Kako Fordovo samodejno vozilo nove generacije polaga temelje

Zagon storitve z avtonomnim vozilom je zapletena zadeva. Ujemati se mora veliko različnih koščkov, da je možno ustvariti zaupanja vredno storitev z možnostjo rasti, ki prinaša prednost tako strankam kot krajem, kjer je na voljo. Pri Fordu premišljeno pristopamo k sestavljanju vseh teh koščkov, ki bodo pomagali oblikovati prihodnost avtonomnih vozil. Zelo pomemben del te storitve je seveda avto, ki nam bo omogočil, da poslovanje z avtonomnimi vozili postavimo na noge.

Spoznajte testno avtonomno vozilo četrte generacije: 

Testna avtonomna vozila, ki jih bodo začeli uporabljati še ta mesec, sta pripravila Ford in Argo AI. Temeljna platforma je Escape Hybrid, ki je opremljen z najnovejšimi dognanji na področju zaznavanja in računalniških tehnologij. Escape Hybrid zagotavlja tudi arhitekturo, ki smo jo izbrali za spletno uvedbo naše storitve avtonomnih vozil.

Kaj to pomeni za našo storitev z avtonomnimi vozili?

Sistemi, ki jih vgrajujemo v svoja najnovejša testna vozila, so namenjeni za poznejše splošno uvajanje – za te komponente verjamemo, da jih bomo uporabili pri komercialno dostopnih vozilih. To pomeni, da bo lahko z dobro zastavljeno arhitekturo in platformo modela Escape Hybrid naša ekipa stalno testirala in izpopolnjevala delovanje v naslednjih letih, zato bomo bolje pripravljeni na uvedbo. Vse, kar se naučimo med uporabo, lahko usmerimo neposredno v našo storitev z avtonomnimi vozili, čim bo na voljo strankam.

Tukaj je kratek pregled naprednih izsledkov razvoja, ki jih boste videli z novimi vozili.

1. Zagotavljanje občutka za cesto. Tehnologije za zaznavanje smo nadgradili s še naprednejšim LiDAR-jem, kamerami z višjo ločljivostjo in zmogljivejšimi radarskimi senzorji.

 • Povsem novi LiDAR z daljšim dosegom in višjo ločljivostjo ter zaznavanjem s 128 žarki pomaga zagotoviti vidno polje v polnem krogu s 360 stopinjami.
 • Dodane so nove kamere za bližnje območje in LiDAR s kratkim dosegom – usmerjen je naprej in na stran vozila, drugi pa je vgrajen v nazaj usmerjeno skupino zaznaval, ki spremljajo dogajanje za vozilom.
 • Kombinirano delovanje pomaga izboljšati zaznavanje fiksnih in premičnih predmetov na vseh straneh Escapea, kar zagotavlja pokrivanje slepih kotov z zaznavanjem vozil ali kolesarjev, ki vozijo na sosednjih pasovih.

2. Baterija s kapaciteto, na katero se lahko zanesete:

Povečana zmogljivost elektrifikacije modela Escape Hybrid omogoča napajanje vseh senzorjev in naših najsodobnejših računalniških sistemov.

 • Escape Hybrid omogoča izboljšano integracijo in je opremljen s tekočinsko hlajeno baterijo, vgrajeno pod dnom vozila.
 • Visokonapetostno baterijo hibridnega Escapea smo dopolnili z dodatnimi baterijskimi celicami, ki pomagajo zagotoviti skupno kapaciteto za napajanje sistema za avtonomno vožnjo, obenem pa zmanjšajo porabo goriva.
 1.  Čiščenje senzorjev s posebno pozornostjo za podrobnosti: 

V teku lanskega leta je naša ekipa izpopolnila sistem za čiščenje senzorjev, ki smo ga razvili s pomočjo testnih voženj s prejšnjo generacijo naših testnih vozil. Zelo pomembno je, da so senzorji čisti in brez dežnih kapelj, blata, umazanije in celo mrčesa, saj lahko samo tako vozilo bolje ‘vidi’ svet, ki ga obdaja v najrazličnejših pogojih.

 • Ekipa je razvila skrite čistilne komore s stisnjenim zrakom, ki obdajajo leče kamere in senzorje LiDAR, da s čiščenjem vseh 360 stopinj njihove celotne površine zagotovijo neovirano vidno polje.
 • Povečali smo število šob in površino za izboljšano čiščenje ter povečali tlak, da se čiščenje izvede hitreje.
 • S temi novimi sistemi za čiščenje smo opremili tudi dodane kamere za bližnje območje in senzorje LiDAR.
 • Navedeni dodatki in izboljšani hidrofobni premazi zagotavljajo, da so naša najnovejša testna vozila veliko bolje opremljena.

Zakaj je to pomembno? Kako na ta način polagamo temelje za poslovanje?

 • Kot smo že velikokrat povedali, predstavlja vozilo samo en del zagotavljanja prihodnosti storitev z avtonomnimi vozili.
 • Z našimi testnimi vozili četrte generacije imamo na voljo vse, kar nam mora vozilo nuditi za vzpostavitev storitve z avtonomnim vozilom.
 • Vzporedno še naprej gradimo, preverjamo in krepimo strategijo za poslovanje voznega parka, na pameten način pristopamo k zadnjim korakom strategij glede prevoza oseb in blaga, gradimo uporabniško izkušnjo in sodelujemo s podjetjem Argo AI pri razvoju vodilnega sistema za samostojno vožnjo.
 • Prepričani smo, da smo na dobri poti k uvedbi varne, zanesljive in dostopne storitve. Z veseljem vam bomo povedali še več o tem, kako bomo tako pomagali izboljšati življenja uporabnikov.

Kaj sledi: Takoj ko bodo pripravljena za uporabo, bomo vozila četrte generacije postopoma vključili v testiranja, ki potekajo v različnih krajih. Pridružila se bodo testnim vozilom Fusion Hybrid v Austinu, Detroitu, Miamiju, Palo Altu, Pittsburghu in Washingtonu.

Avtor članka je John Davis, vodja razvoja v Fordovem oddelku za avtonomna vozila. Objavljen je bil na: Medium.com

Comments

comments