‘Potrebujem kavo!’ – Ford SYNC 3 prihaja v Evropo, zato bo za iskanje kavarne, bencinske črpalke ali parkirišča zadoščal izgovorjen ukaz

Barcelona, 22. februar 2016 – Družba Ford Motor Company v Evropi v ponudbo opreme uvaja novi sistem za komunikacije in razvedrilo SYNC 3, ki voznikom omogoča upravljanje povezanih pametnih telefonov, zvočnega in navigacijskega sistema ter funkcij klimatske naprave s še bolj pogovornimi glasovnimi ukazi.

 

SYNC 3 vključuje preoblikovani 8-palčni zaslon na dotik in deluje hitreje. S preprostim pritiskom na gumb in izgovorjenim ukazom “potrebujem kavo”, “potrebujem gorivo” ali “potrebujem parkirišče” bo lahko voznik sistemu naročil, da poišče kavarne, bencinske črpalke ali parkirišča v okolici, prav tako preprosto pa bo iskanje železniških postaj, letališč in hotelov. Sistem bo nato voznika s pomočjo navigacije vodil do izbranega cilja.

 

Delovanje sistema bodo prvič prikazali na Svetovnem kongresu mobilnosti v Barceloni, vgrajen pa bo v novo Kugo, ki jo Ford prav tako predstavlja na tem dogodku. Ford je napovedal nove aplikacije za sistem, ki jih bo mogoče glasovno upravljati s funkcijo SYNC AppLink, voznikom pa bodo omogočale zaslužek s prevozom pošiljk, snemanje in izmenjavo zvočnih posnetkov ter preverjanje vremena.SYNC 3 bo v Evropi na voljo poleti z modeli Mondeo, S-MAX in Galaxy.

 

“Če zahrepenite po jutranjem kapučinu na poti v službo ali si želite pokriti vsaj del stroškov poti s prevozom pošiljke, prinaša SYNC 3 inovativne načine za povezave med vožnjo,” je povedal Christof Kellerwessel, glavni inženir skupine za elektronske in električne sisteme pri Fordu Evropa. “SYNC 3 je z intuitivnim zaslonom na dotik zasnovan kot dopolnitev sodobnih pametnih telefonov, ‘razume’ pogovorni jezik, je hitrejši in nudi preglednejši grafični vmesnik.”

 

Nova definicija povezav

Ford SYNC voznikom 15 milijonov vozil po vsem svetu že omogoča glasovno upravljanje temeljnih funkcij v vozilu. V razvoj sistema SYNC 3 je Ford vključil več kot 22.000 komentarjev in ugotovitev, pridobljenih na raziskovalnih klinikah in v raziskavah, s katerimi so želeli zagotoviti, da bo nova različica najbolj na uporabnika osredotočen sistem doslej.

 

Uporabniška izkušnja je poenostavljena, saj so najpogosteje uporabljane možnosti – navigacija, avdio in telefon – takoj na dosegu prstov, sistem pa je izboljšan tudi s povečano procesorsko močjo obdelave podatkov in zmanjšanjem števila potrebnih korakov za posamezen ukaz.

 

Ford je dodal še pet jezikov* in še več lokaliziranih različic pomoči v sili, ki je na voljo brez naročnine. V primeru nezgode s sproženjem varnostnih blazin ali z izklopom dovoda goriva pomoč v sili uporabi prek Bluetootha seznanjen in povezan mobilni telefon, da potnikom pomaga neposredno poklicati reševalno službo v ustreznem jeziku glede na trenutno regijo. Pomoč v sili enotam prve pomoči sporoči lokacijo vozila, da lahko pošljejo ustrezna reševalna vozila na kraj nezgode.

 

Od letošnjega leta bodo imeli lastniki vozil, opremljenih s sistemom SYNC 3, še več možnosti za dostop do svojih pametnih telefonov v vozilu:

 

–        Uporabniki iPhonea lahko aktivirajo Apple CarPlay,ki je bolj enostaven, varen način za uporabo iPhona v vozilu. Le-ta omogoča klice, dostop do glasbenih datotek, pošiljanje in prejemanje sporočil, prav tako so podatki o prometu ves čas osveženi, voznik pa osredotočen na cesto in vožnjo. Sistem je združljiv s funkcijo Siri Eyes‑free za iPhone, posodobitve programske opreme so na voljo prek povezave Wi-Fi.

–        Uporabniki Androida™ lahko aktivirajo Android Auto™, ki omogoča aplikacije in storitve, ki jih vozniki že poznajo in uporabljajo. Le-te so enostavno dostopne, bolj varne, enostavne vključno z Google Search, Google Maps in Google Play sistemi.

