P21_0320_a4_rgb

Walter Röhrl preizkusil novi zmogljivi model serije Cayenne

Ambasador znamke Porsche preizkusil prototip

P21_0316_a4_rgb

Walter Röhrl je na težavnem testu preizkusil še vedno nekoliko zamaskirani prototip novega zmogljivega modela Cayenne. Dvakratni svetovni prvak v rallyju in ambasador znamke Porsche je na dirkališču za veliko nagrado Hockenheimringa z visokozmogljivim SUV-jem prevozil več testnih krogov. Njegova ugotovitev: pri vozni dinamiki predstavlja ta novi Cayenne “velik preskok v primerjavi z dosedanjimi modeli. To vozilo na novo opredeljuje pojem SUV.”
Značilna Porschejeva zmogljivost v kombinaciji z visoko vsakodnevno uporabnostjo in prilagodljivostjo – Cayenne je sinonim za to že od svoje premiere leta 2002. Posebno športne izjeme so bili v prvih letih na primer prvi Cayenne Turbo S z za leto 2006 izjemno močjo 383 kW (521 KM) in modeli GTS od leta 2007 naprej, ki so bili načrtno zasnovani za športne namene. “To so bila terenska vozila, ki jih je bilo mogoče voziti kot športne avtomobile – takrat je bila to prava senzacija,” se je Walter Röhrl spominjal prve generacije Cayenna z interno kratico E1. Z novim modelom, ki je trenutno v fazi zaključnih testiranj in optimizacije v okviru priprav na serijsko proiz-vodnjo, želi Porsche še enkrat pokazati svoje ambicije, biti najboljši v svojem razredu pri tem se ta izpeljanka osredotoča na izjemne cestne zmogljivosti, pri čemer pa ne zanemarja udobja vožnje in vsakodnevne uporabnosti. Temelji na aktualnem modelu Cayenne Turbo Coupé, a je bila še bolj sistematično zasnovana za doseganje maksi¬malne vzdolžne in prečne dinamike.

P21_0316_a4_rgb

Poleg številnih drugih izboljšav vseh sistemov podvozja in krmiljenja ima sistem za aktivno stabiliziranje nagibanja Porsche Dynamic Chassis Control (PDCC) z novo, v zmogljivost usmerjeno nastavitvijo pomembno vlogo pri stabilnih voznih lastnostih novega modela Cayenne. “Sistem PDCC tudi v zelo športno voženih ovinkih ves čas ohranja ravnovesje in nivo podvozja,” je pojasnil Porschejev testni voznik Lars Kern, ki je pri razvoju zmogljivega modela sodeloval od samega začetka. K izboljšani vodljivosti prispeva tudi celovito optimizirana sprednja prema: “V primerjavi z modelom Cayenne Turbo Coupé so sprednja platišča za pol centimetra širša, negativni nagib pa je večji za 0,45 stopinje, da imajo lahko 22-palčne športne pnevmatike, ki so jih na novo razvili posebej za ta model, večjo naležno površino,” je povedal Kern, ki je Walterja Röhrla nedavno povabil na testne vožnje v Hockenheim.

P21_0319_a4_rgb
Medtem ko so bili vizualni elementi novega modela Cayenne večinoma še skriti pod črno maskirno folijo, pa se je Röhrl že lahko intenzivno prepričal o potencialu njegove vozne dinamike. Ob spremljavi emocionalnega zvoka novega titanovega izpušnega sistema s sredinsko nameščenimi izpušnimi cevmi je ambasador znamke odpeljal krog za krogom na dirkališču Hockenheimring in bil na koncu navdušen: “Tudi v hitrih zavojih je vozilo izjemno stabilno, obnašanje v ovinkih je izjemno natančno. Bolj kot kdaj koli prej imate občutek, da sedite v prijetno kompaktnem športnem avtomobilu, ne pa v velikem SUV-ju.”

Comments

comments