Mazda CX-5

Kar dolgo časa ste čakali na novo zgodbo. Poizkusil bom z novo dimenzijo vpogleda v svet avtomobilizma. Prvič se je zgodilo, da se je ekipa na test odpravila z dvema poskočnima jeklenima konjičkoma. Ni šlo za mestna avtomobila, ampak nekaj bolj konkretnega. Novim dogodivščinam naproti smo se odpravili kar z Opel Mokko in Mazdo CX-5. Glede na to, da sta bila oba opremljena s štirikolesnim pogonom, je sledil temu primeren tudi preizkus.
_AMF8086
V ospredju bo tokrat le Mazda, katero sem pričakoval že dolgo časa. Najbrž se sprašujete zakaj? Na testu sta bili že manjša trojka in večja šestica. Ne smem pozabiti tudi na Mazdo 2, vendar pri tej še ni šlo za novo generacijo oblikovanja in tehnike. CX-5 je bila začetnica nove, boljše filozofije pri japonskem proizvajalcu avtomobilov. Dolgo časa sem si želel, da bi bila zbirka dopolnjena, vendar so me presenetili s povsem novo Mazdo 2 in kabrioletom MX-5. Pri Mazdi sploh ne odnehajo.
DSC_6546-Edit-2-2
Mazdin oblikovalski slog KODO se je začel pri tem športnem terencu. Lepe linije prijetno poudarijo Mazdine prednje žaromete, ki so ob kombinaciji s ksenonom tista prava odločitev. Glede na to, da smo pravkar “vkorakali” v zimsko obdobje, so bile temu primerne tudi pnevmatike. Na trenutke sem bil resnično hvaležen za to izbiro. Platišča niso nekaj posebnega oziroma so standardna paketu Attraction. Vseeno pa ne gre za pust paket opreme, ampak ima vse, kar povprečen uporabnik potrebuje. Zadnji del je prav tako športno oblikovan in popestri dan vozniku, ki se vozi za vami. Mogoče otroške misli, toda zaključka izpušne cevi sta res prava izbira.
_AMF8072
Za začetno točko smo si izbrali Godovič. Naše veselje smo res težko skrivali in se podali proti Črnemu Vrhu. Do tam smo še malce spoznavali zmogljivosti obeh športnikov, kasneje pa je sledilo tisto pravo uživanje. Ozka in strma pot nas je peljala do osamljene trate, kjer je bila prva priložnost za fotografiranje in tudi kakšno vragolijo.
_AMF8170
Od tam naprej smo se podali na Col, kjer smo zavili proti skrivnostnemu kraju oziroma bolje rečeno vrhu Kovk. Za še večje misterioznost je poskrbela gosta megla, ki se je v dobri uri že skoraj razkadila. Tam sta bila na preizkušnji oba terenca, z Mazdo pa smo šli do samega roba, dobesedno. Tam se razkrije veličasten pogled na vipavsko dolino, ki resnično očara vsakogar. To je najbrž postala destinacija leta. Dostop do tja je priporočljiv le s terenskim vozilom ali pa lastnim pogonom na par spočitih nog.
10353232_731480403591963_7763743679470473495_o
Naša dva terenca sta nas kasneje zapeljala v dolino, tja kamor smo iz vrha Kovka tudi gledali. Do Ajdovščine nam ni preostalo drugega, kot da se razvajamo z Mazdino notranjostjo. Prevetrene riti smo si tako lahko greli na ogrevanih sedežih, za pravo vzdušje pa so poskrbeli različni izvajalci, skriti v USB ključku. Mazda CX-5 ni dovršena le na področju oblikovanja, temveč se izkaže tudi na varnostnem področju, kjer spremlja potek vožnje in opozori na morebitno prečkanje stranske ali sredinske črte. Opremljena je tudi z zaslonom na dotik, vse funkcije pa lahko seveda spremljaš preko multifunkcijskega volana. kjer se nahaja tudi tempomat.
DSC_6413-2
Razporeditev ostalih elementov je izredno podobna ali celo ista tistim v Mazdi 6. Razlika je le v tem, da je CX-petka precej višja in me je zmotil nizek položaj nastavljanja klimatske naprave. Le ta malce spominja na prestižno bavarsko znamko BMW. Z Mazdo uživajo tudi zadnji potniki, ki imajo ogromno prostora za noge, poleg tega pa jih razvaja še sredinski naslon za roko (če le ni petega člana). Nad prostorom res nisem bil razočaran, tudi prtljažnik je dovolj velik za kakšne družinske podvige, kot so poletne ali zimske počitnice. Avto s svojim videzom ne vara. Štirikolesno gnana CX-5 je res velika.
_AMF8123
Kot bi trenil smo bili v Ajdovščini, kjer smo si v Pizzeriji in pivnici Pigal privoščili družinsko pico iz krušne peči. Ob okusni pici in brezalkoholni kapljici smo uživali v prijetnem ambientu, nato pa pot nadaljevali proti destinaciji, ki je priljubljena predvsem poročnim parom (Zemono). Tam smo naš izlet zaključili s sladico in se počasi vračali proti začetni točki. No, vsaj tako smo mislili. Mazda si je zaželela še malce peščenih poti in tako smo zavili še proti Javorniku, vendar je bilo že precej pozno in se nekje na pol poti obrnili nazaj. Pravijo, da je vsega lepega enkrat konec in tako se je prvi daljši izlet zaključil z lepimi spomini. Seveda ti avtomobili brez prijetne družbe prav nič ne koristijo.
_AMF8131
Mazdina surova moč in štirikolesni pogon se izkaže predvsem na hribovitem terenu, kjer postane prav podivjana zverina. Nudi izredno udobno in mehko vožnjo, ki je po kakšnih brezpotjih resnično zaželjena. Testirali smo jo tudi na bolj spolzkem terenu, kjer se je odrezala z odliko.
_AMF8162
Presenetila me je z njeno zmogljivostjo. Za druge mestne terence večkrat slišiš glede njihove neuporabnosti v kakšnih izrednih razmerah. Pri Mazdi tega ni in se odlično obnese v vseh pogojih, tudi kot mestna gospodična. V mestnem okolju si lahko le želim prestižnejšo različico Revolution Top. Za denarnico primerna je tudi poraba, ki je za Mazdo s stalnim pogonom na vsa štiri kolesa sprejemljiva. Ta je znašala 7 l/ 100 km. Z zmerno nogo pa se lahko spusti še za dobre pol litra.
_AMF8184
Če pogledamo v prihodnost, je ta članica Mazdine družine postavila kar visoka merila vsem konkurentom, še najbolj pa svoji mlajši sestri CX-3, ki se nam pridruži v naslednjem letu.
_AMF8117
Besedilo: Primož Makuc
Fotografija: Andraž Martinšek in Nejc Lampret

Comments

comments