Prihranek energije Fordovih tovarn v Evropi

15. oktober 2015 – Ford v Evropi je na dobri poti, da po naložbi v višini 23 milijonov evrov, posebej namenjeni zmanjšanju količine odpadne energije, od leta 2011 do leta 2016 zmanjša porabo energije za proizvodnjo posameznega vozila za 25 odstotkov.

 

Za evropske Fordove obrate to pomeni, da bodo vsako leto prihranili približno 800 gigavatnih ur energije – podobno količino energije letno porabi mesto s 170.000 prebivalci, na primer pol Ljubljane ali občini Maribor in Celje skupaj.

 

Novi sistem za upravljanje s porabo energije je vključen v Fordov proizvodni sistem, uvedli pa so ga v vseh Fordovih evropskih proizvodnih centrih. Obrata v Kölnu in Saarlouisu v Nemčiji sta pridobila mednarodni certifikat ISO 50001 za učinkovitost pri upravljanju z energijo.

 

“Nenehno iskanje novih načinov za varčevanje z naravnimi viri je pomemben izziv za Ford, še posebej v energetsko tako intenzivni panogi, kot je proizvodnja avtomobilov,” je povedal Richard Douthwaite, vodja upravljanja z energijo pri Fordu Evropa.“Recikliranje odpadne toplote peči v tovarniških lakirnicah je ena od ustvarjalnih možnosti, s katerimi zmanjšujemo potrebno energijo in pomagamo izboljšati okoljski vpliv naših proizvodnih obratov po vsem svetu.”

 

Med ukrepi za varčevanje z energijo je sistem za rekuperacijo toplotne energije dimnikov peči v lakirnici, s katerim ogrevajo vodo v omrežju. Od uvedbe novembra 2013 je sistem v Kölnu zagotovil že 16 gigavatnih ur energije, podoben sistem deluje v Fordovi tovarni v Saarlouisu, načrtujejo pa ga tudi za obrat v Valencii v Španiji.

 

Naslednji projekt za rekuperacijo toplote lakirnic je verjetno novost v panogi in vključuje pretvorbo ogromnih količin odpadne toplote celic lakirnice v Kölnu. Pri tem uporablja tehnologijo toplotne črpalke in nekaj energije, pridobljene iz dimnikov peči lakirnice. Z uporabno toploto ogreva zajem svežega zraka celic za barvanje vozil in tako nadomesti plinske gorilnike. Pričakovan letni prihranek znaša 50 gigavatnih ur.

 

Podjetje nadaljuje s prehodom na nizkoenergetsko osvetlitev s svetili LED v proizvodnih obratih v Evropi, po vsem svetu pa so lani namestili več kot 25.000 novih luči s svetili LED. Ford uvaja tudi napreden avtomatiziran nadzor sistemov za ogrevanje in prezračevanje v svojih tovarnah. Tehnološko izjemen sistem Fordovim ekipam omogoča daljinski nadzor – in celo izklop – ogrevalnih sistemov v posameznih uradih ali območjih, ki jih v tovarni trenutno ne uporabljajo.

 

Trajnost je ključni del Fordove poslovne strategije tako na področju pametne proizvodnje kot pri iskanju rešitev za mobilnost in ustvarjanju palete tehnološko naprednih vozil z učinkovito porabo goriva. Fordovo poročilo o prizadevanjih na področju trajnosti je pomemben del zaveze za pregledno poslovanje in je prispevalo k napredku v družbi Ford in v celotni avtomobilski panogi.

Comments

comments