Ford Puma ST Line mHEV

Po mnogih letih so pri Fordu obudili legendarno ime Puma, ki pa se od svoje predhodnice razlikuje že po samem namenu. Športnega coupeja je zamenjal mali križanec, ki sedaj cilja na mlade in mlade po srcu, ki cenijo nekoliko lažji vstop in izstop iz vozila, niso pa pripravljeni skleniti kompromisa pri voznih lastnostih.

DSC_7483

Paket ST Line Pumi doda športni odbijač spredaj, maska za zajem zraka pa je obrobljena s črno svetlečo plastiko, ki je pri ostalih paketih kromirana. Žarometi so v polni LED tehnologiji, dnevni LED podpis pa precej spominja na Fordovega super športnika GT-ja. K atraktivnemu izgledu dodajo tudi drugače pozicionirane meglenke, ki osvetljujejo zavoje pri nižji hitrosti.

DSC_7487

Športna platišča pripomorejo k bolj športnim voznim lastnostim in agresivnemu videzu. Obdajajo jih zaščitne obrobe, ki so tokrat v barvi karoserije. Na zadku najprej opazimo dvobarvni difuzor, ki spominja na Fiesto ST, ter enojni izpušni nastavek, ki ponuja lepo zvočno kuliso trivaljnika. Strešna linija se na zadnjem delu kupejevsko spusti in s tem Pumo še nekoliko pomladi.

DSC_7492

Notranjost nove Pume si precej elementov deli s Fiesto, med drugim že dobro poznan vmesnik SYNC 4, športno prirezan multifunkcijski volan s perforiranim usnjem in rdečimi šivi, predelom z avtomatsko klimatsko napravo ter zimskim paketom. Poleg ogrevanega volana in sedežev pri Fordu vedno vključijo tudi ogrevano vetrobransko steklo, za katerega smo najbolj hvaležni v hladnih zimskih jutrih.

DSC_4919

Materiali v notranjosti so v temnih barvah, prijetni na otip, prepleta pa se uporaba usnja in navadnega blaga. Za športni pridih poskrbijo rdeči šivi, ki jih najdemo tudi na sedežih in ročici menjalnika. Pri ST Line opremi so unikatni tudi vzorci na osrednjem delu sedežev.
DSC_4918

Največja novost so zagotovo povsem digitalni merilniki, katerih izgled se prilagaja glede na izbiro voznega profila. Na zaslonu so prikazane vse pomembne informacije za vožnjo, na voljo pa je tudi prikaz varnostne razdalje, navigacijskih napotkov in izbire radijske postaje. To je novost, ki sva jo pri Fordu nadvse pričakovala. Poleg tega se v svojem razredu ponaša tudi z inovativnim predalom MegaBox v prtljažnem prostoru. Ne le, da zagotavlja dodatnih 80 litrov prostora za shranjevanje, ima tudi vodotesno oblogo in čep za izpust tekočin, zato omogoča preprosto čiščenje z vodo. Gre za idealen prostor, kjer lahko shranite kakšne mokre ali blatne predmete. V toplih poletnih dneh pa vrečo ledu, ki bo poskrbel za ohladitev pijače.

DSC_4916

Testna Puma pod pokrovom skriva litrski trivaljnik s tehnologijo blagega hibrida pri katerem naštejemo 155 konjskih glav. Njegovo prisotnost najprej opazimo na voznikovem zaslonu, kjer se nahaja prikazovalnik porabe in proizvajanja električne energije. Sistem prek 48-voltne električne napeljave in dodatnega akumulatorja pod prtljažnim dnom ter električnega motorja pomaga klasičnemu bencinskemu motorju pri pospeševanju, napaja električne komponente in z rekuperacijo pretvarja zavorno energijo v elektriko.

DSC_7488

Kot sva že večkrat povedala, se pri Fordu še posebej potrudijo tudi pri voznih lastnostih in tudi Puma nudi ravno nasprotno od pričakovanega. Za razliko od mehkih nesamozavestnih križancev je Puma tudi po zaslugi še malenkost bolj športnega ST Line podvozja prava navihanka. Šviganje med ovinki je zelo podobno kot v Fiesti, nagibanja je malo in tudi občutek na volanu je vrhunski. In ne glede na športen podpis je še vedno založena z vsemi sodobnimi sistemi, ki poskrbijo za varno in zanesljivo vožnjo.

DSC_7491

Na račun boljših voznih lastnosti nekoliko trpi udobje, zato se morate na tej točki odločiti, ali vam je ljubša dinamična ali klasična izvedenka. Midva še vedno prisegava na bolj agilno Pumo, ki poleg kozmetičnih dodatkov ponuja tudi bolj zabavno vožnjo. Ob tem pa se sprašujeva, kaj sploh še lahko izboljšajo pri čistokrvni izvedenki ST?

Besedilo in fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments