DSC_0123

Ford EcoSport v Dolomitih

Dve leti nazaj smo s Fordovim S-Maxom osvojili avstrijski Hallstatt, letos pa nas je prenovljeni EcoSport zapeljal v veličastne Dolomite. Lahko rečem, da gre za tradicijo, saj se vsako leto odpravimo v neznano za podaljšan vikend. Na vsakem izletu nas vedno preseneti sožitje narave in človeške ustvarjalnosti. Tokrat ne gre za tipičen test ampak tudi kombinacijo potopisa.

DSC_0155-Edit

EcoSport je že na prvi pogled popoln avto za tako doživetje. Z njim smo v samo treh dneh prevozili 800 km, zato so ključne vrline popotniškega avtomobila zagotovo udobje in prostornost. Po naših merilih ima najlepši in s tem tudi najboljši paket opreme ST-Line, ki je v kombinaciji z modro-črno barvo zadetek v polno. Glede na to, da smo v prvem dnevu prevozili največ kilometrov, smo dodobra spoznali njegovo notranjost.

DSC_0187

Visok sedalni položaj in sedeži v kombinaciji usnja ter alkantare poskrbijo za dobro preglednost in spočito telo. To je tudi eden izmed razlogov, zakaj se vedno več ljudi odloča za nakup malih in praktičnih SUV-jev. Za brezskrbno navigiranje se lahko zahvalimo najnovejšemu SYNC 3 sistemu, ki ga dobro poznamo že iz nabrite Fieste ST. Tudi notranjost je precej domača, zato je bila sama pot še toliko bolj enostavna. Vse pohvale tudi zvočnemu sistemu Bang & Olfusen, ki približa občutke prve koncertne vrste. Notranjost je res doživela največji preporod.

DSC_0185

Naša končna točka prvega dne je bil apartma v vasici Außervillgraten, ki je bila hkrati tudi izhodiščna točka za naslednja dva dni. Kljub temu, da smo naslednji dan obiskali kraje v Italiji, smo se zaradi cenovnih razlik raje odločili za apartma v Avstriji, ki je od meje z Italijo oddaljen le deset minut. V italijanskem San Candidu in okoliških krajih so na račun televizijske serije Gorski čuvaj cene občutno višje.

DSC_0123

Naslednji dan so naš pričakale lepote okoliških jezer in istočasno smo lahko občudovali tudi zunanjost prenovljenega EcoSporta. Ta se od svojega predhodnika razlikuje po bolj definiranih linijah. Na zadnjih vratih so se znebili rezervne pnevmatike in tako je sama zunanjost bolj ljudska. Ob hitrem pogledu na malega “terenca” bi ga lahko preimenovali kar v “baby” Kugo. Najlepši pogled je zagotovo na stranski profil, kjer se bohotijo 18″ lita platišča. Gre za popolno izbiro k paketu ST-Line.

DSC_0147-Edit

Prvo jezero na dnevnem redu je bilo Lago di Braies, ki te s svojo lepoto enostavno začara. Do jezera smo prišli v dopoldanskih urah, ko sonce še ni v celoti obsijalo doline. Kljub nizki temperaturi smo se sprehodili okrog jezera ter občudovali jesenske barve okoliških dreves. Prepričan sem, da smo izbrali pravi letni čas. Sicer pa niti nima tako nedolžne nadmorske višine in je s 1.496 m upravičeno hladno. Okolica ponuja ogromno sprehajalnih poti, kjer lepih razgledov res ne manjka. Najamete lahko tudi lesen čolniček in tako jezero občudujete s popolnoma druge perspektive. V obzir le še cena parkiranja, kjer vam za eno uro zaračunajo 6 €.

DSC_0060

Priznati morava, da naju prva generacija EcoSporta ni ravno navdušila, zato je imel prenovljeni kar veliko nalogo. Še vedno so ohranili določene elemente, ki ga naredijo posebnega. To je zagotovo odpiranje prtljažnih vrat, ki ni značilno za SUV-ja tega razreda. Če dobro premislim, sem to opazil le pri terencih najvišjega razreda. Presenetil naju je tudi strešni spojler, ki je lahko konkurenčen celo malim športnih avtomobilom. To so malenkosti, ki naberejo točke pri mladih.

DSC_0182

Naslednje jezero na EcoSportovem seznamu želja je bilo Lago di Misurina, ki je turistično občutno manj oblegano. Prav tako ga obdajajo mogočna gorovja, zato je prav tako posebno kot prejšnje. Od tam smo se spustili še do Cortine d’Ampezzo, ki je slavna po smučarskih tekmah in spet, čudovitih razgledih. Tam sem bil prvič, zato me je osupnila velikost mesta. Povratek proti apartmaju je bil v objemu sončnega zahoda prav sproščujoč.

DSC_0076

Zadnji dan je bil vrhunec izziva za Fordovega “malčka”, kjer smo se povzpeli na najvišji avstrijski prelaz, Grossglockner. Za vzpon na dobrih 2.500 m se je litrski EcoBoost motor s 140 KM odrezal odlično. Glede na to, da smo izlet opravili izven vroče sezone, na ovinkasti cesti ni bilo gneče. EcoSport ni med najmehkejšimi v razredu SUV, zato pretiranega nagibanja ni bilo. Del zaslug lahko pripišemo tudi večjim, a zame obveznim 18″ platiščem. Motor je izjemno prožen v nižjih obratih, kar je značilno za večino trivaljnih agregatov.

DSC_0175-Edit

Panoramska cesta na Grossglocknerjev prelaz ponuja številne čudovite razglede. Na spodnji postaji poravnaš cestnino, ki izven sezone za osebni avto znaša 26 €. Presenečeni smo bili, da se ta denar dejansko porabi za vzdrževanje ceste in je sama kvaliteta opazna. Na cesti ni bilo niti ene luknje in to je potrdil tudi razposajeni voznik 400 konjske “beštije”, ki se je podil po serpentinah. Lahko si le predstavljava njegovo navdušenje. Na vrhu nas je pričakalo še nekaj snežink in temperatura blizu ledišča. Lep uvod v zimo, kajne.

DSC_0179-Edit

S porabo pod šestimi litri smo zaključili naš tridnevni izlet po Avstriji in Italiji. EcoSport nas je navdušil s prenovljeno notranjostjo, naši sosedi pa z nepozabnimi razgledi na lepote narave. To traso priporočamo vsem, ki si želite avanture in obožujete vse to, kar smo vam pokazali. Zagotovo najlepši letošnji izlet na tej strani luže.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments