Ford Focus Titanium

Vprašanje, ki vam ga tokrat postavljam je, ali verjamete v usodo? Pri prevzemu novega Focusa je na naši strani prišlo do prijetnega presenečenja. Že dober mesec prej smo se spraševali o njegovi barvi in opremi, kmalu pa smo zagledali znan “obraz”. Istega smo namreč imeli na uradni slovenski predstavitvi, ko je v mesecu februarju še vedno dišalo po snegu.

_AMF1387

Focus se je zapisal v lep spomin, ker je to bilo tudi naše prvo srečanje s Fordom. Takrat še malce preplašeni, a danes smo se že navadili na prijetno domačnost te znamke. S Focusom so pri tej znamki obrnili nov list in se s tehnološko naprednim sistemom predstavili v dobri luči. Na glasovno upravljanje z različnimi funkcijami še nisem bil navajen in sem ostal odprtih ust.

DSC_9117

No, tokrat pa sem bil jaz tisti, ki je “drezal” v Focusa in preizkušal njegovo ali bolje rečeno njeno znanje in možnosti pomoči med samo vožnjo. Govorim namreč o sistemu SYNC 2, kjer s pomočjo predohodnega znanja angleščine izraziš svojo željo o temperaturi, radijski postaji, telefonskem klicu in še marsičem drugem. Včasih pride tudi do trenutka, ko si v Focusu sam in si želiš, da bi bilo znanje sistema SYNC bolj obširno. Sicer pa lahko s pomočjo prostoročnega telefoniranje pokličeš prijateljico in vožnja kaj hitro mine.

DSC_9118

Opremljen je s predzadnjim paketom opreme  Titanium, boljši je le še z dodatno oznako X. Seveda se niso zaustavili le pri “osnovnem” paketu, ampak so pri Fordu doložili še lep zalogaj dodatne opreme. Lep primerek je gretje sedežev, ki pa jih tokrat res ni bilo potrebno preizkusiti. Dogajanje je v “pilotski” kabini popestrila ambientalna osvetlitev, kjer lahko v večernih urah izbiraš možnost osvetlitve. Barvo (zelena, rumena, rdeča, vijolična, svetlo modra in modra) lahko prilagodite stilu glasbe, ki vas spremlja na udobnem potovanju.

DSC_9135

V Focusu zagotovo vsakdo najde udoben položaj. Nastavitev ledvenega dela poskrbi za zdravo držo hrbtenice, medtem ko se lahko roke odpočijejo na sredinskem naslonu za roko. Izredno zanimiv je tudi predalček, kjer lahko odložiš manjše plastenke pijač. V tem primeru je tudi nastavljiv in ga lahko prilagodiš za dva mobilna telefona. S tem enostavno preprečiš drsanje po stranskih predalih.

DSC_9126

DSC_9125

Kot diplomant Fakultete za varnostne vede mi je to področje vedno pri srcu. Že diplomska naloga je bila sestavljena iz varnostnih sistemov osebnega vozila. Ravno zaradi tega mi je spoznavanje teh enakih sistemov pri različnih znamkah vedno zanimivo. Če bo kdaj čas, bi prav z veseljem primerjal njihovo delovanje, prednosti in slabosti. Gre za obdobje, ko nas samo ABS, ESP in ASR ne prepričajo več. Seveda brez njih ne moremo več, vsekakor pa si vedno želimo nekaj več. Ja, vedno. Ravno zaradi tega razvijajo sisteme, ki nam olajšajo samo vožnjo in malce razbremenijo naše včasih napete možgančke.

DSC_9133

Če so včasih ti sistemi šepali, se je do danes že marsikaj spremenilo. Gre za obdobje petih let in ne segamo prav globoko v zgodovino. Sistem za opozarjanje na mrtvi kot ni primeren le za avtoceste ampak tudi nakupovalna središča, kjer je gneča neizbežna. Vsekakor pa je v kombinaciji s sistemom za ohranjanje vozila na smernem pasu na avtocesti res prijetno, gledano povsem z vidika varnosti. Testni Focus je opremljen še s sistemom za samodejno parkiranje, ki ti samo zadevo precej olajša. Eden takih primerov je zagotovo bočno parkiranje vozila.

DSC_9134

Glede na to, da so dnevi med poletjem daljši, je bilo nočne vožnje bore malo. Pa ravno tokrat, ko je bil Focus opremljen z bi-ksenonskimi žarometi. Gre za res noro doživetje, ko nočna vožnja postane resnično zabavna. Nastavite še svoj poletni glasbeni miks, željeno osvetlitev kabine in doživetje se lahko začne.

DSC_9128

Kljub temu, da smo nazadnje vozili športnega Focusa ST, teh “sposobnosti” nismo pričakovali od tega, ki je naravnan bolj družinsko. Prinaša udobje in umirjeno vožnjo brez tresljajev, ki so v naših krajih (pre)pogosti. Predvidevam, da pri nas nismo edini, kjer naše ceste krasijo različne luknje in poškodovana dilatacija. Dandanes je lažje postaviti znak za poškodovano cestišče kot pa ta problem odpraviti. S Focusom se lahko odpočiješ in zapelješ na izlet. Mi smo z njim odkrivali kraje, ki dišijo po morju, tisto naše in sosedovo.

DSC_9121

Skoraj bi pozabil na mednarodni nagrajeni pogonski agregat, ki je Fordu prinesel veliko slavo. Litrski EcoBoost motor s 125 KM zadosti osnovnim potrebam. Skupaj s šesto prestavo lahko poskrbita za nizko porabo 5,5 l/100km, ob polni obremenitvi pa že pokaže kakšno kapljico potu. Vsekakor gre za varčen in zmogljiv motor, ki pa bi lahko ob malce večji prostornini še lepše zaživel. S pomočjo turbine kar lepo zaživi in pokaže svojo jezno plat.

DSC_9177

Testni Focus je s spremenjeno notranjostjo in zunanjostjo prava paša za oči. S pomočjo LED dnevnih žarometov posrkbi za odtis žlahtnosti, kateremu ob vsakem odhodu iz avtomobila nameniš še dodaten pogled nazaj. Agresivni sprednji del te pusti v nemirnem pričakovanju na nove dogodivščine.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

 

Comments

comments