Porsche v modelsko paleto električnega športnega avtomobila dodaja Taycan 4S

Nov vstopni model z dvema velikostma baterije in dosegom do 463 kilometrov (po kriterijih WLTP)

Stuttgart (Nemčija). Potem ko je septembra Porschejev novi električni športni avto doživel zelo odmevno premiero na treh celinah, se zdaj predstavlja že tretja izvedba športne limuzine: Taycan 4S. Za novi model bosta na voljo dve velikosti baterije: z baterijo Performance bo avto dosegel moč do 390 kW (530 KM), z baterijo Performance Plus pa do 420 kW (571 KM). Po izvedbah Taycan Turbo S in Taycan Turbo je Taycan 4S torej novi vstopni model v modelski paleti. Serijsko ima vgrajeno enoplastno baterijo Performance s skupno kapaciteto 79,2 kWh. Po želji je na voljo tudi dvoplastna baterija Performance Plus, ki jo poznamo že iz modelov Taycan Turbo S in Taycan Turbo. Njena skupna kapaciteta znaša 93,4 kwh.
Glede na izbrano baterijo se razlikujeta tudi moč in doseg vozila: Taycan 4S z baterijo Performance razvije z overboostom do 390 kW (530 KM), z baterijo Perfor-mance Plus pa do 420 kW (571 KM). Iz mirovanja do hitrosti 100 km/h pospeši Taycan 4S (z obema baterijama) v 4,0 sekunde. Tudi končna hitrost je pri obeh enaka in znaša 250 km/h. Doseg znaša do 407 kilometrov z baterijo Performance in do 463 kilometrov z baterijo Performance Plus (oboje po kriterijih WLTP). Največja (konična) moč polnjenja znaša 225 kW (Performance) oz. 270 kW (Performance Plus).P19_0823_a5_rgb

Inovativni pogonski agregati in dinamične vozne lastnosti
Osupljivi pospeški, elastičnost v slogu športnih avtomobilov in suverena, trajno razpoložljiva moč – s temi odlikami modela Taycan se ponaša tudi nova izvedba 4S. Sinhronski motor s stalnim vzbujanjem na zadnji premi ima aktivno dolžino 130 milimetrov in je točno 80 milimetrov krajši od pogonskega motorja za Taycan Turbo S in Taycan Turbo. Pulzni pretvornik, vgrajen na sprednji premi Taycana 4S, deluje z električnim tokom do 300 amperov, tisti na zadnji premi pa z električnim tokom do 600 amperov.

P19_0822_a5_rgb

Z dvema sinhronskima motorjema s stalnim vzbujanjem na sprednji in zadnji premi, torej s štirikolesnim pogonom, ter z 2-stopenjskim menjalnikom na zadnji premi se model 4S z vidika arhitekture pogona ponaša z vsemi ključnimi komponentami svojih dveh sestrskih modelov. Enako velja tudi za inteligentno upravljanje polnjenja in za odlično aerodinamiko. S količkom zračnega upora (cx) 0,22 odločilno prispeva k majhni porabi energije in s tem k velikemu dosegu. Značilna za modele Taycan sta tudi čista, puristična zasnova zunanjosti s Porschejevim genskim zapisom in edinstvena zasnova notranjosti s širokim zaslonskim pasom.P19_0824_a5_rgb
Purističen zunanji dizajn s Porschejevimi geni
Taycan s svojim izčiščenim, purističnim dizajnom sporoča, da je nastopilo novo obdobje. Obenem pa njegova oblika odraža značilne Porschejeve gene. Od spredaj deluje še posebej širok in nizek, z močno usločenimi blatniki. Stransko silhueto določa športna strešna linija, ki se spušča proti zadku. Zelo značilen je tudi stranski del z močno izoblikovanimi potezami. Vitka kabina, vpotegnjeni C-stebriček in izraziti zgornji del blatnikov v slogu znamke močno poudarjajo zadek. Potem so tu še inovativni elementi, kot je napis Porsche v videzu stekla, ki je integriran v svetlobni pas na zadku.
Taycan 4S se od izvedb Turbo in Turbo S razlikuje po aerodinamično optimiziranih 19 palčnih platiščih Taycan S Aero in rdeče lakiranih zavornih čeljustih. Med ostale vidne razlike spadajo spodnji del sprednjega dela z novo geometrijo, stranski pragovi in črni difuzor na zadku. Vozilo ima serijsko vgrajene glavne LED-žaromete s sistemom Porsche Dynamic Light System Plus (PDLS Plus).
Edinstven notranji dizajn s širokim zaslonskim pasom
Tudi voznikova kabina s prečiščeno strukturo in popolnoma novo arhitekturo označuje začetek nove ere. Prostostoječi in upognjeni kombinirani instrument predstavlja najvišjo točko na armaturni plošči, s čimer je jasno poudarjena usmerjenost proti vozniku. Osrednji 10,9-palčni zaslon infotainmenta in še dodaten, opcijski zaslon za sovoznika sta oblikovno združena v steklen pas v črnem visokosijajnem videzu.

P19_0828_a5_rgb
Taycan 4S je serijsko opremljen z delnim usnjenim oblazinjenjem in sprednjima komfortnima sedežema z električnim 8-smernim nastavljanjem.

P19_0818_a5_rgb
Porsche v Taycanu prvič ponuja možnost notranjega oblazinjenja, ki ne vključuje usnja. Notranja oprema iz inovativnega reciklažnega materiala priča o trajnostni zasnovi električnega športnega vozila.
Centralno povezani sistemi podvozja

Porsche za podvozje Taycana uporablja centralno povezan krmilni sistem. Integrirani sistem uravnavanja podvozja Porsche 4D-Chassis Control v realnem času analizira in sinhronizira vse sisteme podvozja. Taycan 4S ima serijsko vgrajeno prilagodljivo zračno vzmetenje s 3-prekatno tehnologijo vključno z elektronskim uravnavanjem blažilnikov PASM (Porsche Active Suspension Management).

Za zaviranje skrbijo na sprednji premi šestbatne čeljustne zavore z notranje hlajenimi zavornimi koluti iz sive litine. Zavorni koluti merijo v premeru 360 oz. 358 milimetrov (sprednja/zadnja prema). Na zadnji premi se uporabljajo štiribatne čeljusti. Zavorne čeljusti so lakirane v rdeči barvi.
Naročila za Taycan 4S v Sloveniji že sprejemajo, v evropske prodajne salone pa bo zapeljal januarja 2020.

Comments

comments