Vožnja v nalivih bo odslej preprostejša, saj se Fordovi žarometi samodejno prilagodijo, ko se ‘utrga oblak’, tovrstnih dogodkov pa je vse več

12. oktober 2016 – Celo za izkušene voznike lahko hud naliv prijetno vožnjo spremeni v neskončno naporno, saj je zelo težko videti dogajanje na cesti pred vozilom. V Evropi so vse pogostejši dogodki z ekstremnim vremenom in Fordova vozila so zdaj na voljo s tehnologijo osvetlitve, odvisne od vremena, ki samodejno izboljša vidljivost, ko se odprejo nebesne zapornice.

 

Sistem zagotovi širši in krajši svetlobni snop, ki bolje osvetli pešce in kolesarje ob strani ceste ter zmanjša slepljenje nasproti vozečih voznikov. Tehnologija, ki je del Fordovega sistema prilagodljive osvetlitve, se aktivira glede na delovanje brisalcev vetrobranskega stekla, osvetlitev okolja in hitrost vožnje.

 

“Številni vozniki so že doživeli, da se je ‘utrgal oblak’ – nenaden naliv, v katerem je izziv že spremljati cestne oznake,” je povedal Thorsten Warwel, vodja razvoja osvetlitve pri Fordu Evropa. “Ford že nekaj časa nudi samodejni vklop žarometov in brisalcev. Zdaj naša tehnologija osvetlitve, odvisne od vremena, pomaga voznikom obvladati tudi najzahtevnejše vozne pogoje.”

 

Britanska raziskava je pokazala, da se lahko v primeru dežja število nezgod poveča tudi za do 82 odstotkov.1Raziskava poudarja tudi, da lahko v primeru dviga ravni vode čez cestne oznake pri bleščanju žarometov iz voznikovega zornega kota izginejo celo odsevne oznake.2

 

Letos je prišlo do poplav v številnih državah, vključno z Avstrijo, Belgijo, Francijo, Nemčijo, Nizozemsko, Romunijo in Veliko Britanijo. Poročilo Evropske komisije navaja tudi, da se je na nekaterih območjih s padcem povprečja padavin hkrati povečala njihova intenzivnost.3 Evropska agencija za okolje napoveduje, da se bo v tem stoletju število dogodkov z močnim dežjem po Evropi povečalo za 5 do 25 odstotkov v poletnih mesecih in med 15 in 35 odstotkov v zimskih mesecih.4

 

Po statistikah je bilo leto 2015 sedmo najbolj mokro v Veliki Britaniji. Sedem od 10 najbolj mokrih britanskih let so zabeležili po letu 1998.5 Britanska vlada je ta mesec objavila, da novi načrti za obrambo pred poplavami predvidevajo za 20 do 30 odstotkov več ekstremnih padavin, ti podatki pa temeljijo na raziskavi meteorološkega urada v okviru državnega pregleda boja proti poplavam.6

 

Sistem prilagodljivih žarometov prilagodi kot in intenzivnost svetlobnega snopa žarometov glede na okolje pri vožnji, da pri hitrejši vožnji po avtocesti daljši in višji snop zagotovi boljšo vidljivost daleč naprej, pri vožnji po podeželskih cestah pa usmeri svetlobni snop dlje v ovinek. Testiranje je vključevalo namensko zgrajena območja za simulacijo osvetlitve in nočne testne vožnje po vsem svetu.

 

Fordov sistem prilagodljivih žarometov je na voljo za modele s ksenonskimi žarometi – vključno z modeli C-MAX in Grand C-MaxFocus in Kuga – in modele s Fordovimi dinamičnimi žarometi LED – med njimi so EdgeGalaxyMondeo in S‑MAX.

 

Nadaljnje dovršene Fordove tehnologije osvetlitve vključujejo dolge luči brez bleščanja, da vozniku ni treba skrbeti, ali bo zaslepil druge voznike, obenem pa ponoči vidi cesto dlje pred sabo. S tem sistemom vozniku ni treba ročno zasenčiti dolgih luči, saj preprosto blokira tisti del snopa, ki bi sicer slepil druge uporabnike v prometu. Sistem je na voljo z modeli S-MAX, Galaxy in Edge.

Comments

comments