Ford z uporabo tehnologije pomaga pri vračanju ukradenih vozil

Ford uvaja popolnoma integrirano storitev za iskanje ukradenih vozil, ki je namenjena preprečevanju ali zmanjševanju posledic kraje vozila.1

Če zazna poskus kraje, storitev Stolen Vehicle Services (storitve v primeru kraje vozila), ki deluje prek aplikacije FordPass2, pošlje opozorilo na lastnikov pametni telefon. Aplikacija uporabnika vodi skozi postopek prijave dogodka policiji in zagotavlja 24-urno dežurno podporo, vključno s sledenjem vozila. Storitev Stolen Vehicle Services nadgradi funkcionalnost aplikacije SecuriAlert3 in pošlje opozorilo na uporabnikov pametni telefon, pri tem pa uporabi modem FordPass Connect.

StolenVehicleServices_002

“Nihče ne želi razmišljati o posledicah kraje svojega vozila. Storitev Stolen Vehicle Services zagotavlja višjo raven zaznavanja poskusa kraje ter dežurno podporo za sledenje in lociranje vozila, kar povečuje verjetnost najdbe in pomoč našim strankam, če se zgodi najhujše,” je povedal Charles Nolan, vodja maloprodajnih rešitev povezljivosti v organizaciji Ford Enterprise Connectivity.

Med letoma 2009 in 2018 so v EU vsako leto ukradli več kot 500.000 vozil4 in v Veliki Britaniji v istem obdobju večine ukradenih vozil niso nikoli našli5, kar je žrtve izpostavilo dodatni čustveni in finančni obremenitvi.

Storitve v primeru kraje vozila, ki so sprva na voljo za novi model Mustang Mach-E GT6, nato pa bodo sledila še druga Fordova vozila, so del naročniškega paketa Ford Secure1 – ta bo za združljiva vozila v poskusnem obdobju na voljo brezplačno. Storitev je letos že na voljo v Veliki Britaniji in Republiki Irski, širša razpoložljivost po Evropi pa bo sledila v letu 2022.

Pomoč pri klicu, če je to potrebno

Če lastnik prek aplikacije FordPass prejme opozorilo o nedovoljenem ali nepričakovanem dejanju, lahko z enim samim dotikom zaslona v aplikaciji FordPass prijavi krajo vozila, aplikacija pa nato vodi lastnika skozi postopek zavarovanja in iskanja vozila.

Aplikacija FordPass na podlagi trenutne lokacije lastnika najprej poišče telefonsko številko lokalne policijske postaje, da lahko lastnik prijavi vozilo kot ukradeno in pridobi referenčno številko kaznivega dejanja. V aplikaciji je na voljo tudi priročno besedilno polje za zapis te številke in vseh drugih pomembnih informacij, ki se samodejno shranijo za poznejšo uporabo.

Ford Helps Theft Victims Recover Stolen Vehicles Using Connected

Z aplikacijo FordPass lahko lastnik nato pokliče klicni center za primer kraje vozila ter sporoči referenčno številko kaznivega dejanja in druge pomembne informacije. Klicni center, ki je na voljo 24 ur na dan in sedem dni v tednu, na daljavo omogoči ‘način v primeru kraje’, s katerim se nekatere funkcije vozila varno onemogočijo, da bi bilo sledenje in iskanje vozila učinkovitejše ter da bi bilo vozilo možno vrniti lastniku.

Izpopolnjeno odkrivanje

Sistem aktivira voznik prek aplikacije FordPass na pametnem telefonu in svojega Fordovega računa, poleg tistih, ki jih zazna sistem SecuriAlert, pa sistem s pomočjo senzorjev v vozilu zazna tudi številne dogodke, ki bi lahko kazali na to, da je vozilo ukradeno. Dogodki lahko vključujejo glavno ponastavitev – poskus izklopa modema FordPass Connect, ki se kaže v nedoslednem lociranju, saj so koordinate lokacije vozila ob vklopu kontakta drugačne kot ob zadnjem izklopu kontakta.

Če se sproži eden od senzorjev, sistem na lastnikov pametni telefon pošlje obvestilo o morebitni kraji. Aplikacija FordPass prikaže zadnje stanje vozila in lastniku pomaga ugotoviti, ali je bilo vozilo premaknjeno in ali je kdo skušal brez njegove vednosti vstopiti v vozilo, v primeru lažnega alarma pa omogoča preklic. Zaradi dodatnega spremljanja in zaščite je storitev Stolen Vehicle Services pridobila varnostno oceno Thatcham S7.

Povezava za prihodnost

Storitve v primeru kraje vozila so naslednji korak v Fordovem naboru povezanih storitev, ki ponujajo večjo funkcionalnost in izboljšano uporabniško izkušnjo, vse to pa omogoča modem FordPass Connect.

Fordova vozila s sistemom SYNC 4 zagotavljajo brezplačno poskusno naročnino na storitev Ford Secure1, ki vključuje storitve v primeru kraje vozila, in bo nadgrajena z novimi funkcijami, kot so Location Alerts (opozorila o lokaciji) – s to možnostjo uporabnik za večjo brezskrbnost, da je vozilo tam, kjer mora biti, sam izbere meje območja in prejme obvestilo, če jih vozilo zapusti – ter Neighbourhood Alerts (opozorila soseske) – obvestila drugih vozil z varnostnim sistemom SecuriAlert na vašem območju, ki lahko vnaprej opozorijo na zlikovce v bližini, na voljo pa bodo tudi poznejše brezžične posodobitve Power-Up.

Comments

comments