Nova Panamera z najhitrejšim časom na Severni zanki Nürburgringa

Porsche je že pred svetovno premiero dokazal potencialno zmogljivost nove Panamere: testni voznik Lars Kern (32) je 20,832 kilometra dolgo legendarno Severno zanko Nürburgringa z rahlo zamaskiranim serijskim vozilom prevozil v točno 7 minutah in 29,81 sekunde. Ta čas, ki ga je overil notar, je na uradni lestvici družbe Nürburgring GmbH zabeležen kot novi rekord v kategoriji višjega avtomobilskega razreda.
P20_0418
“Izboljšave na podvozju in pogonu nove Panamere so bile pri tem krogu na najzahtevnejši dirkalni stezi na svetu ves čas opazne,” je dejal Kern. “Nova nastavitev elektromehanskega prečnega stabiliziranja se je pokazala kot zelo učinkovita na odsekih Hatzenbach, Bergwerk (Rudnik) in Kesselchen (Kotliček), saj je Panameri kljub neravnim odsekom zagotavljala neverjetno stabilnost. Na odseku Schweden-kreuz (Švedski križ) sta še večjo veljavo dobila izboljšana prečna dinamika in boljši oprijem novih Michelinovih pnevmatik. Tukaj sem v ovinkih dosegel takšno hitrost, za katero nisem verjel, da jo je s Panamero mogoče doseči.”

Še večji razpon med udobjem in športnostjo
“Panamera je že od nekdaj ekskluzivna potovalna limuzina in pravi športni avto obenem. Pri novem modelu smo ta razpon še povečali,” je povedal vodja modelske serije Thomas Friemuth. “Poleg večje moči motorja so bile izpopolnjene tudi stabilnost v ovinkih, stabilnost karoserije in natančnost krmiljenja. Vse to prispeva k vsako¬dnevnemu udobju, pa tudi k zmogljivosti. Rekordni čas je impresivni dokaz za to.”
P20_0416
Pri zunanji temperaturi 22 °C in temperaturi asfalta 34 °C je Lars Kern 24. julija 2020 ob 13.49 startal, 7 minut in 29,81 sekunde pozneje pa je prevozil ciljno črto. Rekorderka je bila za varnost voznika opremljena z dirkalnim sedežem in varnostno kletko. Poleg tega je notar potrdil serijsko stanje še zamaskiranega štirivratnika, ki bo svetovni javnosti premierno predstavljen konec avgusta. Posebej za novo Panamero razvite športne pnevmatike Michelin Pilot Sport Cup 2, ki so bile uporabljene na rekordni vožnji, bodo po uvedbi na trg na voljo opcijsko.

Približno 13 sekund hitrejša od svoje predhodnice
Rekordni čas dokazuje temeljito nadgradnjo druge generacije Panamere. Že leta 2016 je Lars Kern s Panamero Turbo z močjo 550 KM progo v pokrajini Eifel premagal v 7:38,46 minute – na dolžini 20,6 km, značilni za rekordne vožnje, torej brez približno 200 m dolgega odseka na tribuni št. 13 (T13). V skladu z novimi statuti družbe Nürburgring GmbH se je čas tokrat meril na celotni dolžini Severne zanke, na
20,832 km. Za primerjavo: Lars Kern in nova Panamera sta 20,6 km pustila za sabo že po 7:25,04 minute. Tako sta bila približno 13 sekund hitrejša kot pred štirimi leti.

Comments

comments