Samovozeči taksi za osebe z ovirano mobilnostjo

Potovanje z avtom ali javnim prometom je lahko velik izziv za osebe z omejeno mobilnostjo. V Veliki Britaniji odrasli s posebnimi potrebami vsako leto opravijo kar 26 odstotkov manj potovanj od oseb, ki se lahko neovirano gibajo.

Zdaj je Calum Gambrill, študent oddelka za oblikovanje izdelkov in industrijsko oblikovanje na Univerzi Ravensbourne v Londonu, razvil rešitev, ki bi lahko gibalno oviranim in starejšim osebam za vožnje po mestu zagotovila prevoz z dostopnim samovozečim taksijem.

Koncept ‘Embark’ je osvojil ‘Fordovo nagrado za oblikovanje’, ki je del ‘Nagrad za nove oblikovalce 2021’ (New Designers 2021 Awards) – največje prireditve za diplomante oblikovanja v Veliki Britaniji. Ford je v opisu natečaja za podelitev nagrad študente izzval, naj se konceptnih avtonomnih vozil lotijo z osredotočenostjo na uporabnika in si zamislijo uporabniške izkušnje, ki bodo upoštevale notranjost, osvetlitev, dostopnost in razvedrilo.

“Oblikovalci sanjajo prihodnost. Veseli me, da mladi iz različnih ustvarjalnih panog razmišljajo zunaj okvirjev. Za ustvarjanje novih navdihujočih izkušenj v avtomobilu se moramo podati v neznano,” je povedal Amko Leenarts, direktor oblikovanja pri Fordu Evropa.

‘Embark’ je zasnovan kot dostopna in vključujoča taksi služba, ki uporablja posebno aplikacijo in floto električnih samovozečih vozil. Uporabnik z aplikacijo prikliče vozilo in vstopi s pomočjo rampe na stranskih vratih. S povezavo Wi-Fi ‘na krovu’ lahko potniki med vožnjo dostopajo do interneta in poslušajo glasbo. Za izračun najučinkovitejših poti in iskanje razpoložljivih parkirišč bo vozilo povezano tudi z drugimi avtonomnimi vozili. Plačilo storitve bi bilo na kilometer ali z mesečno naročnino.

“Calum je poskrbel za odličen vpogled v človekove pravice in njegova rešitev je res izjemna, saj ‘Embark’ prinaša zasnovo, osredotočeno na uporabnika. Odkril je tudi področje priložnosti za avtonomna vozila, ki je zelo primerno za opredeljene potrebe, kar kaže na neverjeten obseg sprememb, ki jih lahko zagotovi ta tehnologija,” je povedala Usha Raghavachari, vodja laboratorija v skupini D-Ford, ki združuje ustvarjalne laboratorije za inovacije in je zazrta od dve do 15 let v prihodnost ter se loteva reševanja težav in oblikovanja z osredotočenostjo na uporabnika.

Za svojo zmagovalno študijo Gambrill prejme 1000 funtov (1160 EUR) za pomoč pri razvoju svoje poklicne poti in dva meseca mentorstva oblikovalcev v oddelku D-Ford. V sodniški žiriji so bili poleg Leenartsa in Raghavacharijeve tudi Betsy Fields-Smith, direktorica IDEO, in James McLachlan, urednik Car Design News.

“Oblikovalski koncepti, ki jih resnično vodi vpogled v neizpolnjene potrebe ljudi, imajo običajno največji vpliv. Osredotočanje na skupino uporabnikov, ki pogosto ne morejo uporabiti javnega prevoza, je zato zelo smiselno in simbolizira Fordov proces in vrednote na uporabnika osredotočenega oblikovanja,” pravi Betsy Fields-Smith.

Na drugo in tretje mesto sta se uvrstila koncept notranje opreme Olivie Goldsmith, ki vključuje interaktivno armaturno ploščo, razpoloženjsko osvetlitev in sedeže, ki se svetijo v temi, ter ‘mehurčkasti’ sedež Lili Chen, ki se prilagodi vsaki obliki človeškega telesa, da zmanjša utrujenost in poveča udobje. Druge rešitve so vključevale notranjosti, ki uporabljajo etične in reciklirane materiale, poudarjajo duševno zdravje in dobro počutje ter so interaktivne in ponujajo občutek zabave in igrivosti.

“Medtem ko je bilo veliko predlogov osredotočenih na materiale in zasnovo razsvetljave, je izstopal predlog sistema za mobilnost, saj ponuja rešitev konkretnega problema: izboljšanje možnosti invalidov, ki želijo potovati, kar je problem Londona in drugih velikih mest, kjer so sistemi javnega prevoza za ta pogosto marginalizirani del družbe vse prej kot primerni,” je povedal McLachlan.

Comments

comments