovito polnjenje brez dodatnega visokonapetostnega pospeševalnika z močjo do 135 kW. Na hišnih polnilnih postajah je mogoče vozilo polniti z izmeničnim tokom (AC) z močjo do 11 kW.
Med vožnjo je mogoče prek elektromotorjev rekuperirati do 240 kW energije. Poleg tega k učinkovitosti novih modelov Macan prispeva tako imenovani Integrated Power Box (IPB), ki obenem omogoča prihranek pri masi in vgradnem prostoru. V inovativnem in kompaktnem IPB so združene tri komponente: vgrajeni polnilnik za polnjenje z izmeničnim tokom (AC), visokonapetostni grelnik in DC/DC-pretvornik. Kombinirani doseg Macana 4 po kriterijih WLTP znaša do 613 kilometrov, pri Macanu Turbo pa do 591 kilometrov.


Športna proporcionalna razmerja in kupejevske linije
Nova modela Macan zaradi drznejših proporcev in Porschejevega oblikovalskega sloga delujeta športno-dominantno. “S popolnoma električnim Macanom predstavljamo prvi Porsche, ki smo ga elektrificirali iz že uveljavljene produktne identitete,” je povedal Michael Mauer, vodja oddelka Style Porsche. “Novi Macan ima identiteto znamke in je zato zlahka prepoznaven kot član Porschejeve produktne družine. Značilni Porschejevi proporci so bili izpopolnjeni in optimalno prilagojeni izzivom, ki jih prinaša elektrifikacija vozila. Tako je postal športno-sodobni, dinamični videz Macana še drznejši. Dizajn jasno kaže, da je tudi električni Macan v svojem segmentu najbolj športni avto.”
Zaradi položnega sprednjega pokrova in izrazitih blatnikov ta SUV, ki je v osnovni različici dolg 4.784 milimetrov, širok 1.938 milimetrov in visok 1.622 milimetrov, že v mirovanju daje dinamičen vtis. Novi Macan ima do 22 palcev velika platišča in pnevmatike različnih dimenzij. Medosna razdalja je 86 milimetrov daljša (2.893 milimetrov) kot pri predhodniku, previsa spredaj in zadaj pa sta kratka. Sprednji žarometi so razdeljeni v dva dela: ozka zgornja luč s štiritočkovnimi dnevnimi lučmi je vdelana v blatnik in poudarja širino vozila. Modul glavnega žarometa z opcijsko matrično LED-tehnologijo je nameščen nekoliko nižje v sprednjem delu. Za Porsche značilna strešna linija (“flyline”) tvori celoto s položnim zadnjim steklom. V povezavi z vrati brez okvirjev z značilnima stranskima zaslonkama dobimo športno nizke linije vozila. Zaradi močno poudarjenih ramen zadek deluje mišičasto. V sredini skulpturiranega 3D-svetlobnega pasu je umeščen napis Porsche.


Aktivna in pasivna aerodinamika za več dosega
Porsche svoj oblikovalski slog povezuje z aerodinamiko za optimiziranje dosega. Zaradi sistema Porsche Active Aerodynamics (PAA) z aktivnimi in pasivnimi elementi ter zaradi količnika zračnega upora 0,25 je novi Macan eden najbolj aerodinamičnih SUV-jev, kar pozitivno vpliva tudi na doseg in porabo. Sistem PAA sestavljajo prilagodljivi zadnji usmernik zraka, aktivne hladilne lopute na sprednjih odprtinah za dovod zraka in prožni pokrovi na povsem zaprtem dnu vozila. Pretok zraka optimizirajo zračne zavesice pod modulom glavnega žarometa in tudi daleč navzdol segajoči sprednji del. Na zadku za aerodinamično učinkovitost skrbijo ostri stranski robovi in difuzor z lamelnim dizajnom.
Dva prtljažna prostora in večja prostornost
Novi Macan je športni SUV z veliko funkcionalnostjo za vsakdanjo rabo, vrhunsko opremo in razkošno prostornostjo. Z elektrifikacijo je Macan pridobil še več prostora. Prostornina za zadnjo sedežno klopjo odvisno od modela in opreme znaša do 540 litrov. K temu je treba prišteti še dodaten prtljažnik s prostornino 84 litrov pod sprednjim pokrovom. Macan ima tako v primerjavi s predhodnim modelom 127 litrov več prtljažne prostornine. Ob povsem podrti zadnji sedežni klopi se zadnji prtljažni prostor poveča na 1.348 litrov. Največja priklopna obremenitev 2.000 kilogramov pa je pika na i velike funkcionalnosti novega Macana.
Voznik in sovoznik odvisno od modela in opreme zdaj sedita do 28 milimetrov nižje, potniki v zadnjem delu, kjer je več prostora za noge, pa do 15 milimetrov nižje kot doslej. Notranjost je značilna za Porsche: plosko integrirana črna plošča poudarja širino armaturne plošče. Sredinska konzola s položno obliko še okrepi vtis nizkega in športnega položaja sedenja. Obenem zaradi velikih odprtin deluje zračno in lahko. Poleg sodobnih digitalnih upravljalnih površin se najdejo tudi premišljeno umeščene analogne upravljalne enote – na primer na prezračevalnih šobah ali nadzorni enoti klimatske naprave. V elegantno dekorativno letev armaturne plošče in vrat je integriran LED-svetlobni pas, ki deluje kot ambientna osvetlitev in tudi kot komunikacijska luč. Odvisno od situacije obvešča ali opozarja – na primer kot pozdrav, pri polnjenju ali v povezavi z asistenčnimi sistemi. Oprema novega Macana omogoča veliko možnosti individualizacije.
Poleg tega želi Porsche v svojih vozilih uporabljati bolj ekološke materiale. V notranjosti novega Macana so zato v izbranih komponentah uporabljeni ustrezni materiali.


