Mazda2 Revolution

Bela miška z divjim pogledom. Srečanje z novo Mazdo2 smo izkoristili za skok do hrvaške obale, kjer smo preizkusili praktičnost najmanjše članice družine. V ozkih predelih opatijskih ulic se je dvojka počutila kot doma, vseeno pa je nekajkrat pomežiknila legendi, ki še vedno kraljuje v tistem predelu. Starodobni fičko je namreč še manjši od Mazde2 in pozna to področje kot lasten žep.

DSC_3959

Skeptičnost nad 90 konjskim SkyActive motorjem hitro izgine v pozabo in te ob treh potnikih nikakor ne pusti na cedilu. S čudovitim izletom po regionalnih cestah smo dokazovali, da tipično majhni avtomobili nimajo le status mestnega, ampak se dobro znajdejo tudi v drugem okolju. Mazda2 postreže z različnimi posebnostmi, le enkrat pa nas je pustila malce v dvomih, a o tem boste prebrali malce kasneje. Glede na to, da smo jo kar takoj vpregli in se odpravili na izlet, bo prvih nekaj besed namenjenih notranjosti. Pravijo, da sprememba nikoli ne škodi. Ker gre pri Mazdini malčici za predzadnji paket opreme, najboljši je le še Revolution Top, ima vse tehnološke bonbončke, ki jih ponujajo avtomobili višjega cenovnega razreda.

DSC_3961

Prostoročno telefoniranje je res najboljši pripomoček za lažje koordiniranje in varnejšo vožnjo, vseeno pa nekateri vozniki še vedno ne znajo uporabljati že tako enostavnega sistema. Nastavljanje in sinhronizacija z mobilno napravo ne vzame več kot pol minute, pa še to je le na začetku. Kasneje se (itak) že avtomatsko poveže, ker se je doba pametnih telefonov  “preslikala” tudi na avtomobile. S krajšim telefonskim klicem smo se dogovorili o izhodiščni točki in tako je bila odprava bele miške kmalu nared.

DSC_3969

Pri Mazdi te sredinski vrtljvi gumb vedno spravi v dobro voljo. Kljub zaslonu na dotik je otroško igranje z gumbom še vedno prijetno doživetje, na katerega se lahko hitro navadiš. Mogoče je prvič malce težko, vsako naslednje srečanje pa je le še nadgradnja teh občutkov. Kljub manjšemu prostoru je vse lepo razporejeno in ni občutka utesnjenosti. Sicer pa se ob dobri družbi res težko počutiš utesnjeno.

DSC_3965

Ob taki opremljenosti smo resnično pogrešali avtomatsko klimatsko napravo, oziroma digitalni prikazovalnik temeperature. Saj veste, če že ne zaradi uporabnosti, pa zaradi izgleda. Ta te namreč pričaka le v najboljšem paketu opreme z močnejšim motorjem. Izbira teh paketov opreme je edina slepa ulica, na katero smo naleteli.

DSC_3966

Pri Mazdi so paketi opreme sorazmerno bogati in tako te dodatna tehnologija hitro preseneti. Testna Mazda2 je za našo varnost poskrbela z opozorilnikom zapuščanja voznega pasu, kjer te pri nenamerni vožnji s svojega pasu opozori z zvočnim signalom. Z zvočnim signalom te opozori tudi pri manevriranju na parkirišču. Seveda govorim o zadnjih parkirnih senzorjih, ki so kljub Mazdini velikosti prav priročni.

DSC_3954

Glede prostornosti res ne bi izgubljal besed, saj vsak zase ve kaj in koliko potrebuje. Nekomu se zdi na zadnjih sedežih utesnjeno, drugemu pa dovolj prostorno. Ljudje smo si različni, po velikosti, teži in zahtevah. Ravno zaradi tega je včasih opisovanje notranjosti sitno delo. Vsak ima svoje želje in pričakovanja. Mazda2 spada v rang manjših avtomobilov, ki pa je še vedno dovolj prostorna za kakšne daljše izlete. To smo tudi dokazali. Smo bili pri tem kaj utrujeni? Nikakor. Le preberite do konca.

DSC_4035

Zunanjost je res podobna ostalim Mazdam, vseeno pa je Mazda2 precej samosvoja. Je posebnica v svoji družini na več načinov. Najlepši je zagotovo sprednji del, kjer izgleda kot bela miška s sončnimi očali, sicer pa priznam, da tega prizora v naravi še nisem videl. Sprednja letvica pod logotipom je v karbonskem izgledu, kar je nekaj posebnega. Tako majhna pa že z različnimi modnimi dodatki. Zadnji del te malčice je mogoče preveč zadržan, kar pa je najbrž pobrala od svoje predhodnice. Očitno je visoka ritka Mazde2 že tradicija.

DSC_4054

Pravijo, da ima noč svojo moč. Svojo moč oziroma prave barve pa pokaže tudi Mazda2. Se še spomnite, kaj smo napisali čisto na začetku? Bela miška z divjim pogledom, parkirana na glavni ulici v Opatiji te ob odklepu pozdravi z močnimi LED žarometi. Že takrat smo vedeli, da nas čaka nepozabna vožnja proti domu. Gre za tehnologijo, ki ti olajša nočno vožnjo, hkrati pa oči prav nič ne trpijo. Polna LED tehnologija poskrbi, da se počutiš kot pri vožnji podnevi. Ti žarometi so zagotovo glavni adut te Mazde.

DSC_3974

Mala Mazda poskrbi za udobno vožnjo. Kljub manjši moči je še vedno zabavna in je odlična izbira za drugi avto. V njen prid govori tudi poraba, ki se je gibala od 4,8 do 5,4 l/100km. Najbrž tudi to spada v kategorijo odvisno od posameznika, vseeno pa smo zajeli vse vidike vožnje. Glede na pomankanje šeste prestave je to res izjemna številka. Tako ali pa še malce višjo porabo imajo bencinski motorji s turbino, ki razvijejo večjo moč, poleg tega pa imajo še šesto prestavo. Kakšna rivalstvo je to?

DSC_4050

Z Mazdo2 smo tako obkljukali še eno čudovito destinacijo, zdaj pa so na vrsti še druge. Mazdina malčica dokazuje, da velikost ni ovira pri izbiri izleta. Če pa vam ta res ne ustreza, potem je v njeni družini še vedno dovolj izbire, ki vam na isti način predstavi užitek življenja. S pravimi prijatelji je vsak dan čudovit.

Besedilo: Primož Makuc

Fotografija: Andraž Martinšek

Comments

comments