Ford z uvedbo novega, v Evropi zasnovanega in izdelanega, povsem električnega Explorerja elektrificira kultno znamko

Ford je včeraj predstavil novega povsem električnega Explorerja – drzno novo električno vozilo, ki združuje nemški razvoj in osupljiv ameriški slog.

2023Ford_NewElectricExplorer_Norway_10-min

Explorer je prvi v valu Fordovih inovativnih novih električnih vozil in utira pot popolni prenovi blagovne znamke Ford v Evropi. Srednje velik križanec s sedeži v dveh vrstah poskrbi za prevoz petih oseb in je odlično opremljen, da družine popelje na pot do pustolovščin.

2023Ford_NewElectricExplorer_Norway_05-min

Povsem električni Explorer, ki so ga zasnovali in izdelali v Nemčiji, ponuja izjemno digitalno izkušnjo, s katero vozniki in potniki ostanejo povezani in na poti uživajo v udobju. Oprema vključuje izjemno velik premični zaslon na dotik SYNC Move2 in povsem povezan informativno-razvedrilni sistem z zvokom, prilagojenim notranjosti, brezžično integracijo aplikacij in napredno tehnologijo za pomoč vozniku.3

2023Ford_NewElectricExplorer_Norway_07-min

Z zasnovo, pripravljeno na pustolovščine, in približno 470 litri prostora za prevoz vse opreme v petsedežnem načinu je Fordovo najnovejše električno vozilo idealno za raziskovanje mesta in širše okolice. V 17-litrsko konzolo med voznikom in sovoznikom je možno spraviti 15-palčni prenosni računalnik, dopolnjujeta pa jo skriti ‘zasebni’ predal in prostoročni dostop do prtljažnika – Fordov povsem električni Explorer vsekakor postavlja nove standarde.

2023Ford_NewElectricExplorer_Norway_01-min

Futuristično zunanjo podobo dopolnjuje ultramoderna notranjost z vrhunskimi materiali in funkcijami, kot so športni sedeži z odličnim oprijemom in dovršena zvočna letev, kar bi prej pričakovali v revolucionarnem konceptnem avtomobilu kot pa v družinskem vozilu. Vse to dopolnjuje možnost hitrega polnjenja od 10 do 80 odstotkov baterije v samo 25 minutah1 in dostop do 500.000 polnilnih mest po vsej Evropi do naslednjega leta.

2023Ford_NewElectricExplorer_Norway_11-min

“Explorer utira poti novi vrsti vznemirljivih Fordovih električnih vozil. Izhaja iz naših ameriških korenin, a je izdelan v Kölnu za naše stranke v Evropi, zato je pripravljen na pustolovščin polna potovanje in opremljen z vsem, kar bodo naše stranke potrebovale pri vsakodnevnih vožnjah,” je povedal Martin Sander, generalni direktor oddelka Ford Model e v Evropi.

Eleganten, pameten in pripravljen na potovanje

Novi povsem električni Explorer bo prvo električno vozilo, ki ga bodo serijsko izdelovali v novem Fordovem centru za električna vozila v Kölnu v Nemčiji, in je v ospredju Fordovega prizadevanja za uveljavitev električnih vozil. Ford v Evropi se je zavezal, da bo do leta 2030 ponujal povsem električno paleto osebnih vozil.

Aerodinamična zunanjost povzema duh in drzen slog Fordovega kultnega ameriškega SUV-ja za novo električno dobo, ki ga opredeljuje tudi drzna oblika ‘ščita’ namesto tradicionalne maske.

2023Ford_NewElectricExplorer_Norway_12-min

Informativno-razvedrilni sistem SYNC Move v Explorerju2 ne skrbi le za povezave potnikov, temveč ima tudi premični 15-palčni zaslon na dotik, ki ga je možno uglajeno premikati navzgor in navzdol, da ustreza vozniku, in skriva zasebni predal za shranjevanje dragocenosti. Predal za dva velika pametna telefona je serijsko opremljen z brezžičnim polnjenjem,4 sistem SYNC Move pa zagotavlja brezžično združljivost z vmesnikoma Android Auto in Apple CarPlay.5

2023Ford_NewElectricExplorer_Norway_13-min

Polnjenje je lahko hitro in preprosto, na poti ali doma. Explorer vam lahko pomaga poiskati najprimernejše postanke na poti. Polnjenje doma je mogoče načrtovati v času cenejše elektrike (kjer je ta možnost na voljo) ter tako, da je pred začetkom vožnje zgodaj zjutraj baterija polna, kabina pa prijetno ogreta.

