Alexa v avtu: Ford v navezi z Amazonom omogoča dostop do trgovin in iskanja ter nadzor funkcij pametnega doma kar med vožnjo

Milijoni uporabnikov, ki so se v prejšnjem letu odločili za glasovno storitev Amazon Alexa, in številni, ki so Echo ali Echo Dot prejeli kot praznično darilo, se lahko kmalu veselijo prav posebne izkušnje z uporabo Alexe in Fordovega vozila. Sodelovanje med podjetjema Ford Motor Company in Amazon prinaša resnično zanimive možnosti.

 

Integracija Alexe – v vozilu zagotovo najcelovitejša doslej – omogoča lastnikom Fordov predvajanje zvočnih knjig, naročanje izdelkov pri Amazonu, iskanje in prenos lokalnih ciljev v navigacijski sistem vozila in še marsikaj drugega. Kar od doma bodo lahko uporabniki Fordov z glasovnimi ukazi oddaljeno zagnali, zaklenili in odklenili vozilo ter priklicali informacije o vozilu.

 

“Ford in Amazon povezuje vizija, da je glas najprimernejši vmesnik za upravljanje najljubših naprav in storitev,” je povedal Don Butler, izvršni direktor Fordovega oddelka za povezana vozila in storitve. “Uporabniki bodo lahko iz dnevne sobe zagnali vozilo in obenem med vožnjo upravljali z domačimi sistemi, kar bo poskrbelo za preprosto in prijetno življenje.”

 

Ford bo integracijo z Alexo uvedel v dveh fazah. V prvi, ki bo na voljo že konec tega meseca, bo možna povezava z vozilom prek naprav z Alexo, kot so Amazon Echo, Echo Dot in Amazon Tap. V drugi fazi, ki je predvidena za poletje, bo možno uporabiti pester nabor Alexinih možnosti z glasom med vožnjo, da ne bo treba umikati pogleda s prometa in rok z volana.

 

“Navdušeni smo, da lahko v sodelovanju s Fordom poskrbimo za odlično izkušnjo voznikov tako v vozilu kot zunaj njega,” je povedal Steve Rabuchin, podpredsednik oddelka Amazon Alexa. “Verjamemo, da glas predstavlja prihodnost in to še posebej velja za avtomobile. Možnost upravljanja pametnega doma, dostop do razvedrila, vodenje seznamov opravil in še marsikaj s pomočjo glasu zagotavljajo resnično izjemno vozno izkušnjo. Komaj čakamo, da bodo Fordovi uporabniki preizkusili vse te možnosti.”

 

Alexa na poti

Od tega poletja bodo lahko vozniki Fordov s sistemom SYNC® 3 Alexo zaprosili, da prebere vremensko napoved, predvaja glasbo, preveri novice, doda izdelke na nakupovalni seznam in še marsikaj – kar v avtu. Tako boste lahko Alexi naročili, naj na seznam za nakup doda mleko ali baterije, ne da bi v roke vzeli svinčnik.

 

Ta novost v avtomobilski panogi omogoča, da voznik Forda s sistemom SYNC 3 s funkcijo AppLink pritisne na gumb za glasovno upravljanje na volanu, reče “Alexa” in nato doda še vprašanje ali ukaz. Možnost je trenutno v fazi beta-testiranja med Fordovimi zaposlenimi.

 

V vozilu lahko voznik povpraša Alexo po lokaciji želenih ciljev. Alexa uporabi trenutno lokacijo vozila in poišče ustrezne možnosti v okolici, na primer v skladu z voznikovim naročilom “Alexa, poišči najbližjo italijansko restavracijo.” Ko voznik izbere želeni cilj, Alexa prenese naslov v navigacijo sistema SYNC 3.

 

Uporabniki lahko med vožnjo uživajo tudi v svojih najljubših knjigah. Funkcija Whispersync for Voice omogoča, da Alexa vključi predvajanje zvočne knjige na nazadnje prekinjenem mestu.

 

Za izjemno udobje bodo imeli uporabniki v vozilu dostop do številnih domačih naprav, kot so na primer osvetlitev, varnostni sistemi in termostati, ki omogočajo upravljanje prek Alexe.

Alexa doma

Lastniki modelov Ford Focus Electric, Fusion Energi in C-MAX Energi bodo prvi imeli dostop do možnosti povezave med domom in vozilom s pomočjo tehnologije MyFord® Mobile.

 

S pomočjo Alexe in naprav Amazon Echo, Echo Dot ali Amazon Tap bodo lastniki Fordovih priklopnih električnih vozil preprosto nadzorovali svoja vozila kar od doma. Alexa jim bo v pogovoru prek ene od navedenih naprav omogočila:

 

  • zagon ali izklop motorja,
  • zaklepanje ali odklepanje vrat,
  • preverjanje dosega in stanja napolnjenosti akumulatorja,
  • pregled količine goriva,
  • prikaz povzetka prevožene razdalje vozila.

 

Primer pogovora med uporabnikom in Alexo v dnevni sobi:

 

Uporabnik: “Alexa, naj MyFord Mobile zaklene moj avto.”

Alexa: “Pošiljam ukaz za zaklepanje vozila.”

 

Uporabnik: “Alexa, naj MyFord Mobile zažene moj avto.”

Alexa: “Pošiljam ukaz za zagon vozila.”

 

Uporabnik: “Alexa, naj MyFord Mobile posreduje doseg.”

Alexa: “Vaše vozilo je 83-odstotno napolnjeno. Doseg z električnim pogonom je 27 kilometrov, doseg z gorivom je 348 kilometrov, skupni doseg znaša 375 kilometrov.”

 

Ford si prizadeva, da bi bila integracija Alexine povezave med domom in vozilom v prihodnosti na voljo tudi z vozili s sistemom SYNC Connect.

 

Kliknite tukaj za video prikaz integracije storitve Amazon Alexa s Fordovimi vozili.

 

Podpora SmartDeviceLink

Sodelovanje pri integraciji Alexe z vozilom je podjetju Amazon omogočilo dostop do Fordove programske opreme AppLink, ki zagotavlja protokol za komunikacijo aplikacij pametnega telefona s sistemom Ford SYNC 3.

 

AppLink je zdaj izdelan z odprtokodno programsko opremo SmartDeviceLink. Ta vse bolj priljubljeni standard so ustvarili leta 2013, ko je Ford prispeval izvorno kodo AppLink, da bi druge proizvajalce avtomobilov vzpodbudil k sprejemu in uporabi programske opreme za povezavo združljivih aplikacij za pametne telefone z lastnimi sistemi za povezave.

 

Danes sta Ford in Toyota, prva proizvajalca avtomobilov, ki sta objavila sprejem standarda SmartDeviceLink, napovedala oblikovanje konzorcija SmartDeviceLink, v katerem bodo kot ustanovni člani sodelovali tudi štirje drugi proizvajalci in vrsta dobaviteljev iz avtomobilske panoge. Tudi Amazon je objavil, da se bo pridružil konzorciju in razširil paleto možnosti za uporabo Alexe v avtu.

 

Konzorcij SmartDeviceLink bo dodatno izboljšal odprtokodno programsko opremo za vse člane in bo razvijalcem aplikacij in ponudnikom storitev zagotovil obsežnejše možnosti za dostop do uporabnikov različnih modelov vozil.

Comments

comments