DSC_2930

Mazda CX-30

Že kar nekaj časa je preteklo, odkar sva nazadnje imela Mazdo in morda je bilo ravno zaradi tega srečanje in spoznavanje toliko bolj sladko. Nekaj časa nazaj so pri tej japonski znamki predstavili novega člana družine SUV. Z modelom CX-30 so končno zapolnili vrzel, ki je bila med CX-3 in CX-5. Prišlek je namreč ravno prave velikosti.

DSC_2907

Deležna je bila posodobljenega oblikovalskega jezika, kjer predvsem na sprednjem delu opazimo bolj reliefne detajle. Mrežasta maska hladilnika lepo dopolnjuje linijo, ki se nadaljuje proti polnim led žarometom. Za plastičnim sprednjim znakom se seveda nahaja še radarski sistem, ki skupaj s tempomatom uravnavata razdaljo pred spredaj vozečim vozilom. Malce me je zmotil le položaj dnevnih led luči, kjer se skriva tudi smernik. Ta je namreč lociran na spodnjem delu in tako se suverenost Mazde kar malce izgubi. Raje vidim, da bi vse te funkcije dodali kar v glavni LED žaromet, če meglenk pri Mazdi ne uporabljajo več.

DSC_2914

Malce so presenetili tudi z deležem črne obrobne plastike. Te je v primerjavi z ostalimi SUV modeli kar precej, za kar mislim da je “kriv” zadnji del. Ta je precej visok in s tem se dvigne tudi linija te črne plastike. Najbrž bo kar malce čudno, če rečem, da si največ potez deli kar z Mazdo3. Slednja je CX-30 še najbolj podobna iz sprednjega in zadnjega dela. Kar ima skupnega z modeloma CX-3 in CX-5, je le višja lega in štirikolesni pogon. Ja, tudi to Mazdo lahko dobite s pogonom na vsa štiri kolesa. Hura!

DSC_2913

Mazdina notranjost je z vsako posodobitvijo le lepša in vedno bolj dodelana. Pri števcih so izbrali srednjo pot ter naredili kombinacijo analogno-digitalnega sveta. Tako lahko vsaj delno prilagajaš pogled svojemu okusu. Nov dizajn volana in stikal le še dopolni preostalo notranjost, ki ji res ne manjka premijskega priokusa. Armaturna plošča je odeta v skrbno izbrano usnje, ki se v skladu z linijo nadaljuje tudi po centralnem grebenu do sredinskega naslona za roko.

DSC_2925

Pri stikalih za klimatizacijo oz. prezračevanje so izbrali minimalistično pot in jih res lepo umestili na armaturno ploščo. Zračniki na voznikovi strani imajo enako obliko kot levi in desni krak volanskega obroča, tistega na sovoznikovi strani pa so lepo skrili v ravno linijo armaturne plošče. Oba z Andražem sva istega mnenja, da imajo zadnje generacije Mazd eno najlepših notranjosti v svojem razredu.

DSC_2924

Prvič sva spoznala tudi nov multimedijski zaslon, ki ga še vedno upravljaš le z vrtljivim gumbom na centralnem grebenu med sprednjima sedežema. Pri tem očitno zagovarjajo filozofijo manj je več, ker res ne sodi med največje, ki sva jih spoznala. Vseeno pa naju je prijetno presenetil in je svojo nalogo opravil odlično. Tudi sama lega je super, ker nikakor ne moti pogleda na cestišče. Vse pohvale si zaslužijo za izboljšano grafiko, ki je zdaj končno v koraku s časom.

DSC_2920

Ker gre za polno založeno CX-30, ji ne manjka tehnoloških posladkov. Opremljena je s head-up zaslonom, ki se projecira na vetrobransko steklo, ima nadzor mrtvih kotov, opozarja na prečni promet in po potrebi tudi samodejno zavira ter preprečuje nalet od zadaj. V osnovni opremi ima namreč že aktivni tempomat in sistem za preprečevanje naleta z zaznavanjem pešcev ter še mnogo drugih pomagal, ki pripomorejo k višji stopnji varnosti. Standardi v avtomobilski industriji se res hitro dvigajo.

DSC_2923

Prenovili so tudi motorno paleto, ki so jo predstavili z novimi modeli v svoji vrsti. Testno poganja bencinski G122 motor, ki razvije 122 konjskih moči, pri samem delovanju pa pomaga tudi blaga hibridna tehnologija. Ta namreč shranjuje energijo, ki se sprošča pri zaviranju in se jo lahko ponovno uporabi. Za povrh vsega ima po novem tudi možnost izklopa dveh valjev, kar lahko občutimo ob bolj nežnejši in varčni vožnji. Sicer pa Mazdi CX-30 dinamična vožnja ni tuja. Ta se na ovinkasti cesti kar dobro znajde, kar ob agresivnem zvoku atmosferskega agregata vse to le potrdi.

DSC_2921

Mazda pri bencinskih pogonih še vedno zagovarja atmosfersko taktiko in zaradi tega jih je posledično potrebno tudi malce bolj priganjati. Vseeno se s porabo brez večjih težav uvršča med konkurente v konkurenci turbo motorjev. Na voljo je tudi revolucionarni motor z oznako X180, ki je nekakšen križanec bencinskega in dizelskega. Več o tem kdaj drugič, če ga dobiva na test. Kot zadnji pa je na voljo tudi dizelski D116, ki ima največ navora in bo racionalna izbira za vse tiste, ki premagujejo daljše in bolj zahtevne poti. Najbrž je slednji s kombinacijo štirikolesnega pogona sanjska izbira?

DSC_2915

Že pred časom sva dejala, da se Mazda s svojimi modeli ne igra. Vstopila je v premium svet avtomobilov in brez težav dokazala, da se tukaj znajde odlično. Svojo nalogo so odlično opravili tudi v svetu zabave z modelom MX-5, zdaj pa najbrž vsi nestrpno čakamo kaj bodo (če bodo) naredili na področju hot-hatchev.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografije: Andraž Martinšek

Comments

comments