Jaguar XE R-Sport

0P6A3515

Našo prestolnico so ta vikend oblegali Angleži in nič kaj drugače ni bilo v ponedeljek zjutraj. Na prestižni lokaciji pred Grand Hotelom Union sta se prebujala angleška mucka. Sicer pa je beseda mucek preveč nežna in najbrž ne sodi k opisu novega Jaguarja XE. Pri tej znamki gre za pravega mačka, ki ponosno brani svojo kraljevsko oziroma žlahtno poreklo.

0P6A3519

Gre za znamko, ki v Sloveniji zaenkrat še ni pustila večjega pečata. Mogoče je to na račun večjega prestiža in svojevrstne drugačnosti. To se bo z novo generacijo manjše limuzine zagotovo spremenilo. Kljub temu, da gre za specifičen krog kupcev, se bo ta evforija razširila tudi med ostale. Bo Jaguarjev “malček” spremenil pogled na celotno znamko in se s tem vpisal med zvezde?

0P6A3486

Svet drugačnosti lahko spoznate z najcenejšim vstopnim modelom za 38.940 €, ki ga poganja dizelski Ingenium motor. Gre za povsem novo generacijo motorja, premierno predstavljenega ravno pri tem modelu. Zavidljiva je tudi teoretična kombinirana poraba goriva, ki se hvali s 3,8 l/100km. Pri slednjem je bilo govora o dvolitrskem dizelskem motorju z močjo 120kW (163KM). Seveda lahko posežete tudi po močnejšem s 180 jaguarji. Pardon, 180 konjskimi močmi.

0P6A3491

Nikakor niso pozabili na prave bencinske navdušence, kjer model XE žene turbobencinski motor z 200 ali 240 konjiči. Aja, lahko se povzpnete še na zadnjo stopničko, kjer vas čaka 340 konjski V6 kompresorski bencinar. To je pa res mačka na steroidih, kajne?

0P6A3507

Po koloni testnih avtomobilov z dizelskim agregatom je bil 147kW (200KM) bencinski Jaguar prava osvežitev in popestritev ponedeljkovega dne. Da ne boste mislili, da sem podlegel ravno vonju bencina. Začaral me je z barvo in mežikom LED žarometov. Na ta račun sem pristal v Jaguarju z bolj športno opremo, R-Sport. To je zadnja stopnja pred brutalnim modelom XE-S.

0P6A3505

Z modelom XE je to nova vstopna točka, kjer so združili dinamično kupejevsko linijo in limuzinski športni duh. Gre za skrbno izbrane materiale tako v notranjosti kot zunanjosti. S korakom proti prihodnosti so na račun večje stopnje naprednega aluminija prihranili pri masi. Z dvotočkovnim vpetjem prednjih koles zagotavljajo večjo kontrolo na cestišču, k temu pa še dodatno pripomore malo morje varnostnih sistemov.

0P6A3527

Smo v obdobju pametnih telefonov in hkrati tudi pametnih avtomobilov. Sistem za samodejno zaviranje v sili pri hitrosti do 40 km/h prepreči nalet, pri dvakrat višji hitrosti pa pri morebitnem naletu sam zmanjša hitrost, te na nevarnost opozori in zmanjša nalet v oviro ali drugo vozilo. Za udobno vožnjo poskrbi prilagodljiv radarski tempomat, ki je ob složnem delovanju s sistemom za prepoznavanje prometnih znakov ter sistemov za mrtvi kot prava poslastica.

0P6A3524-Edit

Uporabnost se nadaljuje pri opozarjanju na prečni promet pri izhodu iz parkirnega mesta. Sam proces ti lahko dodatno olajša še vzvratna kamera. Za dodatno brezskrbnost so poskrbeli z edinstvenim nadzorom vožnje na spolzkih podlagah. Da je vožnja resnično sproščena, ste lahko ob pogledu na head-up zaslon ves čas zbrani, kjer se prikazujejo informacije o hitrosti, tempomatu, navigaciji in prometnih znakih. Je sploh lahko še boljše?

0P6A3521-Edit

V moji fiktivni garaži je svoje mesto našel tudi Jaguar XE, naši prodajalci pa vam ob nakupu v obdobju triletne garancije brezplačno nudijo redno servisiranje tega “mačkona”. Ta zadnji del v tem primeru ni izmišljen.

Besedilo in fotografije: Primož Makuc

Comments

comments