Povratek Forda GT

  • Strast družbe Ford Motor Company je ustvarjanje najbolj inovativnih intehnološko naprednih vozil. To je bil navdih za oblikovanje in izdelavo najnovejšega Forda GT.
  • Ko so prižgali zeleno luč, se je Ford podal na zahtevno pot sočasne izdelave Forda GT v cestni različici in dirkalnika, ki bo pravočasno pripravljen za 50. obletnico legendarne trojne zmage tega modela na dirki 24 ur Le Mansa.
  • “The Decision” (Odločitev) je prvi od petih kratkih videoposnetkov, v njem pa spregovorijo Bill Ford Jr., Raj Nair, Dave Pericak in Edsel B. Ford II., ki se je dirke leta 1966 udeležil skupaj z očetom, Henryjem Fordom II. Videoposnetke bo nadgradil daljši dokumentarec, ki bo prikazal razvoj cestne in dirkalne različice Forda GT od odločitve za proizvodnjo do povratka na 24 ur Le Mansa.
  • VIDEOhttps://youtu.be/qd-HyazYbCU

 

 

Želja po zmagi na dirki v Le Mansu je gnala Henryja Forda II. pri ustvarjanju Forda GT 40 v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Dirkanje v Le Mansu je zahtevalo vizijo, bistroumnostin neustrašnost. In to velja tudi danes, ko povratek Forda GT na dirke predstavlja še enega od prelomnih trenutkov v Fordovi zgodovini.

 

Za lovorike v prvenstvih na različnih koncih sveta se bodo skupno pomerili štirje Fordi GTekipe Ford Chip Ganassi Racing. Dva bosta dirkala v prvenstvu IMSA WeatherTech SportsCar Championship (Severna Amerika), dva pa bosta tekmovala v prvenstvu FIA World Endurance Championship (globalno). Vsi štirje bodo nastopili na dirki 24 ur Le Mansa.

 

“Dirkaš, da bi zmagal. Na dirko ne greš, ker upaš, da ti bo dobro šlo. Ne dirkaš, ker imaš lep avto. Dirkaš, da bi zmagal.”

“Seveda je veliko tveganje, vendar dodajmo še sloves, vpliv na priljubljenost in dodatno vzpodbudo vsem navdušencem nad Fordovo znamko. Ta avto sicer ne bo imel prav velikega vpliva na naš zaslužek, a kar se tiče ugleda družbe Ford Motor Company, ki mi izjemno veliko pomeni, bo ta avto naredil ogromno.

– Bill Ford,

izvršni predsednik družbe Ford Motor Company

 

 

“Zmaga na dirki zahteva neverjetno predanost.”

“Mislim, da smo ves čas razmišljali o izdelavi naslednjega Forda GT. Za dodatno vzpodbudo je poskrbela 50. obletnica legendarne zmage leta ’66. Imeli smo občutek, da moramo res narediti nekaj v čast tega dosežka … To je poklon naši dediščini. Naša dediščina je zelo pomembna. V bistvu smo še vedno družinsko podjetje.”

– Raj Nair,

izvršni podpredsednik za globalni razvoj izdelkov in vodja tehničnega oddelka družbe

 

Za zmago na tej dirki, moraš biti res najboljši, saj je konkurenca neverjetno huda. Šteje vsaka sekunda, šteje vsak milimeter avtomobila. To je tisto najvznemirljivejše pri dirkanju, tisto, kar potrebuješ za zmago.”

“Vedno pravim ‘delamo za podjetje Ford Motor Company, a dejansko delamo za družino – in to je Fordova družina.’ Zato je za nas tako pomembno, da se vrnemo v Le Mans in obletnico velike zmage proslavimo na ta način, resnično pa bomo veseli, če nam bo uspelo Fordovi družini ponovno zagotoviti to prestižno lovoriko.”

– Dave Pericak,
direktor Fordovega globalnega športnega programa

Comments

comments