Seat Leon ST FR

Končno! Po skoraj letu dni se mi je končno uspelo prebiti do karavanske različice Leona. Za po vrh vsega ga krasita še dve čudoviti črki FR. Marsikdo bi rekel, da je isti kot tri in petvratna različica, ampak z malce večjo ritko. To bo že držalo pa vendar je na njem nekaj posebnega.

avto033

Karavanska ST različica Leona izraža nekaj drugačnega, svobodnega in svežega. Sama zasnova je namreč ista kot pri krajših. Tako mi je tudi dvolitrski dizelski motor že znano področje, saj sem petvratnega testiral že lansko leto. Kljub temu, da je težji od navadnih o kakšni podhranjenosti 150 vrancev ni potrebno razmišljati.

_AMF2036

Med vsemi verzijami trenuntega Leona mi je karavanska resnično najbolj pri srcu. Sam bi s stališča oblikovanja najbrž posegel po Cupri, ki pod pokrovom skriva tisto pravo temperamentnost. ST je imel vso potrebno dodatno opremo. Pri zunanjosti ga krasijo 18 colska platišča, polna LED tehnologija sprednjih in zadnjih žarometov ter panoramska streha. S tako opremo je Leon prava bomba in poslastica za vse starosti.

_AMF2054

Panoramska streha z električnim pomikom pride do izraza predvsem z zadnjih sedežev. Leon ST tako pridobi dodaten občutek svežine, prostornosti in radosti. V tem Seatovem modelu lahko uživajo prav vsi in ne samo voznik. Tako sem v notranjosti odkril še nekaj, kar sem lani očitno spregledal. Osrednja multimedijska naprava z zaslonom na dotik ima tudi senzor gibanja. Ko se z roko približaš zaslonu se ti tam prikažejo ikone, ki se ob neuporabi skrijejo nazaj. Gibanje ali bližino roke zaznava tanka črna “črta”, ki se nahaja tik pod zaslonom. Tehnologija gre v pravo smer, tako da za upravljanje kmalu ne bo več potrebno dotika ampak le gibanje rok/prstov.

_AMF2057

Za družinski avto si točke pribori tudi na področju prostornosti, tako zadnje klopi kot tudi prtljažnega prostora (587 litrov). Nekaj časa sem preživel tudi na zadnji klopi, kjer se s pogledom v nebo prav prijetno sprostiš. Ob kakšnem deževnem vremenu pa lahko na panoramskem steklu opazuješ drsenje kapljic in se smejiš nevihtnim oblakom.

_AMF2074

Kljub temu, da gre v prvi vrsti za družinski avto mu dinamčina vožnja ni tuja. Leon ST FR je v vseh pogledih tudi športnik, kjer se izkaže na vsakem področju. Tokrat smo se potepali po slovenski Istri. Moč, ki ga žene v klance je res izjemna. Tega lepotca nikoli ne “zmanjka”, kot bi rekli po domače. Prav nasprotno, sem se večkrat čudil od kje črpa vso to silo. Zabaven je lahko tudi na ovinkastih cestah, kjer prijetno preseneti z oprijemom. Včasih se je zazdelo, kot bi si sam Leon želel več. “A lahko še malce stisneš na pedalko za plin, prosim”. Taka vožnja mu res ni tuja.

_AMF2050

Pri Seatu so z Leonom med prvimi predstavili žaromete v polni LED tehnologiji. Take prijetne dodatke je moč najti tudi v notranjosti pri stropnih lučkah. Vseeno pa tehnologija bliskovito hitro napreduje, zato se bodo morali pri Seat potruditi in kmalu predstaviti kakšne nove pametne dodatke.

_AMF2073

Besedilo: Primož Makuc
Fotografija: Andraž Martinšek

Comments

comments