2021 Mustang Mach-E GT in Grabber Blue Metallic.

Ford predstavlja bliskovito hitrega Mustanga Mach-E GT za Evropo

Köln, 24. september 2020 – Ford je danes prvič v Evropi predstavil izjemno zmogljivega Mustanga Mach-E GT, ki bo ob uvedbi v drugi polovici leta 2021 voznike navduševal s pospeškom od 0 do 100 km/h v 3,7 sekunde.1

 

Noben drug avto v tem razredu ne pospešuje hitreje od Mustanga Mach-E GT, ki bo z močjo 465 KM, štirikolesnim pogonom in baterijskim električnim pogonskim sklopom osrečeval voznike, pripravljene na vse prednosti športne povsem električne vožnje.

 

Mustangom Mach-E GT bo na voljo Fordov ekosistem rešitev za polnjenje, ki se uvršča v sam vrh panoge, uporabnikom pa bo za popolno brezskrbnost na poti omogočal brezhiben in integriran dostop do polnjenja po vsej Evropi. Ford je danes objavil, da bo kupcem, ki bodo letos in v letu 2021 naročili Mustanga Mach-E, na voljo pet let brezplačnega dostopa2 do polnilnega omrežja FordPass – to je v manj kot enem letu zraslo za skoraj 25 odstotkov in zdaj vključuje več kot 155.000 polnilnic po vsej Evropi.

 

Kupcem Mustanga Mach-E bo eno leto brezplačno na voljo tudi dostop2 do omrežja hitrih polnilnic IONITY, v katero je zdaj vključenih že več kot 270 polnilnic, do konca leta pa jih bo po načrtih 400.

 

Mustang Mach-E GT se je Evropi prvič predstavil danes v Rotterdamu na Nizozemskem, kjer Ford nadaljuje s svojo potujočo predstavitvijo Go Electric (preklopimo na elektriko) s praktičnimi in zabavnimi dejavnostmi. Te pomagajo odpraviti nejasnosti glede elektrifikacije in zagotavljajo večjo samozavest pri uporabnikih, ki so pogosto zmedeni glede različnih električnih pogonskih sklopov in njihovih prednosti.

 

“Novi Mustang Mach-E GT kaže, kakšna je povsem električna zmogljivost, a zmogljivost nima pomena, če nas skrbi, ali jo bomo sploh lahko uporabili. Naše pobude na področju polnjenja kupcem Mustanga Mach-E zagotavljajo, da bodo lahko uživali v elektrificirani vozni izkušnji z Mustangom, ki ga bodo lahko hitro in preprosto napolnili povsod po Evropi,” je povedal Stuart Rowley, predsednik Forda Evropa.

 

 

Elektrificirana zmogljivost

Mustang Mach-E GT zagotavlja navdihujočo zmogljivost in značaj legendarnega Mustanga, obenem pa omogoča prevoz petih oseb s povsem električno prefinjenostjo. Za še odzivnejše vodenje pogonski sklop z dvema motorjema s skupno močjo 465 KM med sprednjo in zadnjo os neodvisno porazdeli 830 Nm razpoložljivega navora, pospešek od 0 do 100 km/h pa je enak kot pri Teslinem modelu Y. Največja hitrost je omejena na 200 km/h.

 

Posebej prilagojena specifikacija vključuje prilagodljivo vzmetenje MagneRide, 20-palčna platišča iz zlitine, rdeče zavorne čeljusti in unikatne barve karoserije, med katerimi sta tudi Grabber modra in Cyber oranžna. V notranjosti 15,5-palčni zaslon na dotik s polno ločljivostjo HD dopolnjuje sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC naslednje generacije,3 ki spremlja voznikovo vedenje in poskrbi za pametne predloge. V izpopolnjeni notranjosti so sedeži Ford Performance in unikatno oblikovan volan z vstavki iz semiša.

 

Mustang Mach-E GT je serijsko opremljen z baterijo za podaljšan doseg s kapaciteto 88 kWh (uporabno), ki pri povsem električni vožnji omogoča doseg 500 km po WLTP,4 še natančnejšo napoved preostalega dosega pa omogoča funkcija ‘Intelligent Range’ – ta pri izračunu upošteva pretekli način vožnje, vremensko napoved in v oblaku zbrane podatke, ki so jih posredovali drugi Mustangi Mach-E.

 

Ford je danes objavil podatek, da serijski Mustang Mach-E z baterijo s podaljšanim dosegom in štirikolesnim pogonom od 0 do 100 km/h pospeši v 5,1 sekunde5 – enako kot Tesla Model Y Long Range – predvideni povsem električni doseg po WLTP pa znaša do 540 km.4

 

Za popolno brezskrbnost uporabnikov Fordovih povsem električnih in priključnih hibridnih vozil skrbi polnilno omrežje FordPass – največje omrežje javnih polnilnih postaj v Evropi, ki so mu od oktobra 2019 dodali približno 30.000 polnilnic.

 

V partnerstvu s podjetjem NewMotion bodo lahko Fordovi uporabniki s pomočjo aplikacije FordPass hitro poiskali polnilnice v 21 državah, do katerih jih bo nato vodila navigacija, prav tako pa bodo lahko z aplikacijo plačali in nadzirali potek polnjenja. Za še preprostejšo in priročnejšo uporabniško izkušnjo za zagon storitev in plačilo zadošča en sam račun2.

 

Ford je tudi ustanovni član in delničar konzorcija IONITY, ki zagotavlja zmogljive polnilnice vzdolž avtocest in na ključnih evropskih lokacijah. Omrežje polnilnic FordPass in pobude konzorcija IONITY bodo še posebej koristile lastnikom elektrificiranih vozil, ki nimajo možnosti za uporabo zasebne polnilne postaje doma ali na delovnem mestu.

 

Mustang Mach-E v konfiguraciji z baterijo za podaljšani doseg in zadnjim pogonom lahko izključno z elektriko prevozi do 610 km,4 samo približno 10 minut polnjenja z močjo do 150 kW na polnilni postaji IONITY pa mu v povprečju zagotovi 119 km dodatnega dosega.6

 

Ena rešitev za vse ne obstaja

Po Fordovem mnenju je najučinkovitejša pot do energetsko učinkovitejše prihodnosti široka paleta elektrificiranih pogonskih sklopov. V Evropi bo Ford do konca naslednjega leta uvedel 17 novih elektrificiranih modelov.

 

V začetku leta je Ford pozval vlade, podjetja in ustanove k podpiranju prehoda na elektrifikacijo s hitrejšim širjenjem javne infrastrukture za polnjenje. Že zdaj Fordova pestra ponudba hibridnih vozil velikemu številu uporabnikov pomaga zmanjšati stroške za gorivo ter podpira pobude za čistejši zrak in samozavesten prehod na elektriko.

 

75 odstotkov različic Pume, ki so jih prodali letos avgusta, je bilo opremljenih z 48-voltnim blagim hibridnim pogonom Ford EcoBoost. 55 odstotkov v istem obdobju prodanih novih Kug so bili modeli Kuga Plug-In Hybrid.

 

Med preskusom, ki so ga v Veliki Britaniji opravili s floto 20 dostavnikov Transit Custom Plug-In Hybrid, so prevozili več kot 240.000 km, podatki pa kažejo, da so za 75 odstotkov prevožene razdalje v osrednjem delu Londona uporabljali izključno električni pogon – posledica je osupljivo zmanjšanje emisij izpušnih plinov v mestnem središču.

 

Povsem hibridni različici modelov Ford S-MAX in Galaxy se bosta v začetku naslednjega leta pridružili hibridnemu Mondeu, v ta namen pa je Ford zagotovil naložbo v tovarno – vključno z najsodobnejšim obratom za sestavljanje baterij – v Valencii v Španiji v višini 42 milijonov evrov.

 

“Podatki o prodaji govorijo sami zase. Uporabniki ugotavljajo, da se blagi hibridni, povsem hibridni in priključni hibridni pogoni odlično ujemajo z njihov življenjskim slogom, zato povpraševanje po naših elektrificiranih modelih spodbudno narašča,” je dodal Rowley.

 

Vrhunski električni pogon

V Rotterdamu se v Evropi prvič predstavlja tudi povsem električni Mustang Mach-E 1400 – edinstven prototip, ki razvije več kot 1400 KM moči.

 

Mustang Mach-E 1400 je rezultat 10.000 ur skupnega dela mojstrov oddelka Ford Performance in za predelave specializiranega podjetja RTR, ki so skušali zapolniti vrzel med pričakovanji uporabnikov in tem, kar električna vozila dejansko zmorejo.

 

Aerodinamika je optimalno prilagojena obliki in delu vozila, sedem motorjev pa omogoča velik razpon prilagoditev vozila za najrazličnejše vrste uporabe od ‘driftanja’ do dirk z veliko hitrostjo.

 

“Prvi je proizvodni model, drugi je ekstremni prototip, a Mustang Mach-E GT in Mustang Mach-E 1400 imata nekaj skupnega: takojšnji in prilagodljiv razvoj moči, kar ustvari vozno izkušnjo, ki ji lahko verjamete samo, če jo preizkusite sami,” je povedal Rowley.

Comments

comments