S19_3237_fine

Taycan gostoval na zaključku sezone Formule E

Porsche na obisku v Velikem jabolku: v okviru finala prvenstva ABB FIA Formula E v New Yorku je Taycan dokazal, da je suvereno kos tudi več hitrim krogom na dirkalni stezi: “V Formuli E rekuperacija zavzema pomembno vlogo pri strategiji dirkanja. Pri serijskem avtomobilu lahko inteligentna regeneracija energije omogoča bistvene prednosti pri dosegu,” je pojasnil Porschejev tovarniški voznik Neel Jani, ki je v New Yorku sedel za volanom Taycana. “Presenetilo me je, kako velik doseg nudi novi Taycan tudi pri športnem načinu vožnje po dirkalni stezi. To mu omogoča njegova baterija, ki je namenjena zmogljivosti, in premišljenemu upravljanju energije.”

S19_3240_fine
Janija je navdušila tudi visoka stopnja zrelosti novega Taycana: “Tako kot naš dirkalnik za Formulo E ima Porschejev pogonski sklop, ki je zasnovan za zmogljivost in zanesljivost. In ne glede na to, ali gre za dirkalnik ali za serijski model – izjemno pomembno je, da se v testni fazi odpelje veliko kilometrov in se pri tem zbere bistvene izkušnje.”

Hitri krogi v New Yorku predstavljajo finale Porschejeve trojne predstavitvene vožnje, v okviru katere je prototip Taycana v treh tednih z odliko opravil tri nastope na treh celinah: prvi popolnoma električno gnani športni Porsche je obiskal najpomembnejše trge – Kitajsko, Veliko Britanijo in ZDA. Porsche se posamezni državi gostiteljici poklanja z grafiko folije na strehi vozila – v New Yorku je predserijski avtomobil s cilja odpeljal z grafiko ameriške zastave.

Kitajski dirkač Li Čao, udeleženec pokala Porsche Carrera Cup Asia, je odpeljal po zahtevnem poligonu za preizkušanje vodljivosti Porsche Experience Centra (PEC) v Šanghaju. Nekdanji voznik formule 1 in sedanji predstavnik znamke Porsche Mark Webber je blestel na preizkušnji Hill Run na prireditvi Festival of Speed v britanskem Goodwoodu.

S19_3239_fine
Vozilo: Porsche Taycan
Taycan bo predstavljen septembra, na trg pa bo prišel konec leta. Po vsem svetu je že več kot 20.000 resnih potencialnih kupcev za štirivratni avtomobil. Potencialni kupci so se vpisali na opcijski seznam in plačali polog.

Poleg dinamičnih voznih lastnosti Taycana je ključ do trajnega uspeha električne mobilnosti obširna polnilna infrastruktura. Porsche tako za doma kot na poti nudi inteligentne storitve polnjenja. Te se odvijajo prek digitalne platforme Porsche Charging System, ki omogoča dostop do okoli 70.000 polnilnih točk različnih ponudnikov po vsej Evropi in skupno obračunavanje s strani Porscheja. Poleg tega so na razpolago tako lastne destinacije za hitro polnjenje kot tudi destinacije, ki so organizirane v sodelovanju s polnilnimi omrežji, kot je Ionity v Evropi ali Electrify America v ZDA.

Voznik: Neel Jani
Švicar Neel Jani (35) je Porschejev tovarniški voznik od leta 2013 in prvi potrjeni voznik, ki bo novembra 2019 s Porschejem nastopil na prvenstvu ABB FIA Formula E. Za krmilom dirkalnika Porsche 919 Hybrid je leta 2016 postal skupni zmagovalec Le Mansa, osvojil pa je tudi naslov prvaka na svetovnem vzdržljivostnem prvenstvu FIA. Jani je kot voznik dirkalnika 919 od leta 2014 do vključno leta 2017 štirikrat stal na najvišji stopnički zmagovalnega odra, poleg tega si je devetkrat zagotovil najboljši startni položaj in štirikrat odpeljal najhitrejši krog. Leta 2018 je z dirkalnikom 919 Hybrid Evo v Spa-Francorchampsu odpeljal rekordni krog, s čimer je podrl takratni rekord proge, dosežen v Formuli 1. Jani je svojo kariero začel kot voznik formule, pri čemer se je povzpel do mesta testnega voznika v Formuli 1.
S19_3237_fine
Proga: New York City
Kulisa je edinstvena: s silhueto stolpnic na Manhattnu in Kipom svobode v ozadju se je v mestu New York odvil finale pete sezone Formule E. Vozniki so se v brooklynskem pristanišču Red Hook spopadli s tehnično zelo zahtevno progo.

Tekmovalna serija: prvenstvo ABB FIA Formula E
Odštevamo do Porschejevega prvega nastopa v tekmovalni seriji za izključno električne avtomobile, prvi koraki so mojstrsko opravljeni: od faze testiranja Porschejevega pogonskega sklopa na preizkusnih napravah, sestavitve Porschejevega vozila za Formulo E in njegove prve vožnje po testni progi v Weissachu do več kot 1.000 prevoženih testnih kilometrov na dirkališču Circuit Calafat v Španiji. Ekipa Porsche Formula E bo v 6. sezoni (2019/2020) prvič nastopila na prvenstvu ABB FIA Formula E. Kot prvi voznik je bil potrjen Neel Jani. Med posebnosti tekmovalne serije sodijo posebej zasnovane cestne dirkalne steze v mestnih središčih svetovnih metropol, odsotnost klasičnih postankov v boksih in možnost, da lahko privrženci svojim najljubšim voznikom prek spletnega glasovanja podelijo dodatno energijo in s tem prednosti v odločilnih situacijah dirke.

Comments

comments