Ford Ka+

“Večji od pričakovanj” je Fordov slogan za novega Ford Ka+ in tudi sam sem imel podobna pričakovanja zanj. Lahko bi vam povedal že na začetku, pa bom vse skupaj raje razpel čez celoten članek. Do danes sem sedel za volanom že kar nekaj različnih avtomobilov, ki so me pošteno presenetili s svojo prostornostjo bodisi pozitivno ali negativno. Nekateri dajejo vtis prostornosti že na zunaj, pa kasneje ugotovimo, da so le “napihnjeni”.

DSC_3238

Kaj pravzaprav sploh definira prostornost? Je to število odlagalnih površin, prostor nad glavo, prostor na zadnji klopi ali celo velikost prtljažnega prostora? Seveda imamo vsi najraje kombinacijo vsega naštetega, a v tem segmentu tu nastopijo kompromisi. Pri novem Ka+ mi je najbolj všeč, da so ohranili veliko prostora v kabini tako za prvo, kot tudi drugo vrsto. Po občutku bi lahko notranji prostor primerjali s precej večjimi modeli. Tudi v prtljažnik z lahkoto naložite malo večji nakup in vam še vedno ostane prostor za tekaške čevlje, če vas slučajno pot zapelje na popoldansko rekreacijo.

DSC_3247

Ford je pri oblikovanju svojega malčka poskrbel, da se za njim obrne marsikatero oko. Za to poskrbi že razgibana barvna paleta, ki vam je na voljo. Če bi lahko izbiral, bi vedno izbral rumenega. Rumena je enostavno prava barva zanj in to lahko potrdi tudi Domen Prevc. Značilni Fordovi liniji se od motornega pokrova nadaljujeta tudi po strehi in lepo doprineseta k dinamičnemu izgledu. Morda kasneje tudi v kontrastni barvi?

DSC_3256

V notranjosti najdemo kar nekaj elementov iz ostalih modelov prejšnjih generacij. Tukaj bi izpostavil nekoliko zastarele merilnike, ki mi niso dali miru, na drugi strani pa sistem SYNC, ki ponuja povezavo s telefonom prek Bluetootha, USB in AUX vhod ter glasovno upravljanje, ki deluje precej prepričljivo. Odlagalnih površin je povsem dovolj tudi za več kot dva potnika.

DSC_3253

Motorna paleta je pri Ka+ popolnoma usmerjena le na 1,2 litrski  bencinski motor brez turbo puhala in menjalnik s petimi prestavami. Sam bi si tukaj želel vsaj sto konjskega EcoBoosta, ki bi pomagal pri prihranku goriva in dodal nekaj potrebne moči za prehitevanje na avtocesti. Definitivno pa je ta motor povsem dovolj za skakanje po dnevnih opravkih v mestnih središčih, kakor tudi izven mesta. Pri parkiranju se boste počutili kot pravi mojster. Otročje lahko je!

DSC_3252

Pri Fordovih avtomobilih ne morem mimo vozne dinamike. Tudi Ka+ je podedoval vse dobre lastnosti ostalih modelov. Med vožnjo volan ponuja povsem dovolj informacij, menjalnik je precej natančen, mehak vendar ne povsem brez upora. Podvozje je bolj naravnano na udobje, za kar je tudi namenjen. Seveda mi misli še vedno zaidejo na kakšno bolj začinjeno različico. Pri manjših avtomobilih je večji zalogaj konjske moči včasih še bolj zabaven od tistih običajnih kot sta Fiesta in Focus.

DSC_3251

Novi Ka+ je torej skoraj popoln drugi avto v vaši garaži. Faktorji, ki vplivajo na izbiro druega avtomobila so zagotovo prostornost, cena in izbira motorja. Pri Fordu so tako že v štartu poskrbeli, da si boste ob lastništvu večjega S-Maxa morda spogledali tudi z mestnim malčkom. Njegova velikost in uporabnost vam lahko olajšata vsakodnevna opravila in še kako mu boste hvaležni.

Besedilo&fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments