Oblikovanje vrhunskega Fordovega dirkalnika poteka kar od doma

Medtem ko so v Fordovih obratih v Evropi in Severni Ameriki ponovno zagnali proizvodnjo vozil, je z uporabo navidezne resničnosti razvoj v času epidemije COVID-19 potekal praktično neprekinjeno.

Med karanteno so Fordovi oblikovalci v virtualnem oblikovalskem studiu sodelovali pri zasnovi novih vozil. Uporabljali so očala za navidezno resničnost (VR) in v navideznem svetu drug ob drugem (pa čeprav daleč narazen) preverjali s pomočjo računalniškega oblikovanja zasnovane modele vozil, ki so še v razvoju, saj oblikovanje z glino ni bilo možno.

Ekipa se je lotila tudi prvih skic vrhunskega virtualnega dirkalnika, zasnovanega za projekt Team Fordzilla P1. V soustvarjanje dirkalnika so bili vključeni vodje Fordovih e-športnih ekip Fordzilla iz Francije, Nemčije, Italije, Španije in Velike Britanije ter njihove skupnosti. Z začetno serijo osmih anket so prejeli več kot 220.000 glasov, ki so pomagali zagotoviti podobo tega res enkratnega vozila, končno oblikovanje pa je načrtovano za sredino junija.

Sodelovanje je ključni del zasnove. Moramo preizkusiti različne stvari, se poigrati z idejami in pridobiti mnenja drugih. Navidezna resničnost nam omogoča, da vse to dosežemo, čeprav smo doma, a nikoli si nismo predstavljali, da jo bomo uporabili na tak način, kar nam je omogočilo čisto nov pogled na oblikovanje vozila,” je povedal Amko Leenarts, direktor oblikovanja pri Fordu Evropa.

Ključni člani Fordove vodilne globalne oblikovalske ekipe, med katerimi je tudi Leenarts, bodo 21. maja ob 16.00hpredstavili virtualni oblikovalski studio s posebnim pretočnim predvajanjem ‘v živo’, ki ga bo gostila spletna stran Car Design News.

Med pretočnim predvajanjem bodo oblikovalci iz Evrope, ZDA in Avstralije odgovarjali na vprašanja, razpravljali o morebitnem vplivu epidemije COVID-19 na prihodnost oblikovanja in poskrbeli za prvo predstavitev projekta Team Fordzilla P1.

Ford uporablja navidezno resničnost tudi za prikaz notranjosti vozil. 360°-skiciranje je orodje, ki oblikovalcem omogoča izdelavo in deljenje risb, s katerimi je možno takoj preveriti, kakšen je voznikov zorni kot in kako je rešitev videti iz poljubne točke v vozilu, na voljo pa sta 3D-prikaz ali ogled z navidezno resničnostjo.

Med postopnim vračanjem Fordovih oblikovalskih ekip v dejanske oblikovalske studie bodo navidezno resničnost še naprej uporabljali za globalno sodelovanje in dopolnitev postopka oblikovanja z modeli iz gline.

Comments

comments