Explorer je na voljo v različicah s pogonom na zadnji kolesi in s štirikolesnim pogonom ter ponuja številne funkcije, ki voznikom in potnikom zagotavljajo, da so po prihodu na cilj prav tako sveži in polni energije, kot so bili, ko so se odpravili na pot. Serijska oprema za povečanje udobja vključuje ogrevanje sprednjih sedežev in volana, voznikov sedež s funkcijo masaže in klimatsko napravo, ki vozniku in sopotniku omogoča, da izbereta različno temperaturo. Tudi vrnitev v vozilo je preprosta s serijskim vstopom brez ključa in razpoložljivim prostoročnim odpiranjem prtljažnih vrat, kar pomeni, da lahko lastniki s polnimi rokami športne opreme do prtljažnika dostopajo s preprostim zamahom z nogo pod zadnjim odbijačem.

2023Ford_NewElectricExplorer_Norway_14-min

Med naprednimi sistemi za pomoč vozniku sta prvič pri Fordu v Evropi asistenca za menjavo voznega pasu3 za preprosto in varno spremembo voznega pasu ob aktiviranju smernika in asistenca za izstop iz vozila Clear Exit Assist,3 ki pred odpiranjem vrat v prometnih mestnih središčih opozarja na bližajoče se kolesarje.

Pustolovščina v resničnem življenju

Ford pri predstavitvi Explorerjevih zmogljivosti sodeluje z Lexie Alford, vplivno popotnico, ki jo milijoni poznajo kot Lexie Limitless (Lexie brez meja) in je najmlajša oseba, ki je obiskala vse države na svetu – z novim povsem električnim Explorerjem se podaja na globalno ekspedicijo. Lexie se bo po navdihu izvirne raziskovalke Alohe Wanderwell, ki je pred 100 leti postavila rekord s Fordovim sponzoriranim potovanjem okoli sveta z modelom T, še letos lotila nove ekspedicije s potovanjem okoli sveta.

Stranke lahko od danes dalje s svojega namiznega računalnika ali mobilne naprave izberejo tudi virtualne testne vožnje z električnim Explorerjem v različnih drznih voznih okoljih.

Novi povsem električni Explorer bo na voljo v dveh odlično opremljenih različicah – kot Explorer in Explorer Premium –, ki ju bo mogoče naročiti še letos, cena pa bo predvidoma znašala manj kot 45.000 EUR.6

# # #

1Čas polnjenja temelji na računalniških simulacijah proizvajalca. Stopnja polnjenja se zmanjšuje, ko je baterija skoraj povsem napolnjena. Glede na čase polnjenja v konicah in stanje napolnjenosti baterije se lahko individualni rezultati razlikujejo.

2 Ne dopustite motenj med vožnjo! Če je le možno, uporabite glasovno upravljanje in med vožnjo ne uporabljajte ročnih naprav.Ko je izbrana prestava za vožnjo, so lahko nekatere možnosti blokirane. Nekatere funkcije niso združljive z vsemi telefoni.

3Funkcije za pomoč vozniku dopolnjujejo in ne nadomeščajo voznikove pozornosti, presoje in potrebe po upravljanju vozila. Prav tako niso nadomestek za varno vožnjo. Glede podrobnosti in omejitev glejte navodila za uporabo vozila.

4 Brezžično polnjenje morda ni združljivo z vsemi mobilnimi telefoni.

5 Zahteva telefon z aktivno naročnino za prenos podatkov in združljivo programsko opremo. SYNC Move med uporabo ne upravlja izdelkov drugih proizvajalcev. Za funkcionalnost svojih izdelkov odgovarjajo izključno njihovi proizvajalci.

6 Okvirna cena z DDV, brez stroškov za uporabo vozila v prometu – končna cena bo potrjena pozneje v letu 2023.

 Podatki v tem sporočilu za javnost odražajo predhodne specifikacije in so bili točni v času priprave za objavo. Fordova politika temelji na stalnem izboljševanju izdelkov, zato si pridržujemo pravico, da te podatke kadar koli spremenimo.

 Uradno homologiran doseg vožnje bo objavljen pred začetkom prodaje vozila.

Comments

comments