Mazda 6

Idrijska čipka in japonska Mazda. Na prvi pogled  nimata sicer nič skupnega, razen lanskoletnega obiska japonskega princa in princese, ki sta si v Idriji ogledala Čipkarsko šolo in grad Gewerkenegg. Vsaka zgodba pa ima vedno nek globlji pomen.

140824-Mazda6-084

Idrijska čipka je ime dobila po mestu Idrija, najstarejšem slovenskem čipkarskem središču in je tako pomemben del slovenske kulturne dediščine. Izdelovanje čipke se je v Idriji pričelo proti koncu 17. stoletja, ko je v Idriji zacvetelo rudarjenje. Medtem, ko so rudarji izkopavali rudo in tako pridobivali živo srebro, so njihove žene skrbele za dom in se ukvarjale s klekljanjem čipk. Založniki, ki so se ukvarjali s prodajo čipk, so klekljaricam priskrbeli potrebni material za izdelavo, nato pa so te čipke poceni odkupili ali zamenjali za drugo trgovsko blago. Manjši del zaslužka od prodaje je pripadel tudi klekljaricam, ki so s svojim delom rudarskim družinam stoletja zagotavljale skromen, ampak pomemben del zaslužka.
140803-CipkaMazda-003
To izjemno ročno delo zaznamujejo različne tehnike klekljanja, ki so se z leti dopolnjevale in plemenitile. Najznačilnejša tehnika idrijske čipke je “ris”, ki se tradicionalno izdeluje s šestimi do osmimi pari klekljev. Samo tehniko “ris” pa lahko razdelimo na “široki in ozki ris”, kjer je slednji imenovan tudi idrijski ris. Čipke so včasih uporabljali predvsem kot okrasje oblačil in tekstilne opreme, največji porabnik čipk pa je bila Cerkev, ki je čipke uporabljala predvsem pri krasitvi cerkevene opreme. Danes se čipke uporablja za osebno, poslovno in protokolarno obdarovanje, modne čipkaste dodatke kot so uhani, ogrlice in zapestnice pa je moč najti v garderobi marsikatere sodobne gospodične.
140803-CipkaMazda-002
Klekljanje je obrt in umetnost hkrati. Obrt zato, ker se je tega mogoče naučiti, obstajajo določena pravila in ker le utečenost, spretnost in izkušenost pripeljejo do želenega dosežka. V sklop umetnosti pa lahko uvrstimo njen svojevrsten pečat. Idrijska čipka tako izžareva dragocenost, kvaliteto ter individualen pristop. Kje lahko potegnemo vzporednice z Mazdo?
140824-Mazda6-020
Zlagal bi se, če bi rekel, da je bilo to težko. Z novo Mazdo 6 nisem imel težjega dela pri iskanju teh lastnosti, ker so svojo pot začrtali skrbno in natančno. Poleg “CX petke” se lahko nova šestica postavi na najvišjo polico pri Mazdinem izboru. Kljub temu, da se je na testu znašla s srednjim paketom opreme (Attraction) je imela vse in še več, kar si lahko želimo. Vsaka Mazda sicer predstavlja kvaliteto, tehnično dovršenost in pozornost do podrobnosti, pri Mazdi 6 pa je vse to le še toliko bolj izrazito.
140824-Mazda6-022
Tvoj pogled si zasluži že z njenim dolgim nosom in skrivnostno radovednimi žarometi, ki so ob kombinaciji s ksenonom prava paša za oči. Pri Mazdi sicer težko izbereš napačno barvo, vseeno pa najmanj zgrešiš z modro ali rdečo. Bela se je v zadnjih nekaj letih na žalost precej razširila. Testno Mazdo poganja 2.2 litrski dizelski motor, ki s 150 konjiči kar lepo brzi po naših slabo vzdrževanih cestah. Do tiste optimalne oziroma željene hitrosti pa smo prišli s pomočjo šeststopenjskega ročnega menjalnika. Šestica pokaže svojo živahno plat bolj proti 2000 obratom, kar za karavansko izvedbo sploh ni slabo.
140824-Mazda6-046
Zunanje linije so si najbolj podobne z Mazdo 3 in jih na deleč lahko kar hitro zamešaš, vsaj njun sprednji del, kmalu pa se pokaže njuna prava razlika, dolžina. Že prej omenjeni ksenonski žarometi imajo tudi funkcijo prilagajanja zavoju. Kljub temu, da sem na to bil navajen že iz trojke, me še vedno impresionira. Pri nočni vožnji imaš občutek, kakor bi snop žarometov sledil tvojemu pogledu na cesto in v mrtvi del zavoja. Resnično neverjetno doživetje. Kakor sprednji del Mazde, tudi zadaj ni nič kaj diskretna z dvojnim zaključkom izpušne cevi. Mazda 6 ti da vedeti, da je pripravljena tudi na kakšne bolj dinamične podvige. Še vedno pa je to v prvi vrsti družinski avto.
Zunanjost2
Notranjost nove šestice je v primerjavi s prejšnjo resnično bolj enostavna in hkrati prestižna. Za tiste z malo bolj zahtevnim okusom je še vedno na voljo nadgradnja paketa Attraction in sicer Revolution ter Revolution SD. Vsi elementi so lepo razporejeni, kot se za avto višjega razreda spodobi. Najdemo jih tudi pri ostalih Mazdah, mogoče pa kakšna malenkost spominja na druge znamke.
140824-Mazda6-085
Za popolno udobje poskrbijo udobni sedeži, tako spredaj kot zadaj. Omenim lahko le to, da niso najbolj primerni za kakšno hitrejšo vožnjo po ovinkasti cesti. V ledvenem delu nudijo sicer odlično oporo, malce slabše pa je ravno pri nogah. V ta namen bi bilo lepo videti bolj športno izvedenko šestice, MPS, za katero s težkim srcem rečem, da bi bila primerna za naš (pre)majhen trg. Avto ima ogromno elektronike in uporabnih pripomočkov za razvajanje. Ena izmed takih je zagotovo gretje sprednjih sedežev, ki v zimskih dneh poskrbijo za našo zadnjo plat. No sicer pa kakršno je trenutno vreme, očitno tudi v “poletnih” mesecih.
140824-Mazda6-090
Na tehnološkem področju bi izpostavil tudi asistenčne sisteme, ki pomagajo vozniku med samo vožnjo. Pri tem paketu opreme dobite sistem za nadzor mrtvega kota, ki je v času testne vožnje deloval brezhibno, sistem za ohranjanje smeri na voznem pasu se najbolje počuti na avtocestah ter standardni parkirni senzorji, ki grafično prikažejo ovire spredaj in zadaj. Malce nadgradnje pa bo potreboval sistem za samodejno preklapljanje med dolgimi in zasenčenimi lučmi. To sicer lahko posplošim na vse znamke, saj jih včasih še vedno zmede večje število prometnih znakov ali pa ne zaznajo spredaj vozečega vozila.
Zunanjost
Ja tale šestica ima kar lep delež standardne dodatne opreme in si kaj več že res težko želiš. Tudi potniki na zadnji klopi niso prikrajšani za udobje, saj je dovolj prostora pri kolenih in glavi, za svež zrak pa poskrbijo še zračniki. Za večjo diskretnost poleg udobja poskrbijo tudi tovarniško zatemnjena stekla. Nekaj besed lahko namenim še prtljažnemu prostoru, ki je v primerjavi s konkurenco majhen (522 l). Res je, da ima tudi “skriti” predal, vendar bi vseeno pričakoval malce več za tako “ladjo”.
140824-Mazda6-039
Najbolj me je veselilo upravljanje z večfunkcijskim barvnim zaslonom, ki deluje tudi na dotik. Omogoča ti prostoročno telefoniranje, prebiranje in pošiljanje SMS sporočil ter nastavljanje radia. Pri boljšem paketu opreme je vključena še navigacijska naprava. Za še lažje upravljanje si lahko voznik pomaga z multifunkcijskim volanom, sovoznik pa lahko iste funkcije upravlja z vrtljivim gumobm ob ročnem menjalniku.
Notranjost
Na račun prebiranja SMS sporočil je bilo kar precej smeha, ko ti nekdo v sporočilu pošlje besedilo pesmi. V funkciji lahko tako izbereš, da ti sporočilo prebere robotska gospodična, ta pa se ne zaveda da “poje” korejsko uspešnico Gangnam style. Mazda 6 res poskrbi za zvrhan koš zabave.
140824-Mazda6-063
Glede na to, da se čipke vedno bolj uporablja kot modni dodatek me zanima, kdaj se bo tega poslužil tudi avtomobilski imperij in bodo s tem kupcem ponudili višjo raven prestiža in unikatnosti. Mogoče bomo kdaj zagledali našo idrijsko čipko tudi na vzglavnikih, vratnih oblogah ali pa celo na armaturni plošči. Človeška domišljija ne pozna meja in kaj kmalu se lahko zgodi, da kdo “ukrade” to idejo.
140824-Mazda6-052
Vožnja je za Mazdo 6 kot se spodobi, ne preveč trda in ne preveč mehka. To je odličen kompromis za naše ceste, saj tako zagotavlja udobje na daljših relacijah in luknjastih cestah, na račun pa pridejo tudi tisti, ki radi stopijo na plin. V zahvalo SkyActiv tehnologiji se lahko pohvali tudi z nizko porabo, ki ob povsem normalni vožnji brez problema znaša 5 l/100 km. Pri malce bolj športni vožnji se seveda povzpne na 6,2 l/100 km, kar je za karavana z 2.2 litrskim dizelskim motorjem res fantastična številka. Ko ti Mazda postavi tako visoke standarde v opremi, je res težko izbrati kaj nižjega. Proizvajalci avtomobilov nam vsako leto predstavijo kakšne novosti, s katerimi nas prepričajo v njihovo nujnost.
140824-Mazda6-074
S pojmom idrijska čipka je že stoletja povezan sloves, kvaliteta in uveljavljen ugled. Mazda s svojimi inovativnimi modeli pridno hodi po teh stopinjah in je resnično na pravi poti. Z zanimanjen lahko pričakujemo prihod nove najmanjše Mazde in povsem svežega kabrioleta.
Avtor: Primož Makuc
Fotografija: Damjan Makuc

 

 

 

Comments

comments