M-Sport in Neil Woolridge Motorsport bosta v sodelovanju s Ford Performance nastopila na dirki Baja Spain Aragon 2023

M-Sport in Neil Woolridge Motorsport bosta v sodelovanju s Ford Performance med 21. in 22. julijem nastopila na dirki Baja Spain Aragon 2023. Za volanom dirkalnikov bosta Nani Roma in Gareth Woolridge, ki jima bosta pomagala navigatorja Alex Haro in Boyd Dreyer.

Ekipa se bo prvič pomerila na mednarodnem tekmovanju z dirkalnikom M-Sport NWM Ford Ranger T1+, nastop pa je del osredotočenih priprav na reli Dakar 2024. Baja Spain Aragon predstavlja prvo priložnost za predstavitev zmogljivosti pred kratkim posodobljenega Forda Rangerja T1+ ter pomoč pri primerjanju zmogljivosti in določanju smeri razvoja.

Veteran relija Dakar Nani Roma je bil ključni član razvojnega programa M-Sporta in NWM. Njegove izkušnje na reliju Dakar so neprecenljive, saj je tekmoval na kar 25 relijih Dakar in je eden redkih, ki je na reliju zmagal tako na dveh kot na štirih kolesih.

Njegov rekord na reliju Dakar govori sam zase, saj se je petkrat uvrstil med najboljše tri, vključno z dvema zmagama pri različni proizvajalcih. Prav Romove izkušnje so pomagale pri usmerjanju razvoja Rangerja T1+ od osupljive osnove NWM do različice T1+, pripravljene za boj na reliju Dakar.

Romove izkušnje na področju razvoja vozil pri M-Sportu uporabljajo z dvojno intenzivnostjo. Hkrati namreč zagotavlja tudi povratne informacije in ideje za Fordov prihodnji dirkalnik Ranger Raptor T1+, s katerim načrtujejo osvajanje najvišjih mest na reliju Dakar leta 2025.

Gareth Woolridge je najmlajši član dinastije Woolridge. Pravkar je zmagal na 1000 kilometrov dolgi puščavski dirki Kalahari-Bocvana in ima za sabo odlično sezono. Trenutno vodi v južnoafriškem prvenstvu v reliju 2023 (SARRC).

Woolridge je vodilni tehnik za sestavljanje novega vozila pri NWM in eden od dveh voznikov ekipe, ki tekmuje v južnoafriškem prvenstvu. Od začetka projekta leta 2019 je imel glavno vlogo pri načrtovanju, proizvodnji, testiranju in razvoju dirkalnika T1 Ranger z motorjem EcoBoost V6, temu pa je leta 2021 sledil projekt z Rangerjem T1+. Zaradi tega je odličen kandidat za nalogo, ki sta si jo zadala M-Sport in NWM: Ford Ranger T1+ razviti v vozilo, ki bo lahko tekmovalo na čelu relija Dakar.

Woolridge je zaradi očetovih podvigov na reliju Dakar odraščal ob terenskih dirkah. Garethova kariera se je začela pri komaj 16 letih, ko je jasno pokazal svoj talent. Leta 2015 je v ekipi Neil Woolridge Motorsport debitiral na reliju najvišjega razreda, že leto pozneje pa je pridobil tovarniški status in se leta 2016 pridružil uradni ekipi NWM Ford, s katero je leta 2017 in 2018 dosegel tretje mesto v razredu T južnoafriškega prvenstva, leta 2022 pa za volanom dirkalnika NWM Ranger T1+ tretje mesto v skupnem seštevku. Gareth je tekmoval tudi na sedemdnevni 3600 km dolgi dirki Rally dos Sertões v Braziliji, kjer je v skupnem seštevku zasedel 10. mesto in zmagal v svojem razredu.

Nani Roma je povedal: “Razvoj Rangerja T1+ je bil res lep proces, saj se je avto od mojega prvega testiranja v primerjavi z zadnjim testom, ki smo ga opravili v Maroku, zelo spremenil. Vsi mehaniki in inženirji so opravili odlično delo pri stabilizaciji avtomobila, hkrati pa so izboljšali njegovo zanesljivost in povečali zmogljivost. Skupaj smo delali v dobri smeri. Ranger je močan avtomobil, še vedno pa imamo nekaj točk, na katerih moramo delati, a je trenutno v odličnem položaju.

M-Sport poznam že kar nekaj let, iz časov Carlosa Sainza in Colina McRaeja, ko sem tekmoval z motorjem, spremljal pa sem tudi reli. M-Sport je bil v svetovnem reli prvenstvu vedno ekipa na visoki ravni, ki se je borila za zmage in prvenstva, in so skupina izjemno profesionalnih ljudi, s katerimi je zelo lepo delati. Ekipa je resnično organizirana in čeprav so v drugačnem okolju, ki ga niso vajeni, so hitro razumeli, kaj je treba, da se lotijo tega izziva. 

Na vseh dirkah, ki sem se jih udeležil v 30 letih, odkar dirkam, sem si vedno prizadeval za zmago. Na dirki Baja Spain sem zmagal devetkrat, štirikrat s motociklom in petkrat z avtomobili, zato bi bilo res nekaj posebnega, če bi s Fordom v tem novem projektu osvojil še deseto zmago. Zmaga je vedno moj cilj, še posebej zato, ker je to moja domača dirka, vendar je tokrat nekoliko drugače. Že leto in pol nisem tekmoval in čaka me povsem novo okolje. Trenutno ne vemo natančno, kje smo v primerjavi z drugimi ekipami, na naslednji dirki Baja Spain pa bodo prisotni vsi tovarniški igralci, kar pomeni, da je to odlična priložnost za pridobivanje informacij, kje smo z našim avtomobilom. Nad tem projektom s Fordom smo res navdušeni. Posebej bi se rad zahvalil Mattu in Malcolmu Wilsonu ter Fordu, ker so mi tako zaupali. Zdaj je čas, da vse moči vložimo v nadaljnja prizadevanja in se začnemo boriti.”

Gareth Woolridge je dejal: “Partnerstvo med NWM in M-Sportom je res odlično in mislim, da bo prineslo dobre rezultate za obe strani. M-Sport je prinesel veliko izkušenj, ki so nam že precej pomagale, zlasti pri natančnih nastavitvah in odpravljanju zadnjih pomanjkljivosti vozila. Mislim, da je NWM pomagal in bo še naprej pomagal pri izobraževanju in učenju o značilnostih puščavskih dirk, saj M-Sport prihaja iz okolja, kjer prevladuje predvsem reli. Pomembno je razumeti nekatere morebitna odstopanja in razlike med obema disciplinama, pri čemer lahko NWM pomaga po najboljših močeh. M-Sport je izjemno profesionalen in odlično je sodelovati s celotno ekipo. 

Z M-Sportom in NWM smo v Južni Afriki, Dubaju in Maroku opravili vrsto obsežnih testiranj in z dodanimi nadgradnjami, predvsem pri hlajenju in blažilnikih, smo uspeli zagotoviti veliko razliko v zmogljivosti avtomobila. Španija je za naju z Boydom čisto nov dogodek. Dirka je nekoliko drugačna, na kar se bova morala navaditi, vendar bo teren podoben nekaterim krajem, kjer sva že dirkala, in upava, da se bova z ekipo samo učila. To je naš prvi skupni tekmovalni nastop z ekipo M-Sport, zato je naš cilj, da gremo tja, se učimo, delamo in se okrepimo kot ekipa, da bi dosegli dober rezultat. Najpomembnejši cilj za nas je priti do konca na dobrem položaju.”

Neil Woolridge, ustanovitelj NWM, je povedal: “Resnično se veselimo tekmovanja na dirki Baja Spain, ki je bila na našem radarju že kar nekaj časa. Pospešeno testiranje in razvojni program, ki smo ga od lanskega leta izvajali z M-Sportom, sta povečala našo konkurenčnost, rezultati pa so se pokazali junija na zahtevni puščavski dirki v Bocvani, kjer smo premagali Toyoto, aktualno prvakinjo prvenstva SARRC, relija Dakar in svetovnega prvenstva v reliju z najzahtevnejšimi dirkami ‘Rally-Raid’.

Veseli nas, da imamo v ekipi voznika, kot je Nani Roma, saj v našo kampanjo prinaša bogato znanje in izkušnje z relija Dakar. Vesel pa sem tudi Garetha in Boyda, ki se bosta lotila izziva Baja Spain in tako izkoristila svoje dobro poznavanje vozila Ranger T1+ ter hkrati pridobila več mednarodnih izkušenj.”

Matthew Wilson, direktor podjetja M-Sport, je dejal: “Že nekaj več kot leto dni zelo intenzivno sodelujemo z NWM in vidimo, da se vsi koščki sestavljanke z našo ekipo za reli končno postavljajo na pravo mesto. Pripravljeni smo na začetek tekmovanj z našim celovito posodobljenim Fordom Rangerjem T1+ in dvojico zelo izkušenih voznikov v reliju, Nanijem in Garethom. M-Sport in NWM sta ob podpori in prispevku Nanija in Garetha postavila trdne tehnične temelje. Naslednji korak je, da začnemo dirkati in se razvijati kot ekipa, to pa se bo začelo na dirki Baja Spain.”

Comments

comments