Ford Fiesta ST

Svet avtomobilizma je zagotovo eden najbolj dinamičnih procesov, kar jih poznam. Vsako leto se na trgu pojavijo nove tehnološke rešitve, novi modeli in številni varnostni sistemi. Včasih je že kar težko slediti vsem trendom in razlikam, ki jih ponujajo številni proizvajalci. Dinamičnost je ena tistih besed, s katero bi lahko opisal trenutno najmanjšega športnega člana Fordove družine.

DSC_9120

Fiesto že od nekdaj poznamo le v najboljši luči in prav takšni so občutki ob srečanju z novo Fiesto ST. Brez zadržkov lahko priznam, da gre za avto, ki me je v letošnjem letu resnično presenetil. Zavedam se, da leta še ni konec, vendar močno dvomim, da bom do novega leta vozil avto, ki bi mi pustil enake spomine kot nabrita Fiesta. Da ne ostane le pri besedah, je čas za bistvo.

DSC_9108-Edit

ST-Line in ST si delita določene zunanje poteze, vseeno pa so razlike, ki najmočnejšo Fiesto naredijo nekaj posebnega. Pri sprednji maski opazimo grafitno sive usmernike zraka okrog meglenk, ki lepo dopolnijo prednje polne LED žaromete s sivim ozadjem. To so malenkosti, ki avtomobilu dodajo točke pri športnem izgledu.

DSC_9112

Največja razlika je zagotovo opazna pri zadku, kjer najdemo difuzor v barvi vozila ter dvojni zaključek izpušne cevi. Gre za dva magična “rora”, ki poskrbita za nepozabno zvočno kuliso. Nisem pričakoval, da bo mala Fiesta ST dosegla standarde, ki jih je postavil veliko močnejši Focus RS. Ford je v zadnjih nekaj letih predstavil kar nekaj športnih avtomobilov, ki so poskrbeli za nov pogled na svet avtomobilizma. Številni si želimo pokanja iz izpušnih cevi in temu trendu po novem sledijo tudi drugi.

DSC_9145-Edit

Včasih je bila določena dodatna oprema vozila omejena bolj na prestižne limuzine višjega cenovnega razreda. Temu danes ni več tako in te z razkošjem razvajajo povsem običajni malčki. Fiesta ST se (že serijsko) bohoti s prav posebnim zvočnim sistemom Bang & Olufsen, ki poskrbi za najbolj zahtevne glasbene navdušence. Sodijo namreč v sam vrh ponudnikov avdio storitev in izdelkov. Ob 8″ zaslonu na dotik se lahko v modri raketi za nekaj časa vsak prelevi v čisto pravega DJ-a.

DSC_9091

Fiesta ST je tehnološko dovršena povsem po zadnji modi in z Andražem sva hitro ostala brez besed. Včasih so bili parkirni senzorji in kamere privilegij prestiža. Danes je to že vse povsem običajno in sploh nisi več zanimiv, če ob nakupu novega avtomobila tega nimaš. Vsi ti dodatki so pomočniki, ki vozniku olajšajo manevriranje v neznanih kotičkih sveta. V notranjosti so me navdušili Recaro športni sedeži, ki poskrbijo za popoln oprijem telesa in s tem zagotovijo nepozabne dinamične užitke.

DSC_9085

Za zabavo pri vožnji poskrbijo različni vozni profili (Normal, Sport in Track), ki omogočijo, da voznik iz ST-jke iztisne maksimalno zmogljivost. V našem primeru je bilo 90% vožnje v športnem načinu zgolj zaradi čarobnega zvoka, ki poskrbi za enako veselje kot pri Focusu RS. Menim, da je Fiesta ST povsem dorasla večjemu RS-u in prav tako poskrbi za brezkompromisno vožnjo. Na ovinkasti cesti je lažja in zato bolj agilna od večjega brata. To so lastnosti, ki pri meni dobijo največ točk.

DSC_9090

Največje čudo je zagotovo 1.5 litrski trivaljni EcoBoost motor, ki z 200 konjskimi močmi poganja to malo športnico. Prednost trivaljnih motorjev je ta, da so izredno prožni v nižjih obratih. Ko izveš, da trivaljnik pod pokrovom skriva tolikšno konjenico, obstaneš odprtih ust. Ford je v samo šestih letih dokazal česa je zmožna njihova EcoBoost petarda. Temu motorju so dodali še nekaj novega in sicer možnost izklopa enega valja. Ko z vožnjo zadostimo določenim parametrom in konstantni hitrosti, Fiesta ST vozi le na dva valja. Ja, prav ste prebrali. Kakšnih dvajset let nazaj bi jih najbrž obtožili čarovništva.

DSC_9153

Vozna dinamika, ki jo zagotovi Fiesta ST je res hvale vredna. Že dolgo časa nisem tako užival na odprtih cestah. Boljšo vodljivost skozi ovinke zagotovi mehanski diferencial z omejenim zdrsom in tako je občutek zaupanja v zmogljivost male Fieste popoln. O nekaterih avtomobilih sem večkrat slišal, da se peljejo kot gokart in tokrat lahko to rečemo tudi za modro raketo. Performance paket vključuje tudi nadzor speljevanja ali bolj znano launch control, ki pa je precej bolj zabaven pri štirikolesno gnanem Focusu RS. Za maksimalen športni užitek ima tudi opozorilo za prestavljanje (Performance Shift Lights), ki priporoča prestavljanje v višjih obratih. Šele takrat se Fiesta ST pokaže v svojih pravih barvah.

DSC_9131

Ford je s to malo raketo zadel v polno. Vso zabavo, ki jo pričara Focus RS, je na voljo v Fiesti ST. Izkazala se je tudi pri povprečni porabi, ki je ob povsem normalni vožnji kolebala okrog 6 litrov, pri dinamični vožnji pa ni presegla 10 litrov. Ob današnjih cenah pogonskega goriva je to zagotovo eden pomembnejših faktorjev, ki vplivajo na nakup. Sam bi se ob takih številkah brez težav odločil za Fiesto in pri vsakodnevni vožnji neizmerno užival.

DSC_9135

Verjamem, da je težko verjeti na besedo, ker na spletu najdemo precej različnim mnenj. Vseeno pa menim, da je Fiesta ST v zadnjem času eden boljših športnih avtomobilov tega razreda. Težko rečem, da je najboljši, ker so moje sodniške izkušnje še bolj na začetni stopnji. Najbrž pa vam več pove to, da bi Fiesto ST opisal kot navihanko, ki ti lahko osvoji srce v samo enem dnevu. No, pri meni je potrebovala mnogo manj časa.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografija: Andraž Martinšek

Comments

comments