Povsem nova Ford Kuga je osvojila najvišjo oceno s petimi zvezdicami za varnost

Neodvisna organizacija za preverjanje varnosti s preskusnimi trčenji Euro NCAP je povsem novemu športnemu terencu Ford Kuga* podelila najvišjo varnostno oceno s petimi zvezdicami, za zaščito odraslih je osvojila 92 odstotkov, tako pri trčenju v bočno oviro in še zahtevnejšemu preskusu z bočnim trčenjem v drog pa je osvojila maksimalno število točk.

2019_FORD_KUGA_naslovna

Za celoten skelet Kugine strukture je uporabljeno izjemno čvrsto jeklo, inteligentna zasnova pa izboljša zaščito v primeru trčenja – v to kategorijo sodijo 3D-valjane cevi iz ultra-čvrstega jekla, vgrajene v vsak stebriček A in vzdolž linije strehe.

2019_FORD_KUGA_notranjost

Dodatne tehnologije Ford Co-Pilot360** so zasnovane za pomoč vozniku pri izogibanju trčenjem in zmanjšanju motenj, mednje pa sodijo:

  • Fordova pomoč za preprečevanje trčenja z zaznavanjem pešcev in kolesarjev, ki prvič v Evropi vključuje novo funkcijo za križišča in lahko s samodejnim zaviranjem prepreči nezgodo ali zmanjša njene posledice, ko voznik prečka pot nasproti vozečih vozil in sistem presodi, da grozi trčenje.
  • Sistem za ohranjanje voznega pasu z zaznavanjem roba cestišča, ki z nežnim navorom krmiljenja pomaga vozniku varno usmeriti vozilo nazaj na ustrezen vozni pas ali stran z neutrjene bankine, pasu z gruščem ali travo.
  • Sistem za ohranjanje voznega pasu z asistenco za mrtvi kot: Fordov sistem informacij o mrtvih kotih združuje z ohranjanjem voznega pasu, pri tem pa pri vožnji po večpasovnih avtocestah nadzira možnost bližanja vozil z zadnje strani v voznikovem mrtvem kotu. Če voznik s smernikom nakaže spremembo voznega pasu ali sistem zazna vožnjo proti drugemu voznemu pasu, ko se v mrtvem kotu bliža vozilo, poskrbi za navor volana v nasprotno smer, da opozori voznika in ga odvrne od nevarnega manevra – še ena novost pri Fordovih vozilih v Evropi.
  • Opozarjanje na prečni promet za vozilom voznika pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta opozori na vozila, ki se mu bližajo iz ene ali druge smeri. Če se voznik ne odzove na opozorila, lahko sistem s samodejnim zaviranjem prepreči trčenje ali zmanjša njegove posledice.
  • Pomoč krmiljenja pri izogibanju je zasnovana za poseg pri vožnji v mestu in na avtocestah ter uporablja radar in kamero, da zazna vozila, ki vozijo počasneje ali mirujejo. Z zagotovljeno podporo krmiljenja voznik laže obvozi vozilo, če bi bilo sicer trčenje neizbežno.
  • Opozorilo za napačno smer uporablja na vetrobranskem steklu nameščeno kamero in informacije navigacijskega sistema v vozilu, da voznika z zvočnimi signali in prikazi opozori, če mimo znakov za prepovedano smer zapelje na privoz za avtocesto.
  • Fordov sistem prilagodljivih žarometov z osvetlitvijo ovinkov s predvidevanjem in osvetlitvijo glede na (o)znake vnaprej prilagodi vzorec svetlobnega snopa žarometa za maksimalno vidljivost še preden vozilo zapelje v ovinek, križišče ali krožišče.

 

V primeru nezgode nova tehnologija za zaviranje po trčenju pomaga zmanjšati posledice morebitnega sekundarnega trčenja in v ta namen zagotovi zmeren zavorni tlak po zaznanem prvotnem trčenju; upočasnitev vozila lahko zmanjša obseg poškodb potnikov in nadaljnje škode na vozilu.

2019_FORD_KUGA_tehnologija

Zelo dobro je bila ocenjena tudi zaščita otrok v povsem novi Ford Kugi, saj je na testih dosegla 86 odstotkov.

 

Prejšnji mesec je povsem novi Ford Explorer Plug-In Hybrid*** – sedemsedežni športni terenec – kot prvo Fordovo elektrificirano vozilo prejel najvišjo oceno s petimi zvezdicami Euro NCAP po novih, strožjih protokolih, uvedenih prejšnje leto.

Comments

comments