Driver Experience: visoki procesna moč in povezljivost
Macan je opremljen s konceptom prikazov in upravljalnih elementov najnovejše generacije, ki ima do tri zaslone, med njimi prostostoječi 12,6-palčni kombinirani instrument v usločeni izvedbi in 10,9-palčni osrednji zaslon. Prvič lahko tudi sovoznik prek lastnega opcijskega 10,9-palčnega zaslona dostopa do informacij, opravlja nastavitve v infotainmentu ali med vožnjo pretaka videovsebine. Porsche Driver Experience prvič vključuje tudi projicirni sistem z obogateno resničnostjo. Virtualni elementi, kot so navigacijske puščice, se na pogled brezhibno spajajo z resničnim svetom. Vozniku se slika prikazuje na navidezni razdalji desetih metrov in ustreza velikosti 87-palčnega zaslona.
V infotainmentu nove generacije je uporabljen operacijski sistem Android Automotive OS. Serijski sistem Porsche Communication Management (PCM) v novem Macanu na področju procesne moči odpira nove dimenzije. Tako na primer glasovna asistenca “Hey Porsche” bliskovito predlaga poti, vključno s postanki za polnjenje. V novem Porsche App Centru lahko potniki dostopajo neposredno do aplikacij tretjih ponudnikov in jih naložijo v novi Macan.
Prvi Macan s krmiljenjem zadnje preme in dvoventilskimi blažilniki
Porsche je novi Macan zasnoval z velikim poudarkom na vozni dinamiki, značilni za znamko, visokem udobju pri vsakodnevnih vožnjah in tipičnem občutku krmiljenja. “Zaradi izrazito športnega položaja sedenja in nizkega težišča ter impresivne vozne dinamike in natančnosti krmiljenja novi Macan daje občutek pravega športnega avtomobila,” je povedal vodja modelske serije Jörg Kerner.
Macan 4 in tudi Macan Turbo imata štirikolesni pogon. Močnostna elektronika oba elektromotorja upravlja skoraj v realnem času. Elektronsko uravnavani sistem Porsche Traction Management (ePTM) porazdeljevanje pogonskega navora uravnava petkrat hitreje kot klasični štirikolesni sistem in se lahko na zdrs odzove v nekaj milisekundah. Poleg tega je porazdeljevanje navora odvisno od izbranega voznega programa. Sistem Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus), elektronsko uravnavana prečna zapora na zadnji premi, pri Macanu Turbo dodatno prispeva k boljšemu oprijemu, vozni stabilnosti in prečni dinamiki.


Modeli Macan z zračnim vzmetenjem – pri Macanu Turbo prav tako serijski – so opremljeni z elektronskim uravnavanjem blažilnikom Porsche Active Suspension Management (PASM). Opcijsko ga je mogoče dodati tudi pri jeklenih vzmeteh. Novi pri PASM so blažilniki z dvoventilsko tehnologijo. Zaradi širšega krmilnega polja blaženja se poveča razpon med udobjem in zmogljivostjo. Razlike med voznimi programi so tako še bolj občutne.
Macan je prvič opremljen z opcijskim krmiljenjem zadnje preme z največjim kotom zasuka pet stopinj. To po eni strani v mestnem prometu in pri parkiranju omogoča kompakten obračalni krog 11,1 metra, po drugi pa pri visokih hitrostih še posebej veliko stabilnost vožnje, h kateri prispeva tudi obvezno in precizno krmiljenje sprednje preme, značilno za znamko.
Porsche je od leta 2014 po svetu prodal več kot 800.000 Macanov. To zgodbo o uspehu bo naprej pisal popolnoma električni naslednik, ki ga v Porschejevi tovarni v Leipzigu proizvajajo z nevtralno bilanco CO2. Prvi kupci bodo novi model prejeli v drugi polovici leta. Cene za slovenski trg vklj. z DDV in serijsko opremo se začnejo pri 89.663 EUR za Macan 4 in pri 122.006 EUR za Macan Turbo.

Comments

comments