Svetovna premiera modela Taycan Cross Turismo: pravi multitalent med električnimi športnimi avtomobili

Stuttgart/München (Nemčija). Porsche je danes na virtualni svetovni premieri javnosti predstavil novi Taycan Cross Turismo. Proizvajalec športnih avtomobilov s to vsestransko modelsko različico razširja produktni portfelj svoje prve popolnoma električne serije športnih modelov in s tem sistematično nadaljuje svojo pot v smeri trajnostne mobilnosti. Taycan Cross Turismo se, tako kot športna limuzina Taycan, ponaša z inovativnim električnim pogonom z 800-voltno arhitekturo. Novo visoko-tehnološko podvozje s štirikolesnim pogonom in prilagodljivim zračnim vzmetenjem tudi izven utrjenih cest skrbi za brezkompromisno dinamiko. Zaradi dodatnih 47 milimetrov prostora za glavo za potnike na zadnjih sedežih in več kot 1.200 litrov prostora pod velikim zadnjim pokrovom je Cross Turismo pravi multitalent.

P21_0007

“S premiero našega prvega popolnoma električnega športnega avtomobila smo leta 2019 v svet poslali jasno sporočilo,” je ob svetovni premieri nove, še bolj vsestranske izpeljanke dejal Oliver Blume, predsednik uprave družbe Porsche AG. “Pravimo, da smo pionir trajnostne mobilnosti: do leta 2025 bo vsako drugo novo vozilo prodano z elektrificiranim pogonom – popolnoma električnim ali priključnohibridnim. Že leta 2020 je imelo vsako tretje v Evropi prodano vozilo električni pogonski sklop. Prihodnost pripada električni mobilnosti. S Taycanom Cross Turismo smo naredili nov pomemben korak v to smer.”

P21_0044
Celovit program Cross Turismo že od samega začetka
Že od samega začetka bodo na voljo štiri izpeljanke Taycana Cross Turismo. Baterija Performance Plus s skupno kapaciteto 93,4 kWh je vgrajena serijsko. V modelski ponudbi so:
• Taycan 4 Cross Turismo z močjo 280 kW (380 KM), funkcijo overboost, ki s programom Launch Control razvije 350 kW (476 KM), od 0 do 100 km/h pospeši v 5,1 sekunde, ima najvišjo hitrost 220 km/h in doseg (WLTP) 389-456 km,
• Taycan 4S Cross Turismo z močjo 360 kW (490 KM), funkcijo overboost, ki s programom Launch Control razvije 420 kW (571 KM), od 0 do 100 km/h pospeši v 4,1 sekunde, ima najvišjo hitrost 240 km/h in doseg (WLTP) 388–452 km,
• Taycan Turbo Cross Turismo z močjo 460 kW (625 KM), funkcijo overboost, ki s programom Launch Control razvije 500 kW (680 KM), od 0 do 100 km/h pospeši v 3,3 sekunde, ima najvišjo hitrost 250 km/h in doseg (WLTP) 395–452 km,
• Taycan Turbo S Cross Turismo z močjo 460 kW (625 KM), funkcijo overboost, ki s programom Launch Control razvije 560 kW (761 KM), od 0 do 100 km/h pospeši v 2,9 sekunde, ima najvišjo hitrost 250 km/h in doseg (WLTP) 388–419 km.

P21_0038

Pri vseh štirih modelih je visokotehnološko podvozje s štirikolesnim pogonom in prilagodljivim zračnim vzmetenjem serijsko. Z opcijskim paketom Offroad Design se odmik od tal poveča za do 30 milimetrov. Z njim je mogoče Cross Turismo voziti tudi po zahtevnejših poteh izven utrjenih cest. Serijski vozni program Gravel (makadam) skrbi za boljšo zmogljivost na slabših terenih.

P21_0032

Po videzu Taycan Cross Turismo močno spominja na konceptno študijo Mission E Cross Turismo, predstavljeno leta 2018 na ženevskem avtomobilskem salonu: silhueto zaznamuje športna, proti zadku vozila padajoča strešna linija, ki so jo Porschejevi oblikovalci poimenovali “flyline”. Med terenske elemente sodijo obrobe kolesnih ohišij, specifična sprednji in zadnji spodnji del odbijača ter stranski pragovi.
V kombinaciji s paketom Offroad Design ima Cross Turismo posebne zaključke na robovih sprednjega in zadnjega odbijača ter na koncih pragov. Ti skrbijo za markantno zunanjo podobo, obenem pa ščitijo pred udarci kamenja.

P21_0016

Športna dopolnilna oprema: nov nosilec za na zadek in električni kolesi znamke Porsche
Porsche je posebej za Taycan Cross Turismo razvil nosilec za na zadek za prevoz do treh koles, ki se ponaša z odličnimi dimenzijami in funkcionalnostjo. Je univerza-len in ga lahko uporabljate za različne tipe koles. Inovativna lastnost: zadnji pokrov je mogoče odpreti tudi, ko so na nosilcu kolesa. Z električnima kolesoma Sport in Cross Porsche istočasno predstavlja dva visokokakovostna produkta, ki se s svojim brezčasnim dizajnom ter zmogljivo in trajnostno pogonsko tehnologijo odlično podata k Taycanu Cross Turismo.

S21_0454

Uvedba na trg
Taycan Cross Turismo bo prišel na slovenski trg poleti. Cene za slovenski trg se začnejo pri 98.728 € (vklj. DDV).

Visokotehnološki nastop za visokotehnološko vozilo
Svetovna premiera novega Porsche Taycana Cross Turismo je potekala v studiu Hyperbowl na razstavišču v Münchnu. V tem spektakularnem studiu se zlivata filmski in resnični svet: 270-stopinjska, 40 metrov dolga in 5,5 metra visoka LED-stena v kombinaciji z LED-stropom tvori zaslon s površino 478 kvadratnih metrov in 70 milijoni slikovnih točk. Prenos svetovne premiere je bil na strani newstv.porsche.com. Na tem naslovu si jo lahko ogledate tudi sami.

Comments

comments