 

Ko uporabnik v sistem vnese podatke za povezavo z domačim omrežjem Wi-Fi, ki je dostopno na domačem dvorišču ali v garaži, lahko vozilo samodejno prenese posodobitve.

 

SYNC 3 voznikovo izkušnjo izboljša tudi z uporabo aplikacije Ford Service App, ki za boljše načrtovanje poti na navigacijskih zemljevidih prikazuje spletne prometne informacije, ki se prilagajajo spremembam razmer v prometu.

 

“Z gestami, kot sta razteg za zumiranje ali poteg za listanje, in dobro znanim iskanjem z vpisom v okvirček kot pri spletnih iskalnikih SYNC 3 uporabnikom na zaslonu vozila zagotavlja izkušnjo, zelo podobno zaslonu pametnega telefona, ter je še preprostejši in bolj intuitiven za uporabo,” je dodal Kellerwessel.

 

Pionirske nove aplikacije

Fordova tehnologija SYNC AppLink, ki so jo v Evropi prvič predstavili leta 2013, voznikom že omogoča glasovno upravljanje široke palete aplikacij za pametne telefone, med katerimi so tudi ADAC, Audioteka, AUPEO!, Cityseeker by Wcities, Cyclops, DetektorFM, DIE WELT, Eventseeker by Wcities, Glympse, Goal Live Scores, Meople, n-tv, Radioplayer, Roald Dahl Audiobooks, Spotify in Wetter.de.

 

Z uvedbo sistema SYNC 3 Ford voznikom omogoča tudi uporabo petih novih aplikacij, vključno s prvima svojevrstnima avtomobilskima aplikacijama MyBoxMan in HearMeOut.

 

Aplikacijo MyBoxMan so zasnovali v podjetju FretBay, na izzivu za razvijalce SYNC AppLink v Dublinu pa je pritegnila pozornost Fordovega izvršnega predsednika Billa Forda. MyBoxMan omogoča voznikom, da z dostavo pošiljke za druge zaslužijo približno 5–8 evrov na običajno pet kilometrov dolgi poti.** HearMeOut je prva prostoročna aplikacija za družbena omrežja. Temelji na glasovnem upravljanju in voznikom omogoča snemanje 42-sekundnih zvočnih objav, ki jih lahko delijo na Facebooku in Twitterju, prav tako pa lahko prisluhnejo zvočnim objavam oseb, ki jim sledijo, in jih seveda ‘všečkajo’.***

 

“Vozniki nikoli doslej niso imeli dostopa do takšnih aplikacij za volanom. MyBoxMan in HearMeOut odpirata povsem nove načine za voznike, da ostanejo povezani in celo zaslužijo nekaj denarja,” je povedal Scott Lyons, zadolžen za razvoj poslovnih in partnerskih odnosov v skupini za povezana vozila in storitve pri Fordu Evropa. “Kot klic taksija za pošiljke MyBoxMan odpira novo področje pošiljanja s pomočjo družbenih omrežij, kar omogoča inteligentno in učinkovito rabo prostora v vozilu ali kombiju med vožnjo, ki bi jo tudi sicer opravili.”

 

Med novimi aplikacijami za SYNC 3 so tudi:

  • AccuWeather: vodilne globalne digitalne informacije o vremenu, ki voznikom pomagajo načrtovati in časovno prilagajati vožnjo glede na vremenske pogoje, vnaprej pa jih obveščajo tudi o vremenskih neprilikah (Superior Accuracy TM). AccuWeather MinuteCast®uporablja natančen naslov ali lokacijo s pomočjo sistema GPS za sprotno napovedovanje vremena na danem kraju, vključno z informacijami o vrsti padavin, intenzivnosti in trajanju.
  • Cadena Ser voznikom v Španiji omogoča poslušanje najbolj priljubljene državne radijske postaje. Aplikacija omogoča glasovno upravljanje za dostop do podcastov, oddaj, lokalnih postaj, novic in seznamov dogodkov na zahtevo. Na voljo je v španščini za iOS in Android.
  • Los 40 Principales je najbolj priljubljena glasbena radijska postaja v Španiji, Čilu, Kolumbiji, Panami, Argentini, Mehiki, Kostariki, Paragvaju in Dominikanski republiki. Predvaja pop, rock in house glasbene uspešnice z lestvic top 40. Vozniki v Španiji lahko uporabijo glasovno upravljanje za dostop do podcastov in oddaj na zahtevo. Na voljo je v španščini za iOS in Android.

Comments

comments