Ford zagotavlja pripravljenost vozil na najtežje razmere

Fordova najsodobnejša ‘vremenska tovarna’ ni imela še nikoli toliko dela. Uporabljajo jo za simulacijo različnih ekstremnih pogojev pod eno streho, inženirjem pa omogoča testiranje vozil na način, ki je manj obremenjen z omejitvami potovanja kot testiranje v resničnem svetu.

Mustang Mach-E_screen_01

A simulirane razmere so tako realistične, da lahko tudi najbolj izkušeni testni vozniki postanejo utrujeni ali se slabo počutijo, na primer pri testiranju na višini.

Ford je zdaj najel dva robotska testna voznika (ekipa ju je poimenovala Shelby in Miles*), ki bosta pomagala prenašati obremenitve, zlasti pri višinskih testih s ključno zahtevo, da test s popolno izvedbo ponovijo večkrat zapored.

Način delovanja

Fordova ‘vremenska tovarna’ v Kölnu v Nemčiji pomaga zagotoviti, da se vozniki lahko zanesejo na vozila, ki so uspešno prestala razmere v Sahari, Sibiriji in na najvišjih alpskih vrhovih.

Mustang Mach-E_gravel_01

Pri človeških voznikih testiranje v vetrovniku – še posebej na visoki nadmorski višini – zahteva številne varnostne protokole, kot so jeklenke s kisikom, medicinska oprema in reševalec na kraju samem, saj je treba ves čas spremljati zdravstveno stanje voznika.

Mustang Mach-E_gravel_02

Vsak robotski testni voznik lahko deluje pri temperaturah od -40 °C do +80 °C in na ekstremnih nadmorskih višinah ter ga je mogoče nastaviti in programirati za različne načine vožnje.

Mustang Mach-E_Robotic Butt

Noge robotskega testnega voznika segajo do stopalk za pospeševanje, zaviranje in upravljanje s sklopko, z eno roko lahko prestavlja, z drugo pa zažene in ustavi motor.

Ford obenem nadaljuje s testiranjem v dejanskem okolju na različnih evropskih lokacijah in po vsem svetu, vključno z alpsko cesto na gori Grossglockner v Avstriji in zasneženo regijo Arjeplog na Švedskem.

Navedki

“Ta nova voznika sta fantastični okrepitvi ekipe, saj lahko opravljata zahtevne vzdržljivostne preizkušnje na izjemni nadmorski višini in pri visokih temperaturah. Ko je robot na voznikovem sedežu, lahko teste izvajamo celo noč, ne da bi nas skrbelo, da bo voznik potreboval sendvič ali da bo moral iti na stranišče.”

Frank Seelig, nadzornik, testiranje v vetrovniku, Ford Evropa

Comments

comments