Novi hibridni model in najboljša razredna zmogljivost za Panamero

Nova Porsche Panamera sedaj pokriva še večji spekter ponudbe. Združuje zmogljivosti športnega avtomobila in udobje ekskluzivne limuzine. Še posebej s Panamero Turbo S z močjo 463 kW (630 KM) proizvajalec športnih avtomobilov uresničuje svoje visoke ambicije, da bi ponudil najzmogljivejši model v tem avtomobilskem razredu. Prenovljeni vrhunski model bistveno presega vozne zmogljivosti prejšnje Panamere Turbo. Poleg tega Porsche sistematično sledi svoji strategiji električne zmogljivosti. Panamera 4S E-Hybrid dopolnjuje ponudbo priključnih hibridov s popolnoma novim pogonom s sistemsko močjo 412 kW (560 KM). Doseg z izključno električnim pogonom je v primerjavi z dosedanjimi hibridnimi modeli višji za do 30 %. K večjemu udobju in športnosti v enaki meri prispevajo izpopolnjene komponente podvozja, regulacijski sistemi ter nova generacija pnevmatik in uravnavanja krmiljenja.
P20_0390
Turbo S: od 0 do 100 km/h v 3,1 sekunde
Nova Panamera Turbo S z močjo 463 kW (630 KM) in navorom 820 Nm nudi za 59 kW (80 KM) večjo moč in 50 Nm večji navor kot prejšnji vrhunski model Turbo, ki ima motor z notranjim zgorevanjem. To zagotavlja bistveno boljše vozne zmogljivosti: v programu Sport Plus za pospešek od 0 do 100 km/h potrebujete 3,1 sekunde. Končna hitrost znaša 315 km/h. Že znani štirilitrski V8-biturbo motor – razvit v Weissachu, izdelan v Zuffenhausnu so v ta namen temeljito prenovili. Za nadzorovan prenos izjemne moči na cesto in maksimalno delovanje v ovinkih so med drugim za vsak model prilagodili in optimirali 3-prekatno zračno vzmetenje, Porsche Active Suspension Management (PASM) in sistem za aktivno stabiliziranje nagibanja Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport) s sistemom Porsche Torque Vectoring Plus (PTV Plus).
P20_0395
Panamera Turbo S je svojo potencialno moč dokazala na legendarni Severni zanki Nürburgringa: testni voznik Lars Kern je 20,832 kilometra dolg krog na najzahtevnejši dirkalni stezi na svetu prevozil v točno 7 minutah in 29,81 sekunde – uradni rekord v kategoriji višjega avtomobilskega razreda.
P20_0401
Večja športnost in udobje zaradi izpopolnjenih sistemov podvozja in regulacije
Pri optimizaciji motorja V8-biturbo Panamere GTS so se osredotočili predvsem na njegov razmah moči. Nova Panamera GTS z močjo 353 kW (480 KM) in navorom
620 Nm razvije za 15 kW (20 KM) večjo moč kot njena predhodnica. Moč nenehno narašča skoraj do skrajnega števila vrtljajev. Tako je razmah moči enak kot pri klasičnem športnem avtomobilu z atmosferskim motorjem. Poleg tega je pri novem serijskem izpušnem sistemu prek asimetričnih zadnjih glušnikov klasična karakte-ristika zvoka V8 poudarjena še močneje kot doslej.
P20_0404
Nova Panamera in Panamera 4 sta sedaj na vseh svetovnih trgih opremljeni z že znanim 2,9-litrskim V6-biturbo motorjem. Zmogljivost 243 kW (330 KM) in navor450 Nm ostajata nespremenjena. Za vse modele Panamera so sistemi podvozja in regulacije izpopolnjeni v smislu športnosti in udobje ter deloma popolnoma novo aplicirani. Tako npr. prenovljeni Porsche Active Suspension Management (PASM) skrbi za znatno boljše udobje blaženja, uravnavanje sistema električnega prečnega stabiliziranja Porsche Dynamic Chassis Control Sport (PDCC Sport) pa za večjo stabilnost karoserije. Poleg tega k opremi sodi tudi nova generacija pnevmatik in uravnavanja krmiljenja.
P20_0381
Porsche z novo Panamero 4S E-Hybrid predstavlja še en zmogljiv priključnohibridni model. Pametno vzajemno delovanje elektromotorja z močjo 100 kW (136 KM), ki je integriran v 8-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko (PDK), in 2,9-litrskega V6-biturbo motorja z močjo 324 kW (440 KM) zagotavlja sistemsko moč 412 kW (560 KM) in maksimalni sistemski navor 750 Nm. Vozne zmogljivosti so osupljive: v kombinaciji s serijskim paketom Sport Chrono za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 3,7 sekunde. Najvišja hitrost je izmerjena pri 298 km/h. Bruto kapaciteta baterije je z izpopolnjenimi celicami v primerjavi s prejšnjimi hibridnimi modeli izboljšana s 14,1 na 17,9 kWh, vozni režimi pa imajo še učinkovitejšo rabo energije. Panamera 4S E Hybrid lahko izključno na elektromotor prevozi (po kriterijih WLTP EAER City) do 54 km (NEVC: do 64 km).
P20_0393
Ostrejše linije za še bolj markantno podobo
Novi modeli Panamera – poleg športne limuzine na voljo tudi v izvedbah Sport Turismo ali Executive s podaljšano medosno razdaljo, odvisno od pogona – so zdaj že serijsko opremljeni z doslej opcijskim sprednjim delom Sport Design, za katerega so značilne markantne odprtine za zajem zraka in velike stranske odprtine za dovod hladilnega zraka ter enovrstične sprednje luči. Popolnoma novi sprednji del Panamere Turbo S se od ostalih izvedb razlikuje po večjih stranskih odprtinah za dovod zraka in novo oblikovanih elementih v barvi zunanjosti, ki so med seboj vodoravno povezani, s čimer ustvarjajo učinek izjemne širine. Razmik med svetlobnima linijama dvojnih sprednjih luči pri Turbu je sedaj še večji.
P20_0404
Prenovljeni svetlobni pas sedaj s prilagojenim potekom linije brezšivno poteka čez pokrov prtljažnika. S tem sta obe na novo oblikovani zadnji LED-luči tekoče povezani. Modeli GTS so serijsko opremljeni z novimi zadnjimi lučmi z ekskluzivnim zatemnjenim videzom z dinamično funkcijo Coming Home/Leaving Home. Ponudbo dopolnjujejo trije novi tipi 20- in 21-palčnih platišč, tako da je sedaj na voljo skupno deset različnih dizajnov.
P20_0435
Digitalna povezljivost in asistenčni sistemi za varnost in udobje
Porsche Communication Management (PCM) obsega dodatne digitalne funkcije in storitve, kot so izboljšano spletno glasovno upravljanje Voice Pilot, Risk Radar za aktualne informacije o prometnih znakih in o nevarnostih, brezžični Apple® CarPlay ter številne druge storitve Connect. Poleg tega Panamera nudi širok izbor inovativnih sistemov luči in asistenčnih sistemov, kot so sedaj serijska asistenca za ohranjanje smeri s prepoznavanjem prometnih znakov, Porsche InnoDrive z avtomatskim uravnavanjem hitrosti in razdalje, asistenca za nočni vid, asistenca za menjavo voznega pasu, LED-matrični glavni žarometi s sistemom PDLS Plus, parkirna asistenca s prikazom okolice Surround View in projicirni zaslon.

Comments

comments