Ford Focus ST

Ford nas je že lansko poletje na letališču razdražil s predstavitvijo novega Focusa ST in Andraž od takrat dalje še vedno sanjari o njem. Sicer priznam, da je tudi mene kar precej srbelo, kako se ST obnaša na odprtih cestah in pri vsakdanjih opravilih. Stvari smo vzeli v svoje roke in poiskali prav posebnega.

dsc_5456

Črno-bela kombinacija je v današnjih časih že nekaj vsakdanjega, vseeno pa je to pri športnih modelih avtomobilov še malce potencirano. Za razliko od tistega na uradni predstavitvi je ta v karavanski različici, pod pokrovom pa prav tako skriva najmočnejši dizelski agregat, kar jih Focus premore. S 136kW razvije 185 “konjev”, ki so pri tem karavanu več kot dovolj.

dsc_5462

Sprednji del Focusa je prava pošast, ki voznike pred seboj straši s prilagodljivimi ksenonskimi žarometi in črnim satovjem. Slednjega v ogledalu najbrž ne boste opazili, vendar je Ford prav lično poskrbel za podrobnosti. Za piko na i poskrbi še rdeča ST značka.

dsc_5481

Glavno vlogo pri celostni podobi ST-ja prevzamejo 19″ panter črna platišča. Ob izbiri le teh so za večjo varnost dodali 335 mm zavorne diske. Za športni izgled so v rdečo barvo odete zavorne čeljusti. Je lahko še bolj kičasto? Mogoče pri zadnjem delu, kjer na sredini kraljuje že tipični “metuljčkast” zaključek izpušne cevi.

dsc_5508

Ob pogledu v notranjost v oči najprej padejo Recaro športni sedeži. Udobje in oprijem, ki ga zagotavlja, je res enkraten. Oprijem se pri športnih sedežih razlikuje, pri ST-ju pa je le ta najboljši v ramenskem predelu. Notranjost je pri Focusu mnogo bolj optimalna kot pri večjem Mondeu in S-Maxu. Stvar okusa boste rekli. Res je.

dsc_5480

Merilnik hitrosti in obratov je vsekakor po mojih merilih. V Fordu se tako končno spet počutim domače. Pri multimedijskem sistemu je ista zgodba kot pri S-Maxu. Zahteve potrošnikov že skoraj mesečno dvigujejo standard, zato so posodobitve skoraj nujne, vsaj pri navigaciji.

dsc_5478

dsc_5509

Da potešimo tudi družinske radovedneže. Prostora na zadnji klopi je popolnoma dovolj. Če boste imeli nameščen otroški sedež, vam bo mali navihanček najbrž z nogami masiral hrbet. Povsem normalno, saj ni enoprostorec. Sicer pa malo otroškega živ-žava nič ne škodi. Prtljažni prostor je tak kot pri vseh karavanih, liter gor, liter dol. Tople vode pri tem ne bomo odkrivali.

dsc_5514

Bistvo Focusa ST ni v notranjosti, navigaciji, ambientalni osvetlitvi ampak v vožnji sami. Surova moč dizelskega motorja te potisne v Recaro sedeže, nizka lega in športni geni pa poskrbijo za brezhibno vožnjo skozi ovinke. Beli pastirček poskrbi in spravi v red vse ovčke, ki jih najde na poti. ST skriva še enega asa v rokavu. Ko se približaš meji 2000 obratov, za športno vzdušje v kabini poskrbi diskretno gruljenje, ki je generirano skozi zvočni sistem. S tem delno pričara tiste prave bencinske užitke.

dsc_5464

Družinsko prijazen je tudi do denarnice, kjer s povprečno porabo 5,4 l/100 km ne predstavlja prav velikega vlaganja. Če so nekateri avtomobili opremljeni z različnimi voznimi programi, morate pri Focusu ST za te poskrbeti sami. Samo od vas je odvisno ali bo vožnja bolj nedeljsko ali športno navdahnjena.

dsc_5502-edit

Naše čakanje je bilo sladko nagrajeno, pa čeprav je ta Focus ST v privatni lasti. Vsem fotrom lahko le rečem: “to morte met”! Če vas žena prepričuje v nakup karavana, lahko naredite kompromis. Focus ST je odličen primer tega.

 

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

 

 

Comments

comments