Ford S-MAX AWD Titanium

dsc_4185

Vaša rezervacija je potrjena. To so besede, ki so napovedale izlet še k našim severnim sosedom. Do destinacije smo imeli štiri ure vožnje, večji del poti pa je predstavljala avtocesta. Po tem lahko že sami sklepate, da je bil S-MAX kot naročen za to nalogo. Varno, udobno in v objemu tehnologije smo se zapeljali proti izjemnemu Hallstattu.

dsc_4307-edit

Sprva smo bili kar malce razočarani na račun slabega vremena. Tudi napoved za severne kraje je bila bolj klavrna. Na našo srečo pa se vremenarji občasno zmotijo in tako nas je zjutraj v bližnjem Obertraunu prebudilo sonce. Ja, na trenutke je bilo že malce kičasto. Resnice res ne bomo prikrivali.

dsc_4208

Novega S-Maxa so predstavili na lanskem Fordovem dnevu novosti. Ohranili so bistvo enoprostorca, pri tem pa preoblikovali in posodobili ključne elemente, ki jih zahteva tržišče. Od manjšega C-Maxa ima izrazito drznejše sprednje žaromete in zadnje luči. Led tehnologije so se tako poslužili pri sprednjem in zadnjem delu. Zadnje linije rdečih led trakov so prava paša za oči.

dsc_4293

Večjo slavo lahko žanjejo žarometi, ki se bahajo s prilagodljivo LED tehnologijo. Pri nižji hitrosti je snop svetlobe širši in krajši, na avtocesti pa se snop zoža in zviša. Za zasenčenje poskrbijo kar sami in to tako, da tega sploh ne opazite. Mogoče takrat, ko je že vsega konec. So to mogoče lastnosti pravega prijatelja in sopotnika?

dsc_4277

Videz pri S-Maxu ne vara. Avto je res ogromen in tako ponuja veliko prostora. Kljub temu, da je bil to le vikend izlet ,smo ga kaj hitro napolnili. Sicer pa sami veste, kako je. Kolikor prostora imate, toliko ga tudi izkoristite. Včasih so za na morje vse naložili v fička, danes pa še tako “letalo” ne zadosti potrebam.

dsc_4296

Prtljažni prostor lahko s spustom zadnjih treh sedežev še povečate in to s preprostim pritiskom na gumb. Sistem zlaganja sedežev je efektiven in odrezav, zato se ga nikar ne ustrašite. Prava razvada je zagotovo tudi elektronsko zapiranje in odpiranje prtljažnih vrat. To postaja že skoraj standardna oprema pri zadnjih različicah karavanov in enoprostorcev.

dsc_4304

Hallstatt je kraj, kjer si odpočiješ oči. Ime je dobil po nahajališču rudnikov soli, ki se nahajajo malce višje. Do tam se lahko pripeljete s tamkajšnjo vzpenjačo, kjer boste za dvosmerno vozovnico odšteli 16 €. Izlet do razgledne točke in rudnika soli vsekakor priporočamo. Za tiste bolj aktivne in z malce več časa pa priporočamo peš pot, ki te prav tako vodi do vrha.

dsc_4241

Sprednji del notranjosti S-Maxa je že stari znanec, ki smo ga spoznali pri novem Mondeu. Dodatno ima le še več prostora pri predalih med voznikom in sovoznikom. Če ste gledali film Inception, vam bo znana referenca, da se predal nahaja v predalu. Prostora in skritih kotičkov tukaj ne zmanjka. Za volanom sem se počutil udobno, za kar se lahko zahvalim električno nastavljivim in gretim sedežem. Za dodatno razvajanje pri več voznikih poskrbi tristopenjski spomin, kjer si lahko shraniš različne sedalne položaje. Pri tem si Fordov enoprostorec zapomni tudi položaj stranskih ogledal. Ročni premik je potreben le pri notranjem.

dsc_4345

Že nekaj časa mi je jasno, da se tehnologija razvija s svetlobno hitrostjo. To je bilo kar dobro razvidno pri navigaciji in sami odzivnosti zaslona na dotik. Kljub temu, da gre za povsem nov model in multimedijsko zasnovo, je konkurenca že v prednosti, ki ponuja odzivnejše in natančenjše sisteme. Ford ima fantastično osnovo, ki potrebuje le malce osvežitve in nič drugega.

dsc_4229

Če sem bil pri Mondeu razočaran nad pomankljvim informacijskim vmesnikom z barvnim prikazovalnikom, je S-Max to monotonost razbil s prikazom inteligentnega štirikolesnega pogona. Iz tega je razvidno s kakšno “silo” zavrti določeno kolo. Po potrebi tako vklaplja tudi pomoč zadnjih koles. Ravno na račun štirikolesnega pogona lahko potrdimo živahnost tako velikega avtomobila.

dsc_4335

Že kot otrok sem si vedno želel avtomobila s panoramsko streho in tokrat sem lahko nadoknadil za otroška leta. Občutek prostornosti in stika z naravno je res prijeten. S tem brez skrbi poskrbiš za romantično opazovanje zvezd. Poleg uporabnosti lahko najdemo tudi estetske lastnosti, saj se videz panoramske strehe lepo poda z “Frozen White” barvo in črnimi žarometi. Učinkovito otroško trmo pa bi uporabil proti tistim, ki trdijo, da je ob vročih poletnih dneh to ” čist brez veze”!

dsc_4316

Udobnost na kvadrat. Najbrž ste že siti tega, čeprav res sodi v kategorijo potovalnih avtomobilov. Z vso dodatno opremo ti olajša samo vožnjo in poskrbi za minimalne napore. Začnimo kar pri avtomatskem menjalniku, ki redko kdaj sili v visoke obrate in tako poskrbi za umirjeno prestavljanje. Menim, da sodi avtomatski menjalnik med boljše v tem razredu.

dsc_4346

Nadaljujemo lahko pri aktivnem tempomatu, ki s pomočjo “radarja” samodejno uravnava hitrost in razdaljo med vozilom, ki je pred vami. Sami nastavite le hitrost in razdaljo, nato pa je potrebno le še zaupanje v avtomatiko. Mi smo se tega posluževali na avtocestah in včasih tudi v naselju. Avstrijska avtocesta je bila v času našega izleta precej prazna, zato je imel S-Max malo dela, mi pa še manj.

dsc_4347

Otročje lahko vožnjo dopolnita še opozorilo za zapuščanje voznega pasu in aktivni pomočnik pri parkiranju. Slednji je pri avtomatskem menjalniku še enostavnejši in bolj zabaven. Te lastnosti sem navajen že od Focusa in Mondea, vseeno pa me samodejno obračanje volana vedno preseneti in spravi v smeh. Zanimivo je, kako hitro pride do občutka nezaupanja, pa čeprav te parkira do centimetra natančno.

dsc_4309

Kljub dodani teži bi si takšnega pogona želel v vsakem avtomobilu. Če sistem zazna, da imajo sprednja kolesa preveč dela, priskočijo na pomoč še zadnja. Poraba zaradi tega pri dizelskem motorju ni prav nič trpela. Za samo porabo je poskrbel kar avtomatski menjalnik brez našega vmešavanja. Izlet smo s 180 “konji” zaključili z lepo številko 6,8 l/100km.

dsc_4326-edit

S-Max je pravi prijatelj, ki ti prav potiho zleze pod kožo. Vikend oddiha je bilo prehitro konec, nabiranje popotniških kilometrov pa je bilo pravi užitek. Mogoče se vam je ob branju porodila ideja za takšen izlet, če je temu tako, nas lahko brez strahu kontaktirate. Ne grizemo.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinešk

Comments

comments