Ford Performance predstavlja prototip električnega dragsterja Mustang Cobra Jet 1400

Ne bodo vam počili bobniči in niti kapljica goriva ne bo porabljena, a kljub temu bo ta pošast za četrt milje (402 metra) porabila samo približno osem sekund, hitrost pa bo presegla 270 km/h. Ford Performancepredstavlja edinstveni tovarniški dirkalnik za tekme v pospeševanju Mustang Cobra Jet s povsem električnim pogonom.

Mustang Cobra Jet 1400 je prototip z električnim napajanjem, prilagojena zasnova pa mu omogoča razvoj več kot 1400 KM in več kot 1490 Nm hipnega navora za prikaz zmogljivosti električnega pogonskega sklopa v dirkaškem okolju, ki sodi med najzahtevnejše.

“Ford je inovacije vedno predstavljal s pomočjo avtomobilskega športa,” pravi Dave Pericak, globalni direktor oddelka Ford Icons. “Električni pogonski sklopi nam zagotavljajo povsem novo vrsto zmogljivosti in povsem električna Cobra Jet 1400 je odličen primer iskanja absolutnih meja z novo tehnologijo. Z navdušenjem predstavljamo, kaj vse je možno v tem vznemirljivem letu, ko se je naši družini Mustangov pridružil tudi povsem električni Mustang Mach-E.”

Po premiernem nastopu povsem električnega športnega terenca Forda Mustanga Mach-E je povsem električni prototip Mustang Cobra Jet 1400 naslednja priložnost za dopolnitev bogate Mustangove dediščine in zmogljivosti, saj je vanj vgrajena najnaprednejša tehnologija, ki bo sestavni del Fordovih pogonskih sklopov v prihodnosti.

Mustang Cobra Jet 1400 obenem predstavlja poklon originalnemu dragsterju Cobra Jet, ki je vladal dirkaškim stezam v poznih šestdesetih letih in je še danes izjemno priljubljen med dirkači.

“Ta projekt je bil izziv za vse nas v oddelku Ford Performance, a sprejeli smo ga z največjim veseljem,” je povedal Mark Rushbrook, globalni direktor Ford Performance Motorsports. “V projektu Cobra Jet 1400 smo videli priložnost za začetek razvoja električnih pogonskih sklopov v paketu z dirkalnikom, s tem pa smo imeli že veliko izkušenj, prav tako smo takoj vedeli, katere mejnike želimo doseči in jih preseči. To je bil fantastičen projekt in upamo, da mu bodo sledili še številni podobni izdelki naše ekipe oddelka Ford Performance Motorsports.”

Ford Performance testira dirkalnik Cobra Jet 1400, nato pa bo v drugi polovici letošnjega leta dočakal svetovno premiero, ko se bo predstavil na dirkah v pospeševanju, navdušenci, mediji in tekmeci pa se bodo lahko srečali z njim in se prepričali, kaj vse zmore na asfaltu.

Že v nedeljo, 26. aprila, pa lahko pokukate v zakulisje in si na spletni strani MotorTrend On Demand ogledate posnetek ‘Hard Cell’, ki prikazuje premikanje meja z inovacijami električnih vozil.

Za kar največjo učinkovitost in izkoristek projekta se je Ford Performance povezal z odličnimi specializiranimi dobavitelji:

  • MLe Racecars – podjetje za izdelovanje, dizajn, integracije in prilagoditve vozil
  • Watson Engineering – podpora in razvoj podvozja, izdelovalec varnostne kletke
  • AEM EV – umeritve in nadzor programske opreme in motorja
  • Cascadia – dobavitelj pretvornika in motorja

Comments